Tracedie, Durere, Suferinta, Victorie. Simbolul Crucilor in zona alpina.
Dupa 3 saptamani de suferinta am reusit sa inving virusul Covid C19.Din adanca multumires sufleteasca si o neasemuita Pietate am simtit nevoia sa realizez acest PPS, ca multumire NATURII care a fost darnica cu mine.Pentru toti aceia care impartasesc aceleasi simtaminte ca mine.
Comentarii (6)
Karel Hofmann
Lieber Helmut,
herzlichen Glückwunsch und ich freue mich sehr, dass gesund bist und die Folgen der Covid-Erkrankung nicht hast.
Ich wünsche dir gute Gesundheit,
Karel
Helmut Guertler
Nein Karel, ich bin nicht gesund. Es geht mir nicht gut. 2 Wochen bin ich ins Bet gelegen. Hohes Fieber, Husten und Atemsnot. Nach 3 Wochen geht es mir etwas besser. Ich bin unendlich müde, keine kraft und geplagt von Depresionnen. Eine Woche nach der 3 Impfung habe ich mich in eine Gaststette infiziert.
Ich will Hoffen das alles eimal eine ende hat.
Danke Karel für deine gute Wünsche.
Helmut
Teodora Buiţă
Crucea este unul din simbolurile atestate încă din antichitatea cea mai îndepărtată, fiind al treilea din cele patru simboluri fundamentale, alături de cerc, centru și patrat. Ea stabilește o relație între celelalte trei.
Aceasta este cea mai complexă simbolistică. Ele au dat naștere unui adevărat limbaj universal.
Crucea simbolizează în esență pământul, cele patru puncte cardinale, fiind baza simbolurilor de orientare în diferitele etape de existență ale omului. Etapele coincid omului-animal (orientare interioară), pământului (orientare temporală) și a sferelor cerești (orientare spațială).
Sinteza acestui simbol se verifică în toate ariile culturale și se dezvoltă, în fiecare din ele, în numeroase variațiuni și semnificații.
Tradiția creștină a îmbogățit în mod prodigios simbolismul crucii, condensând în această imagine mântuirea și patimile Mântuitorului. Crucea îl simbolizează pe Cel Răstignit, pe Hristos, Mântuitorul, Logosul, a doua persoană a Treimii. Ea este mai mult decât o figură a lui Hristos, identificându-se cu persoana Lui. Iată de ce ea a fost preluată de iconografia creștină pentru a sublinia supliciul lui Mesia ca și prezența Lui.
Se pot deosebi patru tipuri principale de cruce: crucea fără vârf (în formă de T); crucea cu vârf și cu o singură bară orizontală; crucea cu vârf și cu două bare orizontale; crucea cu vârf și cu trei bare orizontale.
Diferitele sensuri atribuite lor de simbolistică nu sunt deloc absolute. Ele nu se exclud reciproc.
Mulțumesc și felicitări, Helmut, pentru acest pps special, cu multă încărcătură emoțională și spirituală!
Mă bucur că te simți un pic mai bine, că ai reușit să-ți revii, „după 3 săptămâni de suferință”, să depășești perioada cea mai grea a bolii, deși nu este normal să fi fost așa de bolnav, din moment ce ai fost vaccinat cu cele trei doze, dar... ce mai este normal în zilele acestea?
Îmi pare nespus de rău că ați trecut prin clipe grele cu toții!
Ție, doamnei Edda și întregii familii, vă doresc multă sănătate și numai bine! Aveți grijă de voi!
Cu stimă și prețuire,
Teodora Buiță
Helmut Guertler
Teodora, nu´i doresc nimanui sa treaca prin ce am trecut eu in ultima luna. Doar prietenii mei medici m-au salvat de spital si reanimare.
PPS-ul ( il facusem mai de demult) l-am trimis spre publicare intr´o faza de desnadejde si depresiune, astazi nu l-as mai trimite. In acele momente Crucea, pentru mine, era un semn de adanca multumire Naturii si Celui de Sus. Simbolul Crucii - Am citit si eu despre acest simbol in Wikipedia, dar o asemenea descriere (disertatie) cu ai facut´o tu n-as fi fost in stare sa fac.
Este extraordinar, cum, fiecare comentar al tau, la or ce fel de PPS, este deosebit de competent.
Iti multumesc mult pentru aceasta disertatie deosebita.
Si pana acum, mereu, cand in turele mele intalneam o cruce, ma opream si pastram clipe de tacer si rugaciune. De acum incolo, daca mai voi putea, pietatea mea va fi si mai mare.
Teodora, ramai sanatoasa si asa cum esti .
simplu : Helmut
Teodor Gorunescu
Si iata ca nu m-am putut abtine sa nu mai raman putin pe munte. sau mai bine zis pe munti, caci aici este o impresionanta prezentare de colectionar. Adunate cu migala, vointa si efort, fiecare consumate la timpul lor. Dar iata ce inseamna sa aduni si sa pastrezi: poti la nevoie sa scoti la iveala colectia si sa faci o prezentare de un real interes.
M-a impresionat faptul ca este si Crucea de pe Caraiman, caci este unul dintre lucrurile cu care ne putem mandri si noi, romanii.
Si m-a mai impresionat faptul ca nici pe cei care au in sange ozonul varfurilor nu-i ocoleste marsavul de virus.
Sper ca acum sa fiti bine si sa nu lasati iesirile, care va fac bine si de la care ne putem bucura si noi.
Cu stima,
T Gorunescu
Helmut Guertler
Hallo Teodor,
N-as fi crezut vreodata ca, tocmai eu, sa ma contaminez cu acest virus, iar eu i-am infectat si pe ceilanti din familie 5 la numar.
O saptamana cu febra mare, tuse, lipsa de aer, numai in pat. Dar a trecut lasand complicatiile de rigoare. Acum privesc cu optimism spre viitor.
De crucea de pe Caraiman ma leaga multe amintiri, majoritatea triste.
Nicaieri in tot Bucegiul nu au fost inregistrati atat de multi morti ca in abruptul Caraimanului. Cauza ? tocmai aceast cruce. Multi , asa zisi turisti, pantofari,din neatentie sau umbland dupa floarea de colt ,s-au prabusit in acest abrupt. Hornul Inchis, Hornul Negru, Seaca Caraimanului le-a fost mormantul. Salvamontul din Bustei si noi cei din Brasov si Sinaia eram mereu chemati sa scoatem acesti morti din abrupt. N-a fost intotdeauna usor iar privelistea mortilor n-a ramas fara urme.
Teodor, am sa-ti urmez sfatul. Am sa ma fac bine !!!!
Servus,
Helmut