BRÂNCOVEANU CONSTANTIN, Boier vechi si Domn creștin
La 15 August 1714, in ziua de prăznuire a Adormirii Maicii Domnului, Constantin Brancoveanu,cei patru fii ai săi, şi vistiernicul Ianache Văcărescu au fost duşi la locul de osandă. Era o mare sărbătoare creştină și ziua in care Constantin Brancoveanu implinea 60 de ani, precum şi onomastica soţiei sale, Marica. Erau de față sultanul Ahmed al III-lea, marele vizir Gin Ali și ambasadorii creştinătăţii apusene, de la Veneţia, din Franţa, Anglia, din Imperiul Habsburgic, dar şi din Rusia, alături de mulţi oameni de rand. Au fost nouă Capete de Acuzare impotriva lui Brancoveanu. Numeroase surse dicumentare au descris martiriul Brancovenilor. Potrivit Bisericii Ortodoxe Romane, motivul executării lui și a fiilor săi a fost refuzul lor de a renunța la credința creștină și de a se converti la islam. După ce Sultanul a dat semnalul execuţiei, primul a fost decapitat vistiernicul Ianache Văcărescu, apoi pe rand fiii Constantin, Ştefan şi Radu şi Matei, in timp ce Brancoveanu urmărea totul inmărmurit de durere. După ce și acesta a fost decapitat, trupurile lor au fost lăsate la locul execuției și mai tarziu aruncate in apele Bosforului, de unde au fost pescuite de niște greci care le-au ingropat pe o insulă din largul mării. In 1720, văduva Marica le-a adus in țară și le-a inmormantat la Biserica Sfantul Gheorghe Nou din București.Pentru felul cum au murit, cu toții sunt venerați de către Biserica Ortodoxă Romană, care i-a canonizat sub numele de Sfinții Mucenici Brancoveni in 1992.
Comentarii (13)
Angelica1
Felicitari Adrian !
Un pps. de exceptie ,de comemorare ,o idee foarte buna de
aducere aminte ,ce innaintasi a avut aceasta tara !!!
Dumnezeu sa-i odihneasca !
Adrian TOIA
Angelica1, nu ma surprinde faptul ca esti si de data asta prezenta cu un comentariu la acest pps...
Cunosteam mai demult pasiunea ta pentru istorie...
Am facut acest pps cu doi ani in urma, cunoscand rolul important jucat de Constantin Brancoveanu in istoria noastra nationala si culturala.
O astfel de figura istorica poate fi omagiata si prezentata intr-un pps in mai multe feluri...
Eu am ales sa ilustrez tragedia si martiriul Brancovenilor cu emotionanta Baladă a lui Alecsandri, ale carei cuvinte rupte din inima istoriei noastre, strigă și gem pe melodia tulburătoare care le insoțește, cu sonorități liturgice...
Mi s-a parut a fi cea mai buna prezentare a unui moment cumplit din Istoria noastra...
Dorina20
Nu am mai intilnit o asemenea lucrare completa despre acest mare si sfant domnitor!
Multe din informatiile cuprinse aici sunt unice pentru mine. Ma bucur ca am avut parte de ele.
Multumesc autorului pentru toate aceste informatii atat de pretioase!
Adrian TOIA
Buna ziua Dorina20, nouă și entuziastă membră NICEPPS,
Din auto-prezentarea făcută, sunt sigur că pe acest site veti găsi multe pps-uri foarte reusite din domeniile preferate, realizate de autori remarcabili.
Cred de asemenea că si istoria din acest pps a insemnat un moment de cunoastere si reflectie pentru cei care l-au vizionat.
De acea, multumiri la randul meu pentru intalnirea de pe NICEPPS
Poate cu timpul veti descoperi si placerea de a face cate un pps pe o tema/subiect din zonele de interes care vă atrag.
Nu este desigur prea ușor, dar nu este imposibil, si de acea merită să incercați
Dorina20
Buna seara, domnule Adrian.
Va multumesc pentru intampinarea frumoasa pe care mi-ati facut-o.
As dori sa stiti ca ma bucur foarte mult ca am gasit acest site unde intradevar se afla o diversitate de teme, de unde chiar poti sa alegi ce-ti place mai mult. Eu inca nu m-am identificat cu vreo anume tema dar sunt sigura ca ma voi atasa de una sau doua teme.
