Călător prin Banatul Montan (3)
Lumea în care trăim este minunată, iar cel mai frumos și interesant mod de a o cunoște, este doar călătorind. ,,Călătoriile au tendința de a intensifica toate emoțiile umane.”, spune Peter Hoeg, iar eu aș adăuga că cele făcute în natură, cu atât mai mult, deoarece contactul cu armonia existentă în natură, măreția și frumusețea sa acționează terapeutic asupra noastră, având un efect pozitiv, încărcându-ne cu energie, ne creează o stare de bine, de liniște, de calm. Natura este un templu grandios, un artist strălucit, iar o persoană care a perceput frumusețea naturii, devine mai curată sufletește și mai bună cu cei din jur. De aceea vă invit acum să evadați din lumea reală, plină de agitație și probleme, și să mă însoțiți într-o nouă călătorie virtuală, în mijlocul frumuseților naturii din ținuturile de basm ale Banatului Montan, într-una din cele mai atractive zone turistice de aici, Clisura Dunării, ale cărei frumusețile naturale constituie o mare atracție pentru turiști! În locurile uimitor de frumoase, aflate pe malul bătrânului fluviu, mărginite de munți și dealuri, cu peisaje de vis, cascade spectaculoase, cai sălbatici sau căsuțe suspendate pe apă, precum și alte obiective turistice din mirificul Banat Montan, impresionați de spectacolul unic oferit de natură, ascultându-i sunetele și admirând cele mai frumoase răsărituri și apusuri, într-o revărsare de lumină, culoare și frumos, vă veți simți cu adevărat liberi, relaxați și liniștiți, cu sentimentul că ați călătorit în timp, pătrunzând într-o lume magică, cea a poveștilor și legendelor! Da, Banatul e magic și cu siguranță, dacă vă hotărâți să-l vizitați, veți descoperi multe lucruri care vă vor vrăji, vă vor încânta și vă vor da sentimentul că tocmai ați pășit într-un tărâm cu locuri fermecate! În fond, limbajul comun al bucuriei și al frumosului ne leagă pe toți, indiferent de limba pe care o vorbim și de credința pe care ne-o asumăm. Cu toată prețuirea, Teodora Buiță
Comentarii (6)
Cristina G
Teo, m-ai dat gata! Și când spun asta, trebuie să înțelegi că m-ai lăsat fără cuvinte.
Am și eu imagini regăsite la tine în clip, dar doar câteva, dintr-o excursie realizată cu ceva ani în urmă.
Când ești cu un grup, nu trebuie să te abați de la program, așadar noi nu am vizitat/văzut mare lucru.
Dar pentru ce am văzut în acest pps, îți mulțumesc!
Cu drag,
Cristina
Teodora Buiţă
Mulțumesc, Cristina dragă, pentru aprecierea prezentării și cuvintele frumoase lăsate aici! M-ai emoționat! Mă bucur că ți-a plăcut ce ai vizionat și că ți-am trezit amintiri minunate!
După cum ai putut vedea, în zona Clisurii Dunării sunt multe locuri superbe, desprinse parcă din povești, care merită vizitate, dacă nu într-o vacanță, măcar într-un weekend! Cred că ești de acord cu mine că totuși, oricât de frumoase ar fi imaginile din fotografii, nu se compară cu ceea ce vezi și simți la fața locului, înconjurată de splendorile oferite de natură, dar și de construcțiile deosebite, minunății realizate de mâna omului, demne de admirat, ce se găsesc în ținutul bănățean.
Obiectivele turistice vizitate au fost mult mai multe, dar nu am putut cuprinde totul în acest pps, care și așa este cam mare.
Acum mă pregătesc de plecare să vizitez o altă zonă frumoasă, în județul Sălaj, unde e programată întâlnirea grupului de autori de pps. La întoarcere îți voi povesti cum a fost.
Te las cu dorința ca tu și familia ta să vă bucurați de o vară minunată, cu sănătate, bucurie și multe împliniri! Să fie așa cum v-o doriți!
Te îmbrățișez cu drag!
Teodora
Helmut Guertler
S-a scris atat de mult despre aceste locuri minunate, cu cuvinte atat de elogioase, incat mie nu-mi ramane altceva, necunoscand aceste locuri, decat s´o felicit pe Teodora.
Astept cu nerabdare pps-ul de la Salaj.
Felicitari si o zi buna,
Helmut
Teodor Gorunescu
A fost o zi grea, am strabatut tinuturi situate cand pe apa, cand pe munte, atat ca ghidul a fost cumsecade, a asteptat sa termin de citit, apoi am mers mai departe si mai departe... A fost un mic antrenament la drumetia care va incepe saptamana viitoare pe meleaguri salajene, sa-mi obisnuiesc ochii cu peisaje care sa ramana atat in cardul digital, cat si in circumvolutiunile analogice. Am fost si noi pe o parte dintre aceste meleaguri, pe care le consider o minunatie a naturii, dar aici au aparut atatea incat ar trebui sa te dedici lor de mic copil, ca sa poti sa le cuprinzi pe toate. Doar calatoria cu minunea de trenulet nu-mi creaza amintiri placute, caci ne-am inscris in aceasta excursie, pe care ne-a anulat-o nesimtitul de sars cov, fara sa mai recuperam banii. Biiine, nu va faceti griji, nu e prima si probabil nici ultima pierdere, pacat doar ca nu am putut sa mergem.
Dar gandindu-ma eu, bulversat deja de atatea frumuseti de pe acest minunat taram romanesc, si in acelasi timp incantat de ce am vazut, mi-a venit o idee comparabila cu alte mari idei ale omenirii : ce-ar fi ca urmatoarea intalnire a PPS-istilor sa fie pe aici pe undeva ? Am dat cu bata-n balta cumva ? Discutam chestiunea la un paharel " racoritor " pe dealurile Mesesului. Pana atunci,
Multumim pentru obositoarea, dar si frumoasa drumetie !
Cu prietenie,
T Gorunescu
Teodora Buiţă
Mulțumesc, Helmut, pentru felicitări și aprecierea lucrării mele! Dacă ți-a plăcut ce ai văzut, eu chiar mă bucur! Poate vreodată, când vii în țară, te hotărăști să faci împreună cu d-na Edda sau cu toată familia, o excursie în locurile deosebite ale Clisurii Dunării! După cum ai putut vedea, este o zonă frumoasă, unde ai ce vizita! Așa cum i-am scris Cristinei, eu am prezentat doar o mică parte din frumusețile de aici!
Doresc întregii familii să aveți parte de o vară superbă, cu sănătate, bucurii și multe excursii, ca să ai subiecte pentru noi prezentări frumoase, așa cum le faci tu!
Cu stimă,
Teodora Buiță
Teodora Buiţă
Mulțumesc, dl. Teodor, pentru frumosul comentariu, pentru apreciere și pentru efortul depus la plimbarea virtuală pe tărâmurile magice, pline de legende și povești, ale Banatului! Mă bucur că v-a plăcut ce ați văzut!
Nu ați precizat la ce excursie cu trenulețul v-ați înscris. E vorba cumva de linia Oravița – Anina, cea mai veche cale ferată montană din țară, un traseu cu adevărat superb, despre care voi vorbi într-un viitor pps? Nu am înțeles însă cum e posibil să nu vă recuperați banii, când în mod normal, dacă o excursie nu se mai face, se reține doar un mic comision și atât!?
În ceea ce privește propunerea dvs. pentru viitoarea întâlnire a grupului nostru, vom discuta luni, când ne vom vedea cu toții!
Vă doresc drum bun și să ne vedem cu bine!
Cu stimă,
Teodora Buiță