Eminescu - Stelele-n cer
Acest pps a fost pentru mine un prilej de a comemora o zi de neșters din istoria poporului român.Este ziua în care Eminescu, inegalabilul nostru poet, gânditor și vizionar, a pornit spre sferele necuprinse ale nemuririi sale...În 2 februarie 1889, Mihai Eminescu a fost internat în sanatoriul dr. Suțu. Pe 15 iunie1889, în jurul orei 4 dimineața, s-a stins din viață. Într-unul din buzunarele halatului în care murise poetul se afla un mic carneţel. Pe acesta erau scrise ultimele sale poezii. Poeziile găsite în carneţel au fost scrise, spuneau admiratorii săi, în ultimele zile de viaţă, iar ultima dintre ele, cu o oră înainte de moarte. Din versuri se ghiceşte sentimentul morţii apropiate. Poeziile nu au titlu, şi au fost publicate de Ilie Ighel Deleanu în revista ”Fântâna Blanduziei”. Dintre multele versiuni care descriu ce s-a întâmplat înainte și după încetarea lui din viață, am ales această ultimă poezie pe care a scris-o cu puțin înainte de a părăsi o lume care nu-l va uita, pentru universul de simțire și gândire pe care l-a creat, oricât se mai străduiesc bieții epigoni de azi să-l alunge din memoria și sufletul nostru.Am găsit două versiuni pentru strofa 3-a a poeziei :Nişte cetăţi/Veghind întinsele/Și necuprinsele/Singurătăţi. (în surse mai noi, pe Internet)și Nişte cetăţi/Plutind pe marile/Și mișcătoarele/ Pustietăți. (în surse mai vechi, în volume publicate în anii 1953, 1964) și le-am păstrat pe amândouă în pps, neavând acces la manuscrise. Din păcate, acest pps nu a fost publicat în ziua de 15 iunie, dată pentru care a fost postat de mine, încă din dimineața de 14 iunie.L-am atenționat pe ADMIN cu un mail în cursul zilei de azi, fără rezultat...Probabil că nu a urmărit ce se întâmplă pe NICEPPS. Așa că postez aceste precizări în descrierea pps, pentru iubitorii lui Eminescu...
Comentarii (2)
Teodora Buiţă
În luna iunie poezia noastră este în doliu, deoarece „acum 132 de ani, în noaptea dintre 15 şi 16 iunie, Orfeul liricii româneşti, Mihai Eminescu, a închis ochii pentru totdeauna în sanatoriul Caritas din Bucureşti.”
Muncitorii care au demolat clădirea, au povestit că la decojirea pereților din camera unde a fost găzduit poetul, au găsit versuri întregi scrise cu cărbune pe pereţi, de poet.
„Au fost ultimele pâlpâiri ale aripilor unui geniu care s-a stins…”, spune Ion Ionescu-Bucovu.
De asemenea, așa cum ai amintit, admiratorii poetului au mărturisit că a fost găsit un carnețel în halatul acestuia, în care a scris mai multe poezii în ultimele zile de viaţă, iar ultima dintre ele, cu o oră chiar înainte de moartea provocată de o mână criminală, în sanatoriul doctorului Șuțu.
Iată ce scrie jurnalistul Ilie Ighel Deleanu, care a publicat poeziile în revista „Fântâna Blanduziei”: „Din notesul despre care am făcut menţiune în numărul trecut, am mai putut scoate următoarele strofe, pe care le punem sub ochii cititorilor, întocmai cum se găsesc”, în numărul din 23 iulie 1889. În acest număr era publicată poezia „Stelele-n cer”, titlul fiind adăugat de redactor după primul vers, deoarece poezia nu avea titlu.
„Asistăm la incifrate versuri, cu straturi diferite de înțelesuri, specifice neomodernsmului; și cu aceleași întorsături de versuri ca la poeții contemporani. Poezia respiră înnoire de limbaj prin toți porii metaforelor.” (Ionuț Țene)
De fapt, deși au trecut 132 de ani de când s-a stins cel mai mare geniu al poeziei româneşti, „suflul liric eminescian străbate literatura română până în ziua de azi”. Recitindu-l pe Mihai Eminescu, îl regăsești la fel de proaspăt, de surprinzător, uimind prin noutatea ideilor, subiectelor abordate, prin stilul literar îndrăzneț și mesajul de o actualitate ce transcede vremurile. Mihai Eminescu și-a depășit prin concepție, stil și limbaj, secolul în care a trăit, poezia sa fiind considerată „de o actualitate debordantă, insolită și de un modernism cutremurător, transfigurator.”
Mă bucur, Adrian, că nu ai lăsat să treacă memorabila zi de 15 iunie, fără a nu ne vorbi de marele nostru poet și opera sa nemuritoare, căruia i-ai adus un minunat omagiu, dedicându-i acest frumos și emoționant pps, cu ultimele sale versuri, atât de tulburătoare, de parcă își presimțea sfârșitul!
Mulțumiri și cele mai sincere felicitări!
Cu stimă,
Teodora Buiță
Adrian TOIA
Mă bucur și eu Teodora pentru că ai remarcat și comentat atât de documentat acest pps de suflet pentru iubitorii lui Eminescu. Îți mulțumesc pentru asta.
Așa s-a întâmplat și la cele14 pps dedicate de mine operei unice a neuitatului nostru poet.
Iată că măcar din când în când ne întâlnim în bucuria de a-l citi și reciti și reciti...
Nu am vrut să las să treacă această ultimă și atât de metaforică poezie eminesciană, fără să ne înclinăm don nou la amintirea lui...