La invitatia dumneavoastra foarte tentanta de a incerca vreodata sa fac si eu o asemenea lucrare, nici nu-mi trece prin cap deoarece asta inseamna si o adanca documentare si cunostinte de proiectare pe calculator al imaginilor si a muzicii ori eu nu am nici timpul necesar si nici cunostite pentru asemenea lucrari. Din putinele vizionari ale pretiosilor proiectanti ( daca ma exprim corect) cred ca trebuie sa dispui de oarecare imginatie ceea ce pe mine nu prea ma carcaterizeaza.
Va multumesc pentru tot si va doresc in continuare multa pacienta in ceea ce faceti atat de frumos si minutios prezentat. Inca o data, mii de felicitari!
Adrian TOIA
Buna seara noua noastră colegă Dorina20,
Mulţumesc ?ncă odată pentru felicitări și vă doresc o c?t mai lungă prezență pe NICEPPS, un site prepoderent ?n limba rom?nă, cu o comunitate de persoane interesate de cunoașterea/completarea cunostintelor din mai multe domenii (cca.30) intre care si cele mentionate de Dv. la crearea contului pe site
Sper să găsiți autorii si pps-urile care vă dau satisfactie.
Din lista Dv de aprecieri am inteles ca ati inceput cu dreptul, dar veti mai avea descoperiri la fel de placute comtinuand vizionarile pe site.
Dorina20
Buna ziua, domnule Adrian,
Multumesc pentru urare si voi continua sa navighez pe acest site pe care-l conduceti cu atata dexteriate in rezolvarea problemelor ivite, din cate am inteles in putina mea prezenta aici.
Am inceput deja sa-mi gasesc ( e drept ca putini) unii autori ce-mi plac foarte mult, incepand cu domnia voastra. Fiind atat de multe teme, desigur ca si lista mea se va imbogati in timp, mai ales ca ma simt mai sigura de cand am asistenta d-voastra atat de binevoitoare.
Si eu va multumesc inca o data pentru frumoasa si incurajatoare primire si ma bucur ca sunteti aproape de impresiile mele.O zi superba de duminica, va doresc! Dorina.
Adrian TOIA
Buna Ziua Dorina20,
Imi pare bine ca veti continua sa vizionati NICEPPS, pe care NU-L CONDUC EU, este ADMIN care o face, care a preluat in timp si unele din propunerile mele de imbunatatire.
In functie de preferinte veti gasi pps-uri interesante si chiar deosebite ca tematica si solutii de realizare.
Cu rabdare si perseverenta, inainte !!
Dorina20
Domnule Adrian,
Va multumesc pentru precizarile facute!Pe viitor am sa stiu, daca va fi cazul ( dar nu va fi), cui sa ma adresez din acest punct de vedere!
Cu multumirile adecvate, Dorina.
Teodora Buiţă
Nu cred să fie o suferință mai mare decât să-ți pierzi copiii, ba chiar să-i vezi omorâți sub ochii tăi! Iar Constantin Brâncoveanu, marele domnitor al Țării Românești, a avut parte de o astfel de cruntă soartă, privind cu sufletul sfâșiat de durere cum, din porunca sultanului, îi sunt omorâți cei patru fii, fiindcă nu a vrut să renunțe la credința ortodoxă, la iubirea față de Hristos.
Mă întreb, în zilele noastre oare ar mai fi capabil cineva, în numele credinței, de un asemenea gest unic în lume, de sacrificiul suprem, „cea mai înaltă formă de dragoste manifestată faţă de Hristos”?
„Să nu-ţi părăseşti credinţa!”, e îndemnul pe care Brâncoveanu l-a dat fiilor săi în ceasul morţii şi testamentul pe care îl lasă peste veacuri, domnitorul care a avut parte de cea mai cruntă moarte din istorie.
„Iată, toate avuţiile şi orice am avut am pierdut! Să nu ne pierdem încai sufletele... Staţi tare şi bărbăteşte, dragii mei! Să nu băgaţi seamă de moarte. Priviţi la Hristos, mântuitorul nostru, câte a răbdat pentru noi şi cu ce moarte de ocară a murit. Credeţi tare întru aceasta şi nu vă mişcaţi, nici vă clătiţi din credinţa voastră pentru viaţa şi lumea aceasta...” - Constantin Brâncoveanu, 1714 (Gheorghe Şincai, „Cronica românilor şi a mai multor neamuri”).
