Privind tablouri cu Octavian Paler-Pluta Meduzei
Intr-una din cartile sale de eseuri, “Eul detestabil”, Octavian Paler priveste tablouri celebre, in incercarea de a descoperi pentru el si pentru noi, multimea de ganduri, care exista intr-un tablou, pe care o privire comuna poate nici nu le banuieşte.Sa citim impreuna gandurile lui Octavian Paler despre tabloul „Pluta Meduzei” al lui Gericault, tablou inspirat de un fapt real.
Comentarii (3)
Helmut Guertler
Nu stiu cui sa ai multumesc mai intai : Pictorului Cericault Theodore pentru realizarea acestui minunat tablou,eseistului Octavian Paler pentru descrierea si analiza amanuntita a tablouli , sau tie Adriane,care ai combinat si creat acest minunat pps. Cum cei doi artisti nu mai sunt in viata iti multumesc tie.
N-am cunoscut lucrarile niciunui din cei doi. Acum datorita tie, am material de studiat, acum la batranete ,cand n-o sa ma mai tina picioarele.
Adriane, ai creat ceva minunat. Intradevar, tabloul,este ceva deosebit,care te inspira la multe prezumtii.
Multumesc pentr acest minunat pps.
Multe, multe salutari. Helmut.
Teodora Buiţă
„N-ajunge să ai talent. Trebuie să ai ceva de spus.”, scrie Octavian Paler în cartea sa „Eul detestabil”, iar Théodore Géricault, cu tabloul său de mari dimensiuni, „Pluta Meduzei”, inspirat de un fapt real, la care a lucrat timp de aproape nouă luni fără odihnă, a reuşit pe deplin să ne transmită, cu un admirabil talent, toată atmosfera de groază care domnea pe plută, viaţa omenească între speranţă şi disperare.
„E mai mult decât un pictor, e un mit”, îl descrie cu admiraţie Octavian Paler pe Géricault, „un tânăr fermecător, cu ochi visători, orientali, cu un surâs cuceritor care, zic cei care l-au cunoscut, atrăgea imediat simpatia” şi care, din nefericire, a avut un destin tragic, „secerat de moarte la mai puţin de treizeci şi trei de ani, când încă studia, încă îşi croia un drum...”
„Multă vreme cei care l-au cunoscut pe Géricault n-au putut vorbi despre el decât cu lacrimi în ochi.”
Deşi tabloul tânărului artist, expus în 1819, a trezit la început multe controverse şi comentarii, cu caracter mai mult politic, decât artistic, „Pluta Meduzei” este, mai presus de orice, o revoluţie în pictură, iar în istorie intră valoarea artistică a tabloului şi nu interpretările politice, artistul fiind considerat întemeietorul romantismului în pictură.
Mi-a plăcut mult cum ai realizat prezentarea, cum ai dezvoltat subiectul, iar întâlnirea cu scrierile lui Paler, pentru mine a fost o bucurie!
Felicitări, Adrian, şi sincere mulţumiri!
Cu stimă,
Teodora Buiţă
Adrian TOIA
Si eu iti multumesc Teodora, pentru aprecierile privind acest pps, pe care am dorit sa-l fac cu gandul la remarcabilele eseuri despre arta, mitologie si viata, ale lui Octavian Paler, care merita cunoscut de cati mai multi…
Mai am unul din aceeasi sursa, care asteapta de peste doua saptamani sa fie publicat pe NICEPPS…
ADMIN este din nou foarte ocupat cu altele, si desi a mentionat pps „in prelucrare” de zece zile, nu a avut timp de el, si nici sa raspunda mesajului meu de acum o saptamana, in care il intrebam de ce se intampla asta…
Se pare ca ADMIN pe langa faptul ca (mai) are si alte preocupari, este foarte selectiv in alegerea momentului in care raspunde la mesajele unora din noi sau in care publica ceva pe NICEPPS (Pps sau comentarii) …
Asa ca va trebui sa mai astepti (cat oare ?) pana al viitorul pps cu Paler…