Hoinărind prin Maramureş31
m31 Maramures(1) Pe drumul spre Săpânţa: Onceşti, Vadu Izei, Sighet. Pomul cu oale (sărciner, prepeleac, sărcior, olar). Mai demult, trunchiurile tinere de stejar erau folosite pentru a atârna la soare ulcelele în care se punea laptele la prins, cu convingerea că razele soarelui distrug tot ce e rău, iar laptele se va închega mai repede dacă va fi ţinut în oalele uscate astfel. ÃŽn vârful sărcinerului, se agaţă cea mai frumoasă ulcică, de regulă albă.
Comentarii (2)
atics
Sanda,nu am mai intrat pe acest site de la sarbatori,dar acum mi-am facut putin timp pentru ca vroiam sa te mai intreb cate ceva.
M-a surprins cat de multe porti sculptate ai pus in aceasta prezentare si as vrea sa stiu daca toata lumea de acolo are portile sculptate,sau doar unii dintre ei ?
Ai stat de vorba cu localnicii cand ai vazut pomul cu oale si ti-au dezvaluit obiceiurile lor ?
In prezentare apar si doua doamne frumoase ! Cea cu esarfa…este autoarea acestei prezentari ? :)
Muzica este foarte potrivita pentru ce ne arati in pps,ai ales doi mari artisti ,pe care eu i-am vazut de curand la TV interpretand acest cantec si mi-au placut mult!
Te felicit din toata inima pentru realizarea acestei prezentari !
sanda michaela
Mulțumesc pentru atenție Atics. Da, majoritatea caselor au porți sculptate, cu care se fălesc!
De fiecare dată când am mers în Maramureș am locuit la localnici. Desigur că am stat de vorbă cu ei dar și cu alții, întâlniți în drumurile mele. Și de data aceasta, când am făcut aceste fotografii, am stat o săptămână la o pensiune agroturistică și în fiece zi am mers altundeva. ÃŽn legătură cu „copacul cu oale″ (prepeleac) dacă oala cea mai de sus este roșie, la casa aceea este o fată de măritat.
Doamna cu eșarfă este o reputată violonistă la Filarmonica din Cluj și colegă de catedră cu profesorul Ion Bocșa
(eu sunt fotograful)
Mulțumesc