El Condor Pasa -Yosemite - .Sequoia National Parc
O minunatie a naturii Sequoia - Pomul Mamut. Sequoia National Parc - unic in lume, cuprins in cateva imagini fotografice.
O minunatie a naturii Sequoia - Pomul Mamut. Sequoia National Parc - unic in lume, cuprins in cateva imagini fotografice.
Comentarii (4)
Teodor Gorunescu
Da, cateva imagini fotografice, dar care ne duc in lumea fantastica a acestor mamuti arboricoli, de o varsta care impune tot respectul. Ma gandeam in timp ce priveam imaginile, ce s-ar fi intamplat daca ar fi crescut si pe la noi. Bineinteles ca se gaseau cativa baieti destepti, cum sunt o sumedenie pe aici, care incepeau exploatarea lor. Gaseau ei un motiv intemeiat... Dar acolo nici uscaturile nu sunt atinse, ca sa se pastreze mediul lor asa cum trebuie sa fie. Cred ca nu rupe nimeni, nici macar o crenguta s-o puna la borul palariei, atat sunt de apreciati si respectati acesti giganti ai padurilor. A fost o calatorie placuta si instructiva, mai asteptam, caci acum ne-am invatat sa mergem prin locuri exotice, mai ales ca prin cele de bastina, e cam frig si atmosfera mohorata.
Cu stima,
T Gorunescu
Teodora Buiţă
Arborii de Sequoia, acești uriași ai regnului vegetal, care pot trăi mii de ani, mai vechi chiar și decât piramidele egiptene, fascinează pe toți cei care îi privesc, fiind printre cele mai înalte creații de pe Pământ! Nu poți să nu-i admiri, privindu-i cum maiestuoși, își înalță ramurile spre cer!
Biologii cred că creșterea maximă a unui sequoia nu poate depăși 130 de metri, deoarece forțele gravitaționale nu vor permite sucurilor să crească mai sus. Cu toate acestea, până acum nimeni nu a găsit copaci de această dimensiune.
Un aspect interesant despre acești arbori impresionanți este faptul că, spre deosebire de alți copaci, cu scoarță subție, datorită grosimii și structurii scoarței, care absoarbe apa ca un burete, fiind mari iubitori de umiditate, ei rezistă la foc! Așa se explică longevitatea lor, de ce acești arbori bătrâni nu au fost distruși de foc, reușind să supraviețuiască de-a lungul a mii de ani de încercări.
De altfel, datorită longevității lor, au devenit bună sursă de informare pentru știință. Cu ajutorul acestor vechi locuitori, oamenii de știință au reușit să privească în profunzimile mileniilor. Datorită inelelor de creștere de pe secțiunile transversale ale trunchiurilor uriașe, cercetătorii au obținut date destul de fiabile despre clima din vremurile trecute.
Se spune că numele „sequoia" a fost dat în cinstea liderului indienilor cherokee, Sequoyah (1776– 1842), cel care a inventat un alfabet unic, învăţându-şi poporul să citească şi să scrie.
Referitor la întrebarea d-lui Teodor, vreau să-l informez că, mulțumită unor iubitori de natură, mai multe exemplare de Sequoia au fost plantate și pe meleagurile noastre, iar cel mai impunător arbore din Munții Apuseni se află chiar în județul Cluj.
Astfel, pe lângă arborele de Sequoia din județul Cluj, doi arbori similari pot fi admirați pe Dealul Mare din satul Măderat, județul Arad, aduși din California de către baronul Dietrich Jozsef, în anul 1845. Cu o circumferință de peste 5 metri, cei doi arbori au o înălțime de aproximativ 35 de metri.
Oradea este fericitul oraș cu cei mai mulți arbori giganți: trei exemplare pot fi admirate în apropiere de Școala Generală Nr. 14. Străjeri urbani de mai bine de un veac și ei, arborii de Sequoia din Oradea au înălțimi ce variază între 19 – 22 metri, cu un diametru între 64 și 90 cm.
Încă un exemplar de Sequoia putem admira la Băile Herculane (jud. Caraș-Severin). Arborele de aici, aflat pe Valea Cernei, la o altitudine de numai 160 de metri, dovedește că acești mamuți ai naturii sunt capabili să se dezvolte și în condițiile unei altitudini mult reduse, comparativ cu cea optimă, natală. Arborele de Sequoia de la Băile Herculane aparține unei specii rare de Sequoia Gigantea.
Felicitări, Helmut, și calde mulțumiri pentru frumosul tău pps, cu imagini minunate, fotografii foarte reușite din impresionantul Sequoia National Park Yosemite!
Am urmărit totul cu deosebită încântare!
Cu stimă,
Teodora Buiță
Helmut Guertler
Teodora, am stiut ca-mi complectezi atat de amanuntit pps-ul de aceea nici nu m-am straduit sa-l descriu eu. N-as fi freusit niciodata sa-l descriu atat de detailat.
Mi-as dori mult sa-l citeasca cat mai multi asa zisi vizualzatori. In aceasta lume a imensilori arbori te simti atat de mic, atat de neimportant, o nulitate.
Nu stiam ca exista atat de multi arbori Sequoia in Romania. Pacat ca sunt atat de mici (doar 30 m.). Vom traii sa-i vedem de 130 m.?
Multumesc ca ti-ai luat atat de mult timp sa te informezi si sa-mi complectezi pps-ul
Cu admiratie si stima,
Helmut. Edda mi se alatura.
Teodor Gorunescu
Sunt doi oameni in tara noastra pe care nu ii poti opri usor: pe Florin Piersic sa vorbeasca si pe Teodora Buita sa scrie. Si asta pentru ca au intotdeauna ceva de spus.
Multumesc stimata doamna pentru informatii, iata cum avem ocazia sa vedem un asemenea copac, fara sa ne deplasam pe alte continente.
Cu prietenie,
T Gorunescu