Amintiri si Realitati . Muntii Retezat.
Amintiri si realitati. Astazi va invit sa ma urmati intr-o tura virtuala, in timp, in masivul Retezat, in primul Parc National din Romania. Acest Parc National a fost declarat in anul 1935.
Amintiri si realitati. Astazi va invit sa ma urmati intr-o tura virtuala, in timp, in masivul Retezat, in primul Parc National din Romania. Acest Parc National a fost declarat in anul 1935.
Comentarii (5)
Adrian TOIA
Helmut este un expert in ascensiuni si plimbari prin muntii Europei si ai Romaniei…
Pps-urile lui ne invita pe drumuri montane reale, si printre amintiri...
Asa mi s-a intamplat si in Muntii Retezat, cu crestele lor stancoase si lacurile montane, pe malul carora am poposit si m-am odihnit putin, cu ani in urma, cand “civilizatia de azi” nu aparuse inca...
Multumiri pentru invitatie Helmut, un ghid priceput printre culmile, lacutile, peisajele si cabanele din Retezat...
Angelica1
Hallo Helmut !
De la malul marii urmaresc cu placere varful muntilor ...
frumoasa tara avem ... pacat ca nu avem conducatori...
Amintiri frumoase fara grijile prin care trecem acuma!
O duminica placuta ,Angelica.
Helmut Guertler
Hallo Angelica1, buna dimineata.
Dar cine are conducatori pe lumea asta, poti sa-mi spui ?
Crezi ca ai nostri sunt mai buni ? In capul lor este numai Europa si iarasi Europa.
Peste catva ani nu va mai fi nici o natiune independenta (poate doar Ungurii) in Europa.
Vom fi toti Europeni , dar pana atunci sa traim amintirile noastre.
Helmut
Helmut Guertler
Hallo Adrian
Nu te tii de cuvant !
Stiu ca nu-ti place si est impotriva "aprecierilor" totusi mi-ai apreciat pps-ul pentru care-ti multumesc si ma bucur. Ma bucur mai a ales ca ti-au placut muntii retezat.
Asa este cum zici tu. Erau timpuri dinaintea "civilizatiei de azi ". Erau timpuri cand inca mai puteai colinda ore intregi fara a intalnii picior de om. Erau timpuri cand puteai fi singur pe malul unui lac sau varf de munte. Acum vezi, peste tot urmele civilizatiei. Inainte adunam resturile ,acum le vezi peste tot aruncate . Ulei de masina, pungi de nylon, cutii de carton, sticle de bere etc.etc.
Inainte puteai savura aerul curat de munte, acum, aproape peste tot ( si sub vf.Omu in Bucegi la 2509 m.) se ajunge cu masina . Peste tot numai miros de benzia arsa.
Balea Lac a devenit exemplul negativ a civilizatiei la munte.
Pentru 3-4 zile la ski de primavara (1 Mai) la Balea Lac, inainte, faceam 4-6 ore de urcat pe jos cu cca.20 Kg.greutate in spinare. Erau timpuri, Si berea ,dupa un asemenea urcus, era mai gustoasa.
Asta este Adriane ! "civilizatia de azi".
Servus.
Te salut cu deosebita stima.
Helmut
Adrian TOIA
Helmut, te inseli, chiar ma tin de cuvant !
Adica fac chiar ceea ce am spus, ca nu cred ca trebuie sa practicam “dialogul mutilor si surzilor” doar cu “aprecieri mute” (fara comentarii), si de aceea la aprecierea pentru pps-ul tau reusit, din muntii Retezat, am adaugat si un comentariu cu unele din gandurile si amintirile mele...
Textul meu despre asta – pe care se pare ca nu l-ai citit - era asa :”... cred ca aprecierile „mute” si comentariile festiviste sau/și convenţionale nu sunt cele mai potrivite pentru un pps în care autorul a pus mai mult decât ceea ce se vede și se aude... Daca nu ai timp sa adaugi si câteva gânduri=rânduri despre un pps care poate deschide lumi si perspective noi despre subiectul tratat, ..., înseamnă, după părerea mea, o cedare in fata plicticoaselor deprinderi din lumea reţelelor sociale, plina de like si share”
Deci nu am scris decat o parere si nu am facut afirmatia ca “nu-mi place si sunt impotriva aprecierilor", ceea ce a fost interpretarea gresita a altor alte comentarii neavenite...
Totdeauna este bine sa citesti SURSA, Helmut, si sa eviti astfel FAKE-NEWS...
In „civilizatia de azi” apar multe „gunoaie” care strica peisajul ...
Nu mai traiim in timpurile, de care vorbesti si tu, cand puteai sa te odihnesti „pe malul unui lac sau varf de munte”, respirand aer curat si admirand coplesit maretia si frumusetea Naturii, din Retezat sau Dolomti...