Impresionabil până la lacrimi subiectul acestui pps, deoarece, așa cum spune și Ioan Morar, „Cazul Brâncoveanu nu poate fi abordat decât cu mâna tremurândă, copleşit de fiorul unor sentimente cu mare încărcătură emoţională şi cu efortul de a zăgăzui izvorul lacrimilor gata să erupă la orice pomenire a acestui nume cu cea mai mare rezonanţă în istoria neamului românesc. Raportat la toţi marii domnitori pe care neamul nostru i-a avut de-a lungul istoriei, Brâncoveanu reprezintă ceva cu totul special.”
Felicitări pentru o lucrare emoționantă, frumos realizată, pe care am vizionat-o cu ochii plini de lacrimi!
Cu stimă,
Teodora Buiță
Adrian TOIA
Ca și în timpurile bune de altădată, Teodora Buiță adaugă informații, gânduri și felicitări într-un comentariu scris la orele răsăritului de soare....
Cunoscând preocuparea mea pentru prezentarea figurilor și operelor emblematice ale istoriei și culturii noastre, Teodora m-a urmat de data asta, ascultand, „cu ochii plini de lacrimi” emoţionanta Baladă a lui Alecsandri, și melodia tulburătoare care o insoțește, cu sonoritățile ei liturgice de multe ori sfâșietoare, și cu imaginile care o ilustrează, despre una din tragediile istoriei noastre...
O reîntâlnire în cuget și simțire
Dorina20
Bună seara, domnule Adrian,
Încep să devin dependentă de comentariile de pe acest site!
Aceste comentarii sunt de înaltă clasă cum desigur că sunt și cei ce comentează ( cu excepția mea). Venind de pe Facebook unde nu mai intru de mult timp din cauza unor discuții la un nivel destul de naiv ( pentru a mă exprima destul de elegant) și fără nici o dezbatere, am considerat aceea prezență o pierdere de timp. Acum, mă bucur că am găsit aici oameni de înaltă cultură cum este d-na Teodora Buiță căreia i-ați prețuit și d-voastră comentariul ,accentuând unele parți mult sensibile din prezentarea d-voastă. La fel, am găsit și în persoana d-voastră o prezență de excepție în domeniul istoriei pe care nu știu daca cineva vă mai poate concura ! In plus, cele ale d-lui care semnează cu pseudonimul ADILIME sau domnul Iosi.S.Avni, sunt și ele prezentări pe care le apreciez personal! Așa că, vreau să îmi exprim întreaga mea adeziune la acest site care îmi place în mod deosebit!
Cu stimă, Dorina L.
P. S. Îmi cer scuze pentru exprimarea mea prea simplistă dar eu sunt doar o admiratoare și o consumatoare de pps-uri, fiind de pregatire, doar o economistă poate puțin timidă. Mulțumesc pentru înțelegere!D.L.
Adrian TOIA
Bună seara Doamnă Dorina L,
Cred că ați făcut bine că ați renunțat la Facebook.
Prezența pe el poate fi utilă pentru persoane cu discernământ și pentru grupuri pe teme culturale sau ecologice
Eu am scris pe undeva că poate transforma unii oameni mai influențabili într-un fel de roboței care nu mai știu și înțeleg decât două cuvinte : like/share
Unele dependențe nu sunt nocive decât atunci când ne atacă sănătatea...
Așa că pe NICEPPS nu cred că veți păți așa ceva...
Aveți dreptate, Dna Teodora Buița este o veche membră cu merite în tipul și conținutul comentariilor pe care le face la unele pps-uri pe teme culturale, istorice și poetice, o persoană cu sensibilitate, fiind chiar dânsa poetă care are pps-uri cu poezii personale, de autor.
Nu aveți dreptate însă când apreciați excesiv și exagerat cunoștințele mele istorice, care se pot obține prin documentare bine orientată, de cei interesați.
Alte exemple pot argumenta cele de mai sus ca pps-urile mele Marile Migrații sau Călătoria lui Aethicus Donares in jurul Lumii – din tematica ISTORIE, EPIGONII și OVIDIU din tematica Poezie sau pps The masterpieces in the history of science și Giordano Bruno, care au presupus multă muncă de documentare, selectare și sinteză...
Istoria se învață citind…Scopul este de a afla și de a împărtăși cu alții ceea ce ai aflat…