Lapis lazuli-un albastru infinit
Lapis lazuli ar fi dupa unii specialisti cea mai veche piatra de pe pamant. Folosita de peste 7000 de ani in crearea bijuteriilor, lapis lazuli este simbolul prieteniei adevarate.
Lapis lazuli ar fi dupa unii specialisti cea mai veche piatra de pe pamant. Folosita de peste 7000 de ani in crearea bijuteriilor, lapis lazuli este simbolul prieteniei adevarate.
Comentarii (11)
sanda michaela
Splendid
Helmut Guertler
As putea sa scriu zeci de randuri fara sa spun nimic ! Nu o fac !
Doar doua cuvinte . Splendid Maia !
Am fost citeva zile plecat . M-a impresionat Cappella Sansevero, sau Santa Maria della Pieta,sau Piatatella din Napoli. Este o mica Cappella in piata San Domenico din Napoli construita intre anii 1608-1611.
Automat m-am gandit ca numai tu ai putea realiza un pps despre aceasta bijuterie . Este splendida ! Ce zici ?
M-as bucura daca mi-ai da un raspuns pozitiv.
Helmut
Angelica1
Felicitari si multumesc draga mea pentru piatra prieteniei ...
frumoase realizari ... mi-a placut ... cu drag ,Angelica.
maia / angi
Lapis lazuli este piatra prieteniei si eu va multumesc pentru ca ati fost alaturi de mine in descoperirea acestei minunate bijuterii pe care Dumnezeu le-a daruit-o oamenilor. Multumesc, Sanda si Angelica1, multumesc Helmut si multumesc celor care s-au uitat la acest pps. Multumesc si celor care nu s-au uitat inca dar intr-o zi o vor face, pentru ca Lapis lazuli merita vazuta si iubita.
maia / angi
Multumesc, Helmut, pentru incredere, dar nu cunosc deloc Napoli si nici aceasta Capela. Oricum, ma bucur pentru tine ca ai vazut ceva frumos. Iti doresc numai bine.
Teodora Buiţă
Lapis lazuli, simbol al cerului şi al zeiţei Venus, la unele civilizatii, este una dintre cele mai fascinante pietre semipreţioase. Multe persoane din lumea întreagă asociază lapis lazuli cu prietenia adevărată, spunându-se despre minunata piatră albastră că întreţine armonia relaţiilor interpersonale.
Deşi puterile vindecătoare ale pietrelor preţioase şi semipreţioase rămân un subiect controversat, lapis lazuli se consideră a se număra printre pietrele cu efecte benefice, menţionate de secole de către vindecători şi şamani.
Fiind considerată ca o piatră norocoasă a zodiei mele şi cucerită de frumuseţea ei deosebită şi de spectacolul inegalabil al unui albastru profund, pe care doar lapis lazuli îl oferă, am urmărit cu încântare tot ce a apărut în legătură cu ea, în pps-uri, videoclipuri sau cărţi.
De aceea, la cele scrise de tine, Maia, vin cu următoarele completări pentru toţi iubitorii acestei fascinante pietre.
Lapis lazuli, pe lângă multele ei utilizări, este folosită şi pentru decorare, exemple fiind coloanele catedralei Sf. Isaac şi pereţii Palatului de Iarnă din Sankt Peteresburg, placaţi cu lapis lazuli de o frumuseţe rară. De asemenea, în Muzeul Ermitaj din acelaşi oraş sunt expuse vaze şi mese de lapis lazuli, ceea ce face oraşul Sankt Petersburg să devină un important centru pentru pasionaţii decoraţiilor din lapis lazuli.
Nici vestul Europei nu se află mai prejos în găzduirea unor splendide obiecte din lapis lazuli, în Muzeul Luvru din Paris putând fi găsită marea solniţă a lui Ludovic al XIV-lea din lapis lazuli, iar în Galeriile Uffizi din Florenţa se găsesc pocalele gravate ale familiei Medici.
Felicitări, dragă Maia, pentru frumoasa ta realizare!
Şi fiindcă am o informaţie personală să-ţi transmit, te rog, ia legătura cu mine pe e-mail!
