Tehnologii care ne schimba viata-3. IoT-Internetul lucrurilor
Prima iterație a internetului a fost o rețea de computere conectate. Pe măsură ce internetul s-a dezvoltat, telefoanele, echipamente de birou, cum ar fi imprimante și scanere, și mașini industriale, au fost adăugate la internet. Astăzi, aproape orice dispozitiv pe care îl folosim în casele, birourile, fabricile noastre sau îl putem purta pe corpul nostru, poate fi conectat online, și de aici denumirea de „internetul lucrurilor” (IoT). Multiplele posibilități oferite de IoT, precum şi numărul din ce în ce mare de dispozitive, tehnologii şi platforme, au ca rezultat ca acesta să se extindă în multe domenii din economie și societate, ceea ce va permite trecerea într-o nouă etapă a civilizației noastre.
Comentarii (2)
Teodora Buiţă
Internetul lucrurilor (Internet of Things - IoT) începe să facă parte din viaţa cotidiană, din ce în ce mai mult, devenind o tehnologie extinsă în multe domenii și care va permite intrarea într-o nouă eră economică pentru întregul glob.
De fapt, IoT nu este rezultatul unei singure tehnologii noi, mai multe progrese tehnice complementare furnizează capabilităţi care, luate împreună, ajută la eliminarea decalajului dintre lumea virtuală şi cea fizică. Aceste capabilităţi susţin IoT şi perspectivele dezvoltării acestuia.
În concluzie, organizaţiile economice va trebui să înceapă să implementeze tehnologia IoT, dacă doresc să supravieţuiască pe termen lung, însă va trebui să pună în aplicare și strategii care să răspundă numeroaselor riscuri asociate cu Internetul lucrurilor, așa cum ai precizat și tu.
Da, pe lângă multele avantaje pe care le aduce IoT în viața noastră (ne îmbunătățește confortul, eficiența, ne ajută să ne schimbăm modul de lucru, economisind timp și resurse), pe măsură ce lumea devine tot mai conectată și mai obișnuită cu obiectele „smart”, și gradul lor de periculozitate crește.
De exemplu, va fi suficient ca un singur dispozitiv conectat să fie accesat de hackeri, pentru ca întreaga rețea a unei locuințe să fie compromisă.
Sistemul inteligent care-ți monitorizează copiii, poate fi accesat de indivizi fără scrupule, iar aceiași senzori care îi permit mașinii tale să evite un accident, pot fi manipulați de hackeri pentru a accelera într-un moment nepotrivit sau pentru a-ți opri mașina într-un loc periculos.
Chiar și faptul că transmiți date oriunde te-ai afla, poate fi folosit împotriva ta, de către niște răufăcători!
În fine, tehnologia care permite eficientizarea procesului de producție, s-ar putea să te coste serviciul. Am putea ajunge, chiar la orizontul anilor 2030, în situația în care obiectele inteligente din jurul nostru să fie mult mai eficiente decât am putea fi noi vreodată!
În scenariul pozitiv, omul va deveni o ființă care creează, nu lucrează - acest lucru fiind rezervat roboților. În scenariul negativ, vom îngroșa rândurile celor inutili. Nu neapărat șomeri, dar nici prosperi.
Se estimează însă că impactul pozitiv al IoT va fi mai important decât pericolele aferente.
Iar dacă ne-am obișnuit deja, într-o oarecare măsură, să ne protejăm datele personale de pe computer și de pe telefonul mobil, va trebui să facem același lucru și cu datele pe care le trimitem în rețea fără să știm. Și să ne adaptăm noii realități economice!
În cele din urmă, există posibilitatea că vom fi devenit și noi doar un nod din rețea. Și nu știm dacă aceasta va fi minunat sau îngrozitor!
Mulțumesc, Adrian, și felicitări pentru realizarea unui pps deosebit, cu informații interesante privind viitorul ce ne bate deja la ușă, care, totuși, pe unii îi îngrijorează, din motivele expuse mai sus! Cert este că nu avem alternativă și trebuie să ne adaptăm noilor tehnologii apărute în viața noastră, cu toate avantajele, dar și riscurile ce le prezintă, odată cu „trecerea într-o nouă etapă a civilizației noastre”!
Cu stimă,
Teodora Buiță
Adrian TOIA
Felicitări și ție, Teodora, pentru documentarea făcută și prezentată, privind unul din domeniile viitorului tehnologic...
Cred că toți cei care își doresc un viitor bun pentru copiii și nepoții lor, ar trebui să se documenteze în legătură cu ce ne poate rezerva acesta.
Trăim într-o epocă în care schimbările tehnologice au loc mai rapid decât se poate adapta societatea, cu posibile efecte nedorite...
Două mari procese-motor domină şi (re)modelează societatea contemporană : globalizarea şi progresul ştiinţific şi tehnologic accelerat.
În următorii ani, până la jumătatea secolului XXI, va avea loc un salt tehnologic de zeci de ori mai mare decât în secolul anterior.
Există teorii și predicții care încearcă să anticipeze efectele acestei creşteri exponenţiale a ratei de acceleraţie a progresului științific și tehnologic.
Ca și în trecut efectele cuceririlor științei și tehnologiei depind de modul în care acestea sunt folosite de oameni...
Un exemplu foarte cunoscut este energia atomică – de la bomba ucigătoare la energia nepoluantă...
La fel se va întâmpla și cu IoT sau cu roboții, despre care am prezentat câteva evoluții probabile în alte pps-uri.
Pe lângă efectele pozitive asupra calității vieții oamenilor (amintite în pps și în comentariul tău) există temerea justificată, alimentată și de teoriile conspiraționiste, că IoT poate deveni un mijloc de control și manipulare a populației.
Asta va depinde de felul în care vor acționa oamenii.
În acest scop am făcut acest pps, ca un avertisment pentru ceea ce poate urma...