Calatoria lui Aethicus Donares in jurul Lumii
Calatoria lui Aethicus Donares in jurul lumii, pare a fi o poveste frumoasa... Poate ca nu este doar o poveste, de moment ce mai multi istorici romani si straini fac cercetari de zeci si sute de ani, si elaboreaza studii si analize documentare despre el si calatoria lui. Dincolo de opiniile si controversele privind adevarul istoric al acestei calatorii, povestea ei fascinanta mi s-a parut ca merita sa fie spusa si pentru cercul mai larg al oamenilor dornici de cunoastere...
Comentarii (3)
maia / angi
Cand vezi asemenea lucrari, nu poti sa spui daca ti-au placut sau nu. Trebuie doar sa multumesti lui Dumnezeu ca exista oameni cu asemenea preocupari. Asa mai poti invata cate ceva. Multumim, Adrian.
Teodora Buiţă
Faptul că un lider aparţinător culturii şi religiei dacice, pe nume Aeticus Donares (Ister) a realizat, împreună cu cei 101 Cavaleri ai Zalmoxianismului, o călătorie în jurul pământului cu 1057 de ani înainte de Magellan, mi-a trezit curiozitatea şi interesul, la fel ca ţie, Adrian, de a afla mai multe despre extraordinara expediţie de explorare, studiere, cartografiere, iniţiere, a cabirilor noştri geţi!
Până la urmă, este vorba şi de datoria noastră, pe lângă mândria naţională, de a ne cunoaşte trecutul şi istoria adevărată a neamului nostru, despre faptele şi acţiunile străbunilor noştri, despre curajul, inteligenţa şi înţelepciunea lor.
Aeticus Donares (Ister) este considerat ca fiind, fără îndoială, una dintre personalităţile cele mai impresionante ale veacului al V-lea.
Fiind mentor la o şcoală de Cavaleri Zalmoxieni de la Histria, şi-a pregătit echipajul, format din 101 cavaleri-cabiri, între anii 456 şi 461, cu care avea să facă temerara aventură de ocol al pământului.
”Povesteşte că toate celelalte părţi ale lumii mărilor şi oceanelor colindatu-le-a acompaniat de discipolii săi, (făcând) muncă de cercetător minuţios în vremurile prielnice, atât în insulele mari, cât şi în insulele mici, de la miazăzi până la apus, de la Tabrobane (Ceylon / Sri Lanka), Sirtinice (Sumatra-Indonezia) şi Calaopa (Calapan-Philippines), până la Riakeon (Islanda), de aici până după Gade (până-n Ultra-Gade) şi Coloanele lui Hercule. Că, de fapt, aici (după Gade, mai exact spus, în Hibernia, şi în Orcade), a făcut un popas de un an şi a dezbătut (traversarea Atlanticului) cu filosofii (din echipajul său) Aureliu şi Arbocrate, nefiind în stare să se desprindă de unele părţi ale misterelor Oceanului (acestuia)” (AethK-93, 111 sq.).
Mare păcat însă că, în afara alfabetului, nu a ajuns la noi nicio pagină cu textul getic originar, atât „Cosmografia”, cât şi „Catalogul lămuritor”, de care se vorbeşte în textul cenzurat, nu au rezistat unor ”formatori de opinii” şi altor cenzori, de-a lungul timpului. Structurarea lucrării iniţiale a fost după decada de aur zamolxiană, pe care prelatul Ieronim o modifică în ”septada creştină”, suprimând toate paragrafele ce nu corespondeau viziunii papale, considerând - ca apărător al moralei creştine - că „strică“, „nu-i utilă tineretului creştin“.
Mă bucur, Adrian, şi te felicit pentru excepţionala idee avută, de a realiza acest minunat pps, bine documentat, cu multe date şi exemple, despre strălucitul „filosof“ / „sofist“ de la Histria-Dacia (România), geograf, explorator, om de ştiinţă / cultură pelasgo-dac (valah), care a văzut „întreaga lume”, după cum el însuşi mărturiseşte: „După ocolul mării şi după ce am văzut (cercetat) întreaga lume, am lăsat la o parte pe cele care au fost mai întâi, pe care alţii nu le-au cunoscut, şi, prin mine însumi, cu o uriaşă şi preaistovitoare cercetare, purtat-am de grijă şi celor trecute cu vederea, şi orânduit-am şi pe cele descoperite.” (AethK-93, 233)!
Cu preţuire,
Teodora Buiţă
Adrian TOIA
Multe multumiri Teodora pentru aprecierile si nota data acestui pps, “de suflet”, dupa cum ai remarcat (indirect) in comentariul tau.
Ideea pe care o apreciezi cu superlativul “exceptionala”, a venit firesc in urma unei cercetari documentare mai vechi, pentru realizarea altui pps facut acum 3 ani” “MARILE MIGRATII” pe care il voi posta si pe NICEPPS, in completarea cunoasterii istoriei „neamului nostru”...
De atunci mi-am pus intrebari privind teoriile care sustineau ca in istoria stramosilor nostri a existat “mileniul tacut” sau ”mileniul de intuneric” adica absenta aproape totala a unor documente autohtone despre ce s-a intamplat pe teritoriul Daciei, timp de o mie de ani dupa retragerea aureliana, pana la aparitia primelor state romanesti.
Am gasit atunci referiri putine si nesigure in surse documentare straine, dar continuand cercetarea documentara am ajuns la Aethicus Donares si la lucrarile lui si ale altora despre Dacia din secolul IV d. Hr. si de mai tarziu...
Faptul ca lucrarea lui „Cosmographia” , tradusa in latina mai inatai de Donares insusi. si apoi in secolul VIII de catre calugarul Ieronim, a starnit multi ani dupa aceea atat de mult interes privind adevarul istoric al calatoriei lui in jurul lumii, este argumentat de lunga lista de studii si interpretari (uneori contradictorii) realizate de istorici straini inca din secolul XIX si pana recent (in 2013) si de istoici romani (mai ales in ultimul timp).
O parte din aceasta destul de bogata bibliografie am prezentat-o la sfarsitul pps (ultimele 2 slides) pentru cei care doresc sa aprofundeze subiectul si sa dea continut si suport mandriei si nevoii ”de a cunoaşte trecutul şi istoria adevărată a neamului nostru, faptele şi acţiunile străbunilor noştri”