Anti-Gravity Art
Artistul de la Barcelona, Cinta Vidal, are o abordare suprarealistă în ceea ce privește pictura. Fiecare parte a "construcției anti-gravitaționale" este privită ca o perspectivă internă a vieții unei persoane, care poate să nu coincidă cu realitatea din jur. ,,Cu aceste construcții negravitaționale, vreau să arăt că trăim într-o singură lume, dar trăim în ea în moduri foarte diferite - dimensiunea interioară a fiecăruia dintre noi nu se potrivește cu structurile mentale ale celor din jurul nostru. Spațiile arhitecturale și obiectele de zi cu zi fac parte dintr-o metaforă a cât de dificil este să se potrivească tot ceea ce formează spațiul nostru zilnic: relațiile, munca, ambițiile și visurile noastre. Cred că se întâmplă în mod constant în viața noastră de zi cu zi. Ne întâlnim cu mulți oameni cu moduri diferite de gândire și acest lucru ne separă, chiar dacă suntem aproape fizic la fel. Cred că acest lucru este normal și trebuie acceptat. Dacă nu, poate duce la conflicte. Diversitatea gândirii, chiar dacă ne separă, este pozitivă. Din acest motiv, când pictez oameni în dimensiuni de gravitație modificate, îi fac să pară relaxați, acceptând mediul lor așa cum este. Îmi place să mă gândesc că este posibil ca noi să ne întâlnim în același loc cu aceeași stare de spirit. Se întâmplă uneori și când se întâmplă, nu mai rămânem singuri.’’ - Cinta Vidal Agulló
Comentarii (2)
Adrian TOIA
După excelentul serial „Patrimoniul UNESCO-Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității’’, de anul trecut, un proiect împlinit cu multă pasiune și efort de documentare, CIPRI ne invita de câteva luni în lumea artei moderne, cu o serie de pps la fel de pasionat documentate, care aduc în atenția noastră pictori cu stiluri originale, care trec în alte orizonturi și teritorii culturale.
Este o reușită ilustrare a ceea ce spunea Cinta Vidal Agulló, pictorul din acest pps, text din care am extras câteva formulări remarcabile :
„Trăim într-o singură lume, dar trăim în ea în moduri foarte diferite - dimensiunea interioară a fiecăruia dintre noi nu se potrivește cu structurile mentale ale celor din jurul nostru.
Ne întâlnim cu mulți oameni cu moduri diferite de gândire și acest lucru ne separă, chiar dacă suntem aproape fizic la fel. Cred că acest lucru este normal și trebuie acceptat. Diversitatea gândirii, chiar dacă ne separă, este pozitivă. Îmi place să mă gândesc că este posibil ca noi să ne întâlnim în același loc cu aceeași stare de spirit. Se întâmplă uneori și când se întâmplă, nu mai rămânem singuri.’’
Pentru aceste pps – care am impresia că fac și ele parte dintr-un proiect CIPRI – toate felicitările mele la superlativ.
Cipri
Fără a mă îndepărta de clasici, a căror artă a fost confirmată în timp, am considerat mereu că este bine să pătrundem în lumea artei moderne, pentru că este foarte posibil ca ignorându-i pe artiștii contemporani să trecem pe lângă niște opere de artă care s-ar putea să primească cândva consacrarea dar, din păcate, atunci noi să nu mai fim pentru a ne bucura de ele.
Mulţumesc Adrian TOIA pentru că apreciezi demersul meu, mulţumesc, pentru încurajări, Teodora Buiţă, Cristina G, Pop Ion și tuturor celor care vizionează aceste prezentări PowerPoint și sunt pe aceiași lungime de undă cu mine.
Să căutam și să găsim frumosul peste tot și să simţim din plin bucuria vieţii, asta este tot ce-mi doresc mie și doresc din toată inima tuturor celor care au această preocupare.
PS.
Pentru Adrian TOIA.
Cât despre mesajul transmis de către Cinta Vidal Agulló, pictorul din acest pps, după cum bine ai subliniat, are câteva formulări remarcabile, consider că textul selectat de către tine este valabil chiar și aici pe nicepps, cu speranţa că:
„Îmi place să mă gândesc că este posibil ca noi să ne întâlnim în același loc cu aceeași stare de spirit. Se întâmplă uneori și când se întâmplă, nu mai rămânem singuri.’’