EMINESCU - viziunea cosmogonica
Viziunea cosmogonica emimesciana are la baza cunoasterea cosmogoniilor din vechile texte indiene, babiloniene, sumeriene si egiptene, la care adauga multe cunostinte stiintifice Nimeni pana la Eminescu si nici după el nu a mai descris cu metafore şi imagini poetice inspirate in cuvinte atat de sugestive si de simple, pe intelesul tuturor, concepte stiintifice abstracte si teorii cosmogonice atat de complexe.
Comentarii (7)
Adrian TOIA
Catre ADMIN - Urgent
Dupa ce am asteptat aproape doua saptamani postarea pps Eminescu - viziunea cosmogonica, observ ca nu doriti sa tineti cont de atentionarile mele anterioare privind alegerea imaginilor care ilustreaza pps.
Constat cu amaraciune ca superficialitatea procedurilor Dv ramane o caracteristica la care nu vreti sa renuntati.
In acest caz ati ales pe considerente de neinteles cea mai putin reprezentativa imagine din pps-ul meu despre viziunea cosmogonica eminesciana...Va rog insistent sa inlocuiti de urgenta aceasta imagine nepotrivita cu una din zecile cu imagini adecvate subiectului, existente in pps.
Adrian Toia
Angelica1
N-A FOST LUME PRICEPUTA SI NICI MINTE SA O PRICEAPA !
Da prea multe la un asemenea pps .nu am ce sa spun doar ca
l-am vizionat si cu cuvintele mele putine in acest domeniu pot sa
spun ca in poeziile lui EMINESCU sunt mentionate cele cosmice ...
Numai bine si zile mai bune si linistite daca s-ar putea,Angelica.
Helmut Guertler
Fenomenal !!!
Toata stima. Helmut
Adrian TOIA
Multumesc mult celor care au dat note acestui pps la care am lucrat mult, pentru ca am dorit sa aduc spre iubitorii poeziilor lui Eminescu, si alte dimensiuni ale geniului eminescian. Din pacate ADMIN a ales o imagine de prezentare total nepotrivita. Dupa cum vedeti mai sus l-am rugat sa schimbe imaginea - are de unde alege, asa cum cred ca pot constata toti cei care au vazut acest pps - numai ADMIN nu le-a vazut...
Adrian TOIA
Multumesc ADMIN pentru schimbarea imaginii de prezentare a pps - chiar daca nu ati gasit o imaagine cu Cosmos (din multele existente in pps) macar nu ati schimbat semnificatia acestui pps, cum era cazul cu imaginea amterioara...Mai multa atentie pentru ca imaginea de prezentare sa exprime - fie si partial - titlul si mesajul unui pps, ar fi de dorit in viitor...
Teodora Buiţă
Mihai Eminescu e darul Providenţei făcut nouă, românilor.
Studiat chiar şi în literatura universală, elogiat de critici ca cel mai mare poet romantic al tuturor timpurilor, nu degeaba este considerat un geniu, fiindcă el chiar a avut o minte sclipitoare, o gândire profundă care a depăşit-o mult pe cea a contemporanilor săi. Personalitate cu o vastă cultură, bogatele cunoştinţe şi le-a aprofundat continuu, studiind domenii diversificate, începând cu filosofia, economia politică, fizica, artele, istoria, ştiinţele naturii, astronomia... etc.
Mare păcat că destinul i-a negat posibilitatea de a avea privilegiul unei vieţi lungi... În felul acesta şi literatura noastră a fost vitregită de încă multe alte opere pe care marele geniu le-ar fi scris...
Dictonul lui Hipocrate, „Ars longa, vita brevis” i se potriveşte perfect.
Adevărul este că nimeni până la Eminescu nu a mai aşezat cu o aşa măiestrie artistică, în cuvinte atât de simple, o teorie cosmogonică atât de complexă, aşa cum a făcut-o el! Este uimitor câte aspecte prezentate în teoria Big Bang („Marea explozie”), formulată mai târziu (pentru prima dată în anul 1922) de Alexander Friedmann, au fost intuite încă din secolul trecut, de către Mihai Eminescu şi descrise în poeziile cu formarea universului, de care vorbeşti şi tu în acest pps!
Adrian, ai prezentat totul atât de bine şi la obiect, cu multe date, explicaţii, exemple..., încât eu, ca filolog, nu mai am nimic de adăugat, decât cele mai sincere felicitări pentru munca depusă, realizând o lucrare de excepţie, foarte bine documentată!
Cu stimă,
Teodora Buiţă
Adrian TOIA
Cu multumiri Teodora Buita pentru nota si comentariul tau la acest pps.Si mai ales pentru aprecierea documentarii folosite pentru el.
lMa gandesc la realizarea unei prezentari dedicata temelor cosmologice din gandirea si poeziile lui Eminescu, si ma pregatesc pentru ea, de mai multi ani.
In acest scop am consultat in timp materiale documentare (poezii si texte eminesciene in care este prezenta tema cosmogonica, studii despre mitologia vechilor popoare si civilizatii, studii si analize literare consacrate acestor poezii si texte, lucrari si teorii stiintifice din cosmologie si domenii conexe ale stiintei). Unele din ele apar in lista de websites prezentata in pps.
Si fireste, am cautat pe Internet si in reviste de specialitate imagini care pot ilustra cat mai adecvat o astfel tema speciala.
Exista o lista destul de lunga de lucrari despre cosmogonia eminesciana in limba romana care pot fi consultate de cei interesati. Exista si cateva studii de autori straini care prezinta puncte de vedere interesante.
Dincolo de toate acestea pot adauga speranta mea ca iubitorii de poezie vor (re)citi anumite poezii si texte eminesciene si din alta perspectiva, trecand dincolo de frumusetea si maiestria limbajului poetic pentru a ajunge cat mai aproape de orizontul atat de cuprinzator al cunoasterii lui Eminescu, si de adancimile gandirii sale...
Poate atunci vor face si alte descoperiri despre viziunea si intuitia cosmogonica eminesciana, cum am facut si eu in timpul realizarii acestui pps, si chiar dupa aceea...
Nu a fost desigur usor sa gasesc un limbaj cat mai accesibil prin care sa sintetizez in doar cateva propozitii explicative redactate de mine, unele concepte stiintifice si filozofice din tema aleasa, care au insotit versurile si ideile lui Eminescu, prezentate in pps.
Felicitarile si aprecierile de la sfrasitul comentariului tau ma fac sa cred ca am reusit cat de cat...
Multe multumiri Teodora Buita.