Călător prin Banatul Montan (1)
Lumea în care trăim este minunată, iar cel mai frumos și interesant mod de a o cunoște, este doar călătorind. De aceea vă invit acum să evadați din lumea reală, plină de agitație și probleme, și să mă însoțiți într-o călătorie virtuală, în mijlocul frumuseților naturii, pe alocuri virgină, în ținuturile de basm ale Banatului Montan, printre lacurile și cascadele spectaculoase, unde, însoțiți de al lor murmur, într-o revărsare de lumină, culoare și frumos, vă veți simți cu adevărat liberi, relaxați și liniștiți, cu sentimentul că ați călătorit în timp, pătrunzând într-o lume magică, cea a poveștilor și legendelor! Da, Banatul e magic și cu siguranță, dacă vă hotărâți să-l vizitați, veți descoperi multe lucruri care vă vor vrăji, vă vor încânta și vă vor da sentimentul că tocmai ați pășit într-un tărâm cu locuri fermecate! În fond, limbajul comun al bucuriei și al frumosului ne leagă pe toți, indiferent de limba pe care o vorbim și de credința pe care ne-o asumăm. Cu toată prețuirea, Teodora Buiță
Comentarii (8)
Teodor Gorunescu
O descoperire uimitoare, iata ce frumuseti gasim pe meleagurile noastre, dupa ce parcurgem lectia de inceput, ca sa stim pe ce lume ne aflam, apoi citim indrumarle ghidului, ca sa stim ce vedem. Si inca o observatie care mi-a facut mare placere: nu stiu daca fotografiile au fost alese special, dar nu am vazut gunoaie pe jos, cum eram obisnuit. Sa fi trecut noi la alta etapa de dezvoltare, de la cea multilateral dezvoltata la cea civilizata ?
Doamne Ajuta!
Chiar daca la final, luati cu oboseala calatoriei si frumusetea peisajelor, nu ramanem cu prea multe informatii din cele pe care le-am citit, o imagine generala tot ramane si poate se naste si provocarea de a vedea pe viu aceste frumuseti. Si daca avem promisiunea urmatoarelor sugestii, s-ar putea ca in viitor aceste locuri sa fie si mai aglomerate, nu ca acum n-ar fi !
Pana atunci ,
Multumim pentru instructiva calatorie !
T Gorunescu
Teodora Buiţă
Mă bucur, dl. Teodor, că v-au plăcut cele văzute în plimbarea virtuală făcută prin locurile minunate, cu peisaje montane spectaculoase, din județul Caraș-Severin!
Știm că România e o țară superbă, binecuvântată cu atât de multe locuri frumoase, încât e păcat să nu le vedem. Iar dacă nu le putem vizita pe toate, măcar să ajungem la unele dintre ele, fie și o dată-n viață!
Iar în Banatul Montan există o mulțime de astfel de locuri de vis, cu minunății naturale deosebite!
De exemplu, Cheile Nerei, o regiune fantastică, o zonă sălbatică, pe alocuri virgină, plină de frumuseți naturale excepționale, a fost vizitată mai mult de turiștii care iubesc și respectă natura, și poate că aceasta este explicația lipsei de gunoaie pe jos!
În următoarele pps-uri veți avea ocazia să vedeți și alte locuri încântătoare din acest colț îndepărtat al țării și cine știe, poate vă voi trezi dorința să le vedeți într-o zi și în real, nu doar virtual!
Vă mulțumesc mult pentru vizionare, pentru cuvintele frumoase lăsate aici și pentru aprecierea lucrării!
Cu stimă,
Teodora Buiță
Adrian TOIA
Felicitări Teodora !!
Ai reușit un pps foarte bine realizat, de la IDEE, texte și fotografii, pănă la Cheile Nerei și Cascadele din călătoria la care ne-ai invitat...
O călătorie pe care am făcut-o cândva cu pasul, ca turist, și pe care o repet acum, avându-te pe tine ca ghid...
Cred că Helmut va aprecia fotografiile personale care vorbesc despre talentul tău nu numai literar...
Helmut Guertler
Hallo Teodora, Mai mult decat un pps, o lucrare de disertatie despre natura.
Pacat ca ea vine la timpul nepotrivit : Sau l-ai fi facut acum 60 de ani ori eu m-as fi nascut cu 60 de ani mai tarziu. Pacat, nici una nici alta, asa ca ramane doar nostalgia unui colt de rai pierdut. In tineretea mea , facand alpinism, m-au atras zonele mai inalte, zonele de stancarie .(Bucegi, Piatra Craiului, Fagaras). Stiam ceva despre muntii Banatului (Valea Cernei, Valea Nerei dar mai ales ca in zona bantuie de vipere), dar nu m-a atras niciodata. Asta era totul.
