Cautarea vietii in Sistemul Solar-2 - Mari si Oceane in Sistemul Solar
Nu de mult ați făcut cu Windows 10 Home o călătorie pe mările și oceanele Pământului...Cu acest pps vă invit la o călătorie fascinantă în oceanele și mările de pe alte planete și sateliți din Sistemul Solar, unde se presupune că ar putea exista viață, ipoteză pentru verificarea căreia vor fi lansate în anii următori alte misiuni de explorare...
Comentarii (2)
Teodora Buiţă
Planeta Marte, călătoriile spațiale, eclipsele solare văzute și din spațiu și dorința omenirii de a coloniza Sistemul Solar au fost câteva dintre subiectele abordate și de profesorul Alexandru Mironov (recunoscut ca fiind scriitor de literatură science-fiction, dar și unul dintre cei mai buni jurnaliști specializați în știință din România) și echipa sa, în conferința științifică „Salutări de pe Marte!”, din 26 martie 2021.
La întrebarea dacă există viață pe Marte, fizicianul Claudiu Tănăselia a explicat:
„S-ar putea să avem surpriza să găsim viață activă - bacterii ce trăiesc acