INVENTIILE lui LEONARDO da VINCI
Leonardo da Vinci a fost adesea descris ca arhetip al "Omului renascentist" fiind considerat a fi unul dintre cei mai mari creatori din toate timpurile si probabil cea mai polivalenta si talentata persoana care a trăit. Acest pps va invita sa privim cu uimire inventii care depaseau cu mult epoca in care a trait, asa cum au fost descoperite de cercetatori in manuscrisele caietelor sale de insemnari, si asa cum pot fi vazute la Castelul Clos-Luce din Franta, unde se afla Muzeul Leonardo, pe care l-am vizitat candva, in care sunt prezentate multe din machetele inventiilor sale extraordinare “M-am trezit doar pentru a vedea că restul lumii este încă adormită” se pare ca ar fi spus Leonardo…
Comentarii (5)
Helmut Guertler
Nu exista comentar la acest PPs.
Totul este perfect ! Nici felicitarile nu-si au rost. Ce iese din mana domnului Adrian Toia nu poate fi decat la superlativ.
Multumesc pentru o asemenea prezentare.
Salutari prietenesti Helmut
Teodora Buiţă
Frumos şi interesant subiectul ales, despre invenţiile unuia dintre cele mai importante genii din istoria omenirii, pictorul, sculptorul, arhitectul, muzicianul, inventatorul, anatomistul, geologul, cartograful, botanistul şi scriitorul Leonardo da Vinci, considerat şi cel mai mare inginer al tuturor timpurilor.
Nu ştiu, Adrian, dacă îţi mai aminteşti, într-un comentariu am scris că pictura mea preferată este Mona Lisa, a fost dragoste la prima vedere, m-a fascinat din primul moment când am văzut-o, cu ani în urmă, când eram o copilă. Cum era şi firesc, am dorit să aflu cât mai multe despre ea şi autorul ei. La fel ca mulţi alţii, am fost impresionată de personalitatea acestei minţi strălucite, ce-şi depăşea cu mult contemporanii.
Era un perfecţionist desăvârşit, ce ducea în suflet o nelinişte continuă şi în timp ce lucra la o invenţie sau la un tablou, îi veneau în minte alte şi alte idei, astfel că, de cele mai multe ori lăsa neterminat ce începea.
Dacă s-ar încerca realizarea unui profil al întregii sale creaţii, aşa cum spunea cineva, .
Un artist înnăscut, întruchipând poate mai mult ca oricine idealurile umaniste ale Renaşterii, interesat de toate laturile cunoaşterii, ajutat de inteligenţa sa sclipitoare, de puterea neobişnuită de observaţie, excelând în artă şi ştiinţă deopotrivă, Leonardo da Vinci a lăsat posterităţii opere de mare valoare în domeniul artei, dar şi schiţe ale unor tehnologii care lasă să se întrevadă o viziune aparte asupra viitorului. Caietele sale ne dezvăluie spiritul ştiinţific, iscoditor şi ingeniozitatea lui mecanică, situându-l cu mult înaintea timpului său.
Faima neasemuită de care s-a bucurat în timpul vieţii, a rămas neatinsă până azi, dovadă fiind şi cele prezentate în lucrarea ta foarte bine realizată, pentru care te felicit, Adrian! Desigur că o asemenea prezentare frumoasă nu o pot nota decât cu nota 10!
Cu stimă,
Teodora Buiţă
Teodora Buiţă
Nu ştiu din ce motive, o frază nu îmi apare în întregime, de aceea o rescriu mai jos:
Dacă s-ar încerca realizarea unui profil al întregii sale creaţii, aşa cum spunea cineva, .
Cu aceeaşi stimă,
Teodora Buiţă
Teodora Buiţă
Nu înţeleg ce se întâmplă, dar fraza tot neterminată mi-a apărut??? Aşa ceva n-am mai păţit!!!
Poate că motivul este că am folosit mai multe tipuri de ghilimele (am scris un citat într-un alt citat), prin urmare, voi renunţa la unele. Poate aşa va apărea şi textul complet:
Dacă s ar încerca realizarea unui profil al întregii sale creaţii, aşa cum spunea cineva, am descoperi că ne aflăm în faţa unei măreţe „simfonii neterminate“.
Mereu cu stimă,
Teodora Buiţă
Adrian TOIA
Teodora, multumesc pentru nota si cuvintele care o insotesc.
Pot adauga doar ca am preferat sa aduc spre cei interesati acele minuni de anticipatie si creativitate care sunt Inventiile lui Leonardo, mai putin cunoscute si discutate, insa cam ignorate destul de mult timp si de multi …
Despre Mona Lisa (Gioconda) s-au scris multe zeci de mii de pagini…
Ultimele pe care le-am citit au fost acum cateva zile, pe 28 September 2017, pe BBC Iti dau un link unde le poti gasi.
'Mona Lisa nude sketch' found in France http://www.bbc.com/news/world-europe-41436057
Mona Lisa lui Leonardo ne priveste din rama ei aflata in una din salile Muzeului Luvru,
Mulţi specialişti care au analizat tabloul sunt de parere că Leonardo a folosit precis şi atent „secţiunea de aur” în creaţia sa, deoarece creează impresia că ochii Mona Lisei îl urmăresc pe spectatorul care se deplasează în jurul tabloului.
In harmalaia si inghesuiala provocata de sutele de turisti care doresc sa vada originalul de aproape, a fost de neuitat senzatia pe care am avut-o si eu acolo, ca oriunde ma asezam, in fata, la stanga sau la dreapta tabloului, ea ma privea cu acelasi suras enigmatic, analizat si interpretat de milioane de privitori ai picturii si ai milioanelor de reproduceri ale sale…
De aceea mi-am permis sa adaug la sfarsitul PPS cateva imagini cu Mona Lisa, afirmand ca este cea mai cunoscuta „inventie” a lui, pentru a ilustra si in acest fel geniul arrtistic si folosirea „sectio aurea” („proporția divină”) care impreuna ingemanate explica o parte din misterul care inconjoara inegalabila sa capodopera.