SCENARII pentru secolul XXI și următoarele - Viitorul Inteligenței Artificiale
Se simte că viitorul se poate înclina Între utopie luminoasă şi apocalipsă distopică. Umanitatea este la un punct de cotitură. Nimeni nu știe ce va urma. De aceea se fac Scenarii, ca alternative posibile, cu probabilitate diferită de realizare. Despre aceste Scenarii s-au scris sute de articole și volume, s-au făcut dezbateri științifice și filme. În acest pps am folosit pe lângă sursele documentare clasice (publicații, Internet) și programe de inteligență artificială pentru ilustrarea unora din principalele Scenarii prezentate și dezbătute în literatură despre viitorul acestei extraordinare invenții – Inteligența artificială Ne aflăm la o răscruce de drumuri a schimbării accelerate, diferit față de tot ceea ce s-a întâmplat în istoria vieții și a omenirii.
Comentarii (2)
Teodora Buiţă
Interesant subiectul abordat în acest pps, cu multe informații, privind inteligența artificială, lucru ce a implicat, desigur, și multă muncă în căutarea acestora, fapt pentru care îți mulțumesc, Adrian, și te felicit!
Dacă în trecut visam la mașini care se conduc singure și la un robot care să ne răspundă la orice întrebare, astăzi acestea deja fac parte din normalitate.
Într-adevăr, inteligența artificială este o tehnologie cu potențial enorm de a îmbunătăți viața și societatea noastră, dar și cu unele riscuri, cum ar fi pierderea locurilor de muncă, a datelor, a intimității sau a controlului, iar cel mai grav ar fi ca dezvoltarea necontrolată a AI să ducă la distrugerea omenirii!
Dar, cum bine ai scris, acestea sunt doar „Scenarii, ca alternative posibile... Nimeni nu știe ce va urma.” Probabil că AI va avea un impact uriaș asupra vieților noastre în viitor, din moment ce a transformat și continuă să transforme modul în care trăim, lucrăm și interacționăm cu tehnologia. Cel mai important este însă, să ne asigurăm că AI nu este folosită în mod excesiv și că ascensiunea acesteia nu va scăpa de sub control.
Cu stimă,
Teodora Buiță
Adrian TOIA
Nu știu cum mai găsești timp Teodora, ca în zilele dintre excursiile în țări despre care am vorbit în trecutul corespondenței noastre, călătorii pe care le-ai transformat în pps-uri meritoase apreciate de vechii matadori de pe NICEPPS, să vezi și chiar să comentezi ce a mai apărut pe acest site.
Ai avut timp să te oprești puțin și la acest pps cu Scenarii despre viitorul Inteligenței artificiale.
Ceea ce puțini știu este că există în Grecia antică unele rădăcini ale acestei poate ultime invenții a civilizației noastre....
Așa cum am amintit în comentariul la pps Călător prin Grecia (1) unul din personajele menționate de tine acolo, Hefaistos, zeul focului și al metalurgiei, avea ajutoare mecanice create de el, descrise ca fiind făpturi din aur care se puteau mișca și lucra singure, capabile să vorbească și să îndeplinească sarcini complexe.....
Un alt „strămoș” este Heron din Alexandria, un inventator și matematician grec din secolul I d.Hr., care a scris o lucrare intitulată „Automata”,. o colecție de descrieri ale unor dispozitive mecanice automate, stră-stră-stră....străbunicii unora din roboții de mai târziu.
Nu se poate anticipa care dintre scenariile optimiste sau pesimiste/distopice se va impune în viitor.
Dar așa cum am scris în pps, viitorul Inteligenței artificiale, și al nostru, este în mâinile noastre