Tahiti - inima Polynesiei Franceze.
Insula Tahiti, este o insula care face parte din nenumaratele insule din Pacificul de Sud, arhipeleagul Polyneziei Franceze si politc apartine "Teritoriilor Franceze de peste Ocean" .(Iles du Vent). Tahiti (de fapt 2 insule: Tahiti Nui si Tahiti Iti) are o suprafata de 1042 km. patrati si o populatie de 189.517 (cca.) locuitori din care cca. 26.926 in capitala insulei Papeete. Cea mai inalta ridicatura a insulei, care este de natura vulcanica, este muntele Orohena de 2241 m. Primul european care a debarcat pe insula este englezul Samuel Wallis pe data de 21 Iunie 1767 care boteaza insula in "King George Island" Numai dupa un an, pe data de 6 Aprilie 1768 navigatorul francez Louis Antoine de Bougainville (care se afla in expeditia inconjorul globului a lui James Cook) debarca pe insula si ramane pe ea 9 zile botezand´o euforic " La nouvelle Cythere" facand aluzie la insula Kythira, insula dragostei Aphrodite. Navigatorul James Cook si botanicul Bougainville viziteaza insula de mai multe ori construind mai multe obiecte de interes public (exemplu : farul Pointe Verus, parcul botanic) . Si botanicul Charles Darwin , in calatoriile sale se opreste in Novembrie 1836 pe insula. In anul 1842 se incheie colonizarea insulei, Tahiti devenind Protectorat Francez. In anul 1984 . Insula isi capata autonomia. Eugen Henri Paul Gaugin vine pe insula in anul 1880 ramanind pana la moarte sa in anul 1892. Aici picteaza, printe altele, renumitul tablou Nafea Foa ipo ipo.Sportul este scris mare pe insula . Chiar un skior alpin a prezentat insula la Jocurile Olimpice de iarna.!!!!! Safari este deosebit de indragit. Sper sa va placa. Vizionalizare placuta, si cine stie......poate v-am convins. P.S. Melodia "Wini, Wini, Wini - Wana, Wana, Wana" este interpretata de o formatiune Germana in anul 1963 (numai in studio) numita Tahiti Tamoure . Numele formatiunii deriva de la un dans Tahitian numit Tamoure din cultura Tahitiana Tiki si care este dansat la nunta.
Comentarii (2)
Teodor Gorunescu
La noi a trecut calendaristic jumatate de iarna, dar nu am primit inca vizita zapezii.
E adevarat ca nu stiu daca mi-o doresc, caci e frumos la inceput, dar mai tarziu spectacolul alb se transforma ori intr-un ghetus periculos, ori in mocirla.
Dar cand vezi imaginile de-aici, cu asemena peisaje si cu atatea zambete ale urmaselor Evei de pe aceste meleaguri, uiti de tot si de toate altele si te vezi in mijlocul lor savurand un cocteil rece oferit de una dintre ele, insotit de priviri galese si insistente.
Asta daca tot nu ne lasa timpul, campaniile agricole, sau afacerile sa si pasim, de fapt, mai mult sa navigam pe acest taram, dedicat mai mult premiantilor, care au gasit modalitatea temporala si financiara de a ajunge aici.
E minunat, m-am mai uitat o data pe harta ca sa vad pe unde vine, dar cum agenda mea nu cuprinde aceste tinuturi, ma multumesc cu vizionarea pe monitor, multumind totodata si realizatorilor acestui spectacol de gala !
Cu prietenie,
T Gorunescu
Helmut Guertler
Pana acum cca. doi ani am gandit si eu asa cu gandesti tu acum, Aceleasi preocupari, aceleasi griji , aceleasi ganduri.. Acum doi ani m-am intalnit cu o fosta colega , medic cardiolog, scafandru in timpul liber si o neobosita viiztatoare a insulelor din Pacific (si nu sunt putine).
Am vazut zeci de fotografii, diapozitive filme.
M-a intrebat de ce nu-mi place apa de ce nu fac si pps-uri cu aceasti tema. Mi-am schimbat parere ca nu numai muntele este cel mai frumos lucru pe lume si iata-ma, cu material de la ea si internet, am reusit sa fac aceste pps-uri. Si mai sunt o multime de insule in Polynesia. Va urma Arhipelagul Havai´i.
Ma bucur ca-ti plac aceste plendide insule (la gura caminului, o bere rece si o cafea fierbinte).
Nu costa nimic !!!
O seara placuta,
Helmut