Cu mulţumiri,
Teodora Buiţă
maia / angi
Iti multumesc mult draga Teo pentru comentariul tau, pentru completarile atat de corecte si bine-venite. Ma bucur ca pps-ul meu ti-a retinut atentia si ca a venit pe fondul unor preocupari interesante pe care le ai. Iti doresc o seara placuta. Eu nu cunosc e-mail-ul tau. Solicita tu e-mailul meu de la administrator. Eu am sa-i transmit ca sunt de acord.
Helmut Guertler
Pacat Maia ! Dar, totusi, poate ai curiozitatea sa vezi in internet despre ce este vorba.
O zi buna Helmut
Teodora Buiţă
Dragă Maia, doream să luăm legătura pe e-mail pentru că voiam să-ţi fac o invitaţie, din partea mea şi a grupului autorilor de pps din care fac şi eu parte.
M-am gândit apoi că, invitaţia pe care doresc să ţi-o transmit personal, poate e mai bine să o fac aici, public, în ideea că poate doresc să ni se alăture şi alţii. Despre ce invitaţie este vorba?
Nu ştiu dacă tu cunoşti, suntem un grup de autori de pps (după nume cred că ne ştii aproape pe toţi, fiindcă majoritatea au pps-uri postate aici, pe site), care ne-am întâlnit în fiecare an, începând cu 2012, în localităţi frumoase din ţară, pe care le-am vizitat, am făcut poze, pps-uri, dar cel mai important e că ne-am cunoscut, ne-am împrietenit, ţinem permanent legătura unii cu alţii, ne trimitem tot ce realizăm, spre vizualizare, apoi comentăm lucrările, facem schimb de impresii şi ne simţim ca într-o mare familie. De aceea, de fiecare dată ne revedem cu mult drag.
ÃŽntâlnirea din acest an a fost stabilită pentru perioada 6 – 9 iunie, la Mânăstirea Humor, o zonă superbă, cu locuri şi mânăstiri deosebite, cu pictură exterioară, din patrimoniul UNESCO: Humor, Voroneţ, Moldoviţa, Suceviţa...; de asemenea, putem merge la Muzeul Oului din Vama, dar şi la Colecţia de linguri din lemn de la Câmpulung Moldovenesc sau se poate face o plimbare pe Transrarău.
Deci, vom avea ce vedea! Dar poate că ai fost deja la mânăstirile din Moldova şi ştii cum este...
M-aş bucura şi ne-am bucura dacă te-ai hotărî să vii (invitaţia este valabilă, cum am scris mai sus, pentru toţi cei care doresc să ni se alăture), bineînţeles dacă se poate..., dacă nu există un alt program stabilit pentru perioada respectivă!
E cel mai frumos mod de a face schimb de experienţă, de opinii, de a ne cunoaşte şi personal, nu doar virtual, de a lega prietenii noi, de a ne revedea vechii prieteni...
Te-aş ruga mult să-mi scrii cât mai repede, în caz că te hotărăşti să vii (şi cu câte persoane), fiindcă în funcţie de răspunsurile primite se va face rezervarea la pensiune şi va trebui trimis un avans pentru cazare!
Până la noi veşti, îţi doresc să te bucuri în continuare, de un weekend cât mai plăcut!
Cu drag,
Teodora Buiţă
Cipri
Lapis lazuli(Lazurit), piatra albastra, mi-a placut foarte mult prezentarea de cum am vazut-o, dar astazi imi exprim asta si prin cuvinte.Daca-mi este permis, as vrea sa amintesc de o alta -piatra albastra- avand o compozitie chimica similara cu Lazuritul, este vorba de Azurit, o roca albastra care sta la baza inconfundabilului si unicului -Albastru de Voronet- culoare predominanta pe frescele exterioare ale manastirii, este o culoare care a rezistat de mai bine de cinci secole tuturor intemperiilor si care poate fi admirata si astazi.
Multumim si felicitari !
maia / angi
Piatra armoniei. Nu intamplator am realizat acest pps si nu intamplator l-am publicat in preajma Sfintelor sarbatori. Daca cei care s-au uitat au apreciat lucrarea mea sunt foarte bucuroasa. Sper din tot sufletul ca Lapis lazuli sa aduca armonia si prietenia. Sper sa aduca intelepciune si liniste. Iti multumesc , Cipri pentru comentariu si completari. Sa stii ca exista chiar teorii care sustin ca la Voronet ar fi fost totusi folosit Lapis lazuli.