Călător prin Banatul Montan (2)
Lumea în care trăim este minunată, iar cel mai frumos și interesant mod de a o cunoște, este doar călătorind. ,,Călătoriile au tendința de a intensifica toate emoțiile umane.”, spune Peter Hoeg, iar eu aș adăuga că cele făcute în natură, cu atât mai mult, deoarece contactul cu armonia existentă în natură, măreția și frumusețea sa acționează terapeutic asupra noastră, având un efect pozitiv, încărcându-ne cu energie, ne creează o stare de bine, de liniște, de calm. Natura este un templu grandios, un artist strălucit, iar o persoană care a perceput frumusețea naturii, devine mai curată sufletește și mai bună cu cei din jur. De aceea vă invit acum să evadați din lumea reală, plină de agitație și probleme, și să mă însoțiți într-o nouă călătorie virtuală, în mijlocul frumuseților naturii din ținuturile de basm ale Banatului Montan, printre lacurile și cascadele spectaculoase, unde, însoțiți de al lor murmur, într-o revărsare de lumină, culoare și frumos, vă veți simți cu adevărat liberi, relaxați și liniștiți, cu sentimentul că ați călătorit în timp, pătrunzând într-o lume magică, cea a poveștilor și legendelor! Da, Banatul e magic și cu siguranță, dacă vă hotărâți să-l vizitați, veți descoperi multe lucruri care vă vor vrăji, vă vor încânta și vă vor da sentimentul că tocmai ați pășit într-un tărâm cu locuri fermecate! În fond, limbajul comun al bucuriei și al frumosului ne leagă pe toți, indiferent de limba pe care o vorbim și de credința pe care ne-o asumăm. Cu toată prețuirea, Teodora Buiță
Comentarii (11)
Cristina G
Excelent acest periplu prin Banatul nostru drag!
Cum sunt născută în Ardeal (Bistrița Năsăud), soțul meu din Bihor, am tot văzut Ardealul, de-a lungul anilor. Îmi asum, și spun că nicăieri, în România, nu am văzut atâta frumusețe, civilizație (chiar dacă este aceeași țară), oameni binevoitori, ospitalieri, ca în Ardeal, Banat...
,,Văioagă" se spune și în Bihor, la orice izvor...
Mulțumesc tare mult, dragă Teo, pentru acest minunat și emoționant pps, care mi-a amintit de multe locuri văzute în lucrarea ta, pe care le-am luat la pas, de-a lungul anilor!
Te îmbrățișez cu mare drag,
Cristina
Cristina G
M-am consultat cu dl. G., și am aflat că se mai spune văioagă la cărămida pe care ei o fac acasă. Din lut, paie și turnată în forme. Din ea se fac dependințele unei gospodarii. În Bărăgan - chirpici.
Cristina G
Dl. G. este soțul meu, ardelean sadea.????????
Helmut Guertler
Din nou un exceptional pps creat de doamna Teodora. Un pps cu o deosebita descriere a regiunii, care nu cred ca exista in nici o alta lucrare de specialitate turistica. Nume, locuri, traditii, ... o inlantuire de frumuseti pe care numai o poeta le poate crea. O descriiere cu mult scharm a regiunii.
Pacat, ca dupa ce citesti descrierea (ai timp destul datorita " dati clip") imaginile fotografice se schimba automat foarte repede ne dindu-ti timp sa admiri aceste frumuseti.
Dar si asa, ... am vazut de mai multe ori pps-ul, si am savurat imaginile.
Daca cu descriierle eram obisnuit, fotografiile sunt o surpriza pentru mine.
Mi-as dori sa continui sa creezi asemenea lucrari, sa nu te opresti numai la Banat.
Cu deosebita admiratie,
Helmut
Teodora Buiţă
Mulțumesc, dragă Cristina, pentru vizionare, apreciere și amabilitatea frumosului tău comentariu!
Știu că ești iubitoare de frumos, dovadă fiind lucrările tale minunate, de aceea, mă bucur că, pe lângă frumusețile Ardealului, ai ajuns să le vezi și pe cele de aici, din Banat, unele mai puțin cunoscute, fiind mai puțin promovat acest colț îndepărtat al țării, motiv ce m-a și determinat să realizez câteva pps-uri!
Când am căutat informații despre Cascada La Văioagă, m-am uitat în dicționar să văd ce explicații dă referitoare la cuvântul „văioagă”. Scrie următoarele: „Văioagă”, „văiugă” s.f. (geomorf.) - Vale mică, îngustă și puțin adâncă, cu versanți având pantă redusă, cu fund relativ concav și în mod obișnuit fără apă permanentă.”
Dar, există, de asemenea, și explicația dată de soțul tău, ceea ce înseamnă că acest regionalism are mai multe sensuri, în funcție de zona în care este folosit.
Te îmbrățișez cu mare drag!
Teodora
Teodora Buiţă
Mulțumesc, Helmut, pentru că ți-ai făcut timp să-mi vizionezi prezentarea, să o apreciezi și să-mi lași un comentariu deosebit, care, așa cum am scris și la răspunsul meu la celălalt pps, mă onorează, fiindcă vine de la un talentat autor de pps-uri și specialist în arta fotografică, pe când eu sunt doar un mic amator!
Precizez totodată, așa cum am menționat la sfârșitul prezentării, că nu toate fotografiile îmi aparțin, unele le-am luat de pe internet, mulțumindu-le cu această ocazie celor care le-au postat!
Înțeleg ce vrei să spui cu „ imaginile fotografice se schimbă automat foarte repede nedându-ți timp să admiri aceste frumuseți”, dar sunt peste 100 de fotografii, iar dacă le lăsam să se deruleze foarte încet, ar fi durat prea mult vizionarea prezentării. Așa, slide-urile cu derulare automată le-am programat cu derularea medie a fotografiilor, în ideea că cine dorește să privească mai mult la vreuna anume, poate reveni cu mouse-ul unde dorește!