Cat m-am inselat !!!
Am citit, nu vizualizat, pps-ul de mai multe ori. Deosebit ! minunat !
Mai complect decat or ce ghid turistic. de fotografii nici nu mai pomenesc.
Asa cum scrii : Mary Ritter Beard spune "O calatorie este mai mult decat o vizita a obiectivelor turistice ; este o schimbare profunda si permanenta a modului de a gandi despre viata" ce frumos, cat de adevarat.
Sa speram ca zona va ramane mai departe necunoscuta "rechinilor cu multi bani." spre binele tineretului viitor.
Teodora multumesc pentru aceasta minunata lucrare.
Cu deosebita apreciere,
Helmut
Karel Hofmann
Interesting nice presentation, thank you
Teodora Buiţă
Mulțumesc, Adrian, că m-ai însoțit virtual în câteva locuri fermecătoare de pe meleagurile mele bănățene, venind totodată cu felicitări și cuvinte frumoase, de apreciere a celor văzute!
Mă bucur mult că le-ai vizitat și în real, fiindcă așa cred că înțelegi mai bine de unde mi se trage dragostea pentru natură și frumos! În locurile acestea minunate am copilărit, vacanțele aici mi le-am petrecut, cu legendele, poveștile din zonă am crescut, înconjurată de frumusețea și farmecul naturii, unde timpul părea că s-a oprit în loc! Îmi amintesc că un pârâu trecea chiar pe lângă grădina bunicilor mei și nu o dată mă prindea seara aici, cu câte o carte în mână, citind, înconjurată de culoare și parfum, în tril de păsărele și murmur de apă! Ce dor îmi e de acele vremuri...!
Tocmai în amintirea lor m-am hotărât să realizez câteva pps-uri, ca să fac cunoscută frumusețea locurilor din Banatul Montan, celor care nu au ajuns încă să le vadă!
În privința fotografiilor, așa cum am menționat la sfârșitul prezentării, nu toate îmi aparțin, unele le-am luat de pe internet, mulțumindu-le cu această ocazie celor care le-au postat!
Cu stimă,
Teodora Buiță
Teodora Buiţă
Mulțumesc, Helmut, pentru frumosul tău comentariu! Ai reușit iar să mă emoționezi!
Mă onorează faptul că mă consideri un ghid bun, ținând cont că aprecierea vine de la un pasionat excursionist!
Poate că unele descrieri le-am făcut prea detaliat, dar am considerat că sunt necesare unele explicații pentru cei care nu au fost niciodată în zonă și vor să știe ce reprezintă fotografiile, istoricul locurilor respective.
Pentru tine, care ești un temerar al munților, un alpinist încercat, să parcurgi Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița nu ar fi o problemă, chiar în altă țară fiind. De ce să lași să „rămână doar nostalgia unui colț de rai pierdut”, când poți vizita împreună cu doamna Edda, această zonă superbă, când veți veni într-o vacanță în România?
,,Călătoriile au tendința de a intensifica toate emoțiile umane.”, spune Peter Hoeg, iar eu aș adăuga că cele făcute în natură, cu atât mai mult, deoarece contactul cu armonia existentă în natură, măreția și frumusețea sa acționează terapeutic asupra noastră, având un efect pozitiv, încărcându-ne cu energie, ne creează o stare de bine, de liniște, de calm. Se știe că verdele – culoarea clorofilei, reprezintă o culoare puternică, aflată în strânsă legătură cu lumina, chimia, natura şi viaţa, are un efect calmant, liniştitor, relaxant, măreşte altruismul şi simţul moral.
Natura este un templu grandios, un artist strălucit, iar o persoană care a perceput frumusețea naturii, devine mai curată sufletește, mai pură și mai bună cu cei din jur.
Mă bucur că prezentarea mea a fost prilej de reîntâlnire virtuală și că ți-a plăcut!
Cu stimă,
Teodora Buiță
Teodora Buiţă
Thank you, Mr. Karel, for the kindness of the message and the appreciation of my work!
I am even happier, because I know that the appreciations come from a passionate tourist!
I love traveling too, because I feel that meeting new, interesting things, special places, new people, different civilizations, with specific traditions, cultures and customs, all change us for the better, makes us look at the world differently, and even ourselves, to understand how wonderful the world we live in is and that no matter how much we know, we still have a lot to learn.
With much esteem,
Teodora Buiță