Cântec despre Bucovina _ cu sunet
Bucovina (în germană Buchenland = Țara fagilor), devenită Ducatul Bucovinei în Imperiul Austriac, este o regiune istorică cuprinzând un teritoriu de 10.441 km² care acoperă zona adiacentă orașelor Rădăuți, Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret și Vicovu de Sus din România, precum și Cernăuți, Cozmeni, Zastavna,Vășcăuți pe Ceremuș, Vijnița, Sadagura și Storojineț din Ucraina.
Comentarii (6)
Helmut Guertler
Hallo Cipri !
Meriti pe deplin un 10 cu felicitari pentru aceste informatii si fotografii de epoca .Nici eu n-am stiut prea multe (mai nimic) despre acest fost teritoriu al Romaniei antebelice celor doua razboaie mondiale,si de aceea imi este tare frica de anumite persoane sau cercuri reactionare care vor cauta sa deschida anumite rani uitate de demult.
Cipri .... numai bine. Helmut
Cipri
Acum 74 de ani,in 22 iunie 1941, Ordinul de zi al generalului Ion Antonescu, conducătorul militar al statului român,a fost :“Ostaşi, vă ordon: treceţi Prutul! Zdrobiţi vrăjmaşii din răsărit şi miazănoapte. Dezrobiţi din jugul roşu al bolşevismului pe fraţii noştri cotropiţi. Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbuna a Basarabilor şi codrii voievodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre!”
Multumesc Helmut pentru comentariu si pentru ca nu trebuie uitat calvarul prin care au trecut romanii din Bucovina de Nord si Basarabia dupa ce Armata Rosie a reocupat aceste teritorii romanesti voi mai reveni candva cu prezentari pe aceasta tema.iti doresc si tie prezentari la fel de inspirate ca cele din seria cu lacurile Italiei,linistea si privelistea acelor minunate locuri te fac sa uiti de toate supararile si sa apreciezi frumusetea.
Claudia-Trifoi
Felicitari Cipri ,un pps document ,l-am trecut la cele favorite ,l-am partajat pe facebook ,il voi trimite la toti carora le-au luat tara ,inclusiv mie .NE VREM TARA INAPOI SI O VOM PRIMII.
Daca nu acum ,urmasii nostrii vor invata in facultatile unde au invatat strabunii lor .Iti multumesc ,voi urmarii cand mai postezi pps pe aceasta tema .Sa fi binecuvantat ,Claudia
Cipri
Multumesc Claudia pentru comentariul tau si pentru ca ai patajat prezentarea mea pe facebook.Si eu inca mai sper ca urmasii nostri vor invata la Universitatea din Cernauti,unde chiar si acum mai exista o biblioteca care are foarte multe carti rare si documente care merita studiate.Am adunate foarte multe fotografii din mandra Bucovina si dupa vacanta voi incerca sa le adun in 2-3 prezentari pentru ca mi-as dori sa nu se piarda si sa fie undeva adunate la un loc.Dumnezeu sa ne lumineze si sa ne binecuvanteze pe toti !
vasko
Felicitari Cipri,o prezentare exatraordinara cu date si imagini a Bucovinei,cu granita Bucovinei ,nu cum o expun astazi unii politicieni dupa bunul plac[interes] si nu in ultimul rand interpretarea inegalabilului maestru bucovinean Vasile Mucea,pe care am avut onorea sa-l cunosc[fie-i tarana usoara]
Cipri
Multumesc vasko pentru acest comentariu.Vasile Mucea a fost printre ultimii adevarati rapsozi ai Bucovinei,spre cinstea lui a reusit sa transmita fiului si nepotului sau acea pasiune pentru folclorul bucovinean pe care si el a preluat-o de la bunicul, unchii sai si fratele sau mai mare.Din cate stiu a murit la inceputul anului 2011 si este inmormantat la Bilca.
Astazi fiind Ziua Bucovinei,iti urez atat tie cat si tuturor bucovinenilor LA MULTI ANI !
Data de 28 noiembrie este declarată prin lege Ziua Bucovinei.
La această dată s-a proclamat alipirea Bucovinei la patria mamă.
Legea prevede că, în contextul acestei sărbătoriri, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și instituțiile publice pot organiza manifestări cu caracter cultural-științific. Fondurile necesare organizării acestora vor fi asigurate din bugetele locale sau, după caz, din bugetele autorităților administrației publice centrale ori ale instituțiilor publice.
Este primul an in care sărbătorim ZIUA BUCOVINEI si gândul nostru trebuie să se indrepte spre fraţii noştri din Bucovina de Nord, din Cernăuți, Cozmeni, Zastavna,Vășcăuți pe Ceremuș, Vijnița, Sadagura, Storojineț….., pe care-i asteptăm să revină acasă.