Țara noastră abundă în locuri frumoase, iar în Banat găsești unele de-a dreptul fascinante, însă, deși am vizionat multe prezentări, de-a lungul anilor, nu am văzut niciuna cu descrierea detaliată a acestora, de aceea, așa cum i-am scris mai sus, Cristinei, m-am hotărât să iau eu inițiativa promovării minunățiilor din dragul meu Banat, să le fac cunoscute celor care nu au fost încă în zonă!
Mă bucur mult că ți-au plăcut! Sigur, voi reveni în viitor și cu alte lucrări, doar să fiu sănătoasă!
Cu stimă,
Teodora Buiță
Cristina G
https://dexonline.ro/definitie/vaiogă
vaiógă, vaioage, (vaiugă, voiogă, văiogă, văiugă), s.f. – Cărămidă nearsă (din pământ și paie, turnată în forme), chirpici; téglă nearsă. – Din sl. valjak (Candrea cf. DER); Din magh. vályog (dial. vályug) (MDA).
sursa: DRAM (2011) adăugată de raduborzaEste regionalism, fiind o zonă cu influențe maghiare.
Adrian TOIA
Cunoșteam mai demult frumusețile locurilor bănățene.
Cascadele, lacurile și Teodora ne îmbie să le vizităm cât de curând va fi posibil.
Și poate vom reuși să batem și la poarta Reșiței, să-i sărutăm mâna și să-i mulțumim pentru truda de a aduna și descrie minunile acestui colț de țară și de lume...
Felicitări !!
Teodor Gorunescu
Acum stiu de ce pe vremea nu de mult apusa, daca cereai aprobare sa vizitezi o tara straina, ti se recomanda sa vizitezi mai intai frumusetile tarii de bastina.
Aveau dreptate bietii oameni ( ca oameni erau si ei !!! ), caci imi dau seama ca mi-ar trebui o viata noua ca sa am timp sa vizitez toate aceste minuni.
Parca si virtual e greu sa umbli printre atatea cascade si poteci, ca la sfarsit nici nu mai sti ordinea in care le-ai vazut, sau nai rau sa le uiti si numele. Avantajul este ca daca mai vrei, mai deschizi o data site-ul si mai faci o tura.
Mi-au placut toate, dar impresia cea mai puternica mi-a lasat-o afisul de la poarta prin care treceai prin gradina omului, care avea doar o rugaminte, sa inchizi poarta, si-ti ura si vizita placuta. Oameni pentru care trebuie sa-ti alegi cu grija cuvintele cand le multumesti.
Si sper ca vom vedea si mai departe alte frumuseti ale Banatului, din lista de pe prima pagina, caci m-a luat capul cand am vazut cat e de lunga !
Cu multumiri,
T Gorunescu
Teodora Buiţă
Mă bucur, Adrian, că, amabil, ai venit și de data aceasta să mă însoțești virtual în plimbarea pe la câteva cascade și lacuri uimitoare, aflate în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița!
Și drept dovadă că ți-a plăcut ce ai văzut virtual, probabil în amintirea vremurilor când ai admirat personal „frumusețile locurilor bănățene”, mi-ai apreciat lucrarea, scriindu-mi frumos, lăsând frânturi de gânduri și felicitări, pentru care, cu emoție îți mulțumesc!
Nu am uitat dorința ta de a vizita meleagurile bănățene, dar uite că pandemia a stricat planurile tuturor! Să sperăm că se va termina în curând și cu aceasta și apoi, Bucureștiul nu e la capătul lumii, doar în cealaltă parte a țării, față de Banat!
Cu stimă,
Teodora Buiță
Teodora Buiţă
Mulțumesc, domnul Teodor, pentru încă o surpriză minunată, venind cu aprecieri și cuvinte frumoase, pline de amabilitate, dar și cu un fin umor, ceea ce m-a făcut să zâmbesc!
Constat că, pe lângă talentul de a realiza prezentări cu fotografii minunate, aveți și un foarte bun spirit de observație, nimic nu vă scapă, mai ales când e vorba de lucruri frumoase, sunteți o persoană tare sensibilă! M-au impresionat mult cele scrise, referitor la traseul spre Lacul Dracului, care, la un moment dat, trece prin grădinile localnicilor! Da, aveți dreptate, așa sunt locuitorii acestor meleaguri, amabili, politicoși, calzi, binevoitori, care, deși treci prin proprietatea lor, pe lângă animalele și păsările din curte, au „doar o rugăminte, să închizi poarta”, să nu iasă animalele, urându-ți și „Drum bun!”.
Poate dacă nu aș fi pus fotografii, nici nu aș fi fost crezută, ținând cont cu ce se întâmplă în alte părți...!
Da, așa cum minunat ați scris, sunt „Oameni pentru care trebuie să-ți alegi cu grijă cuvintele când le mulțumești.”!
Nu vreau să sune a laudă, dar așa suntem noi, bănățenii, în general. Poate că aceasta se datorează și trecutului istoric al zonei, aici au trăit pașnic laolaltă mai multe nații, români, sârbi, germani, unguri, croați, sași... și s-au înțeles foarte bine, au conviețuit în pace, fără scandalurile existente în alte zone, tocmai datorită firii pașnice a bănățenilor!
Sigur, voi reveni în continuare cu alte pps-uri, fiindcă mai sunt multe locuri deosebite în Banatul Montan, care merită a fi prezentate, doar să am timp și să fiu sănătoasă!
Cu stimă,
Teodora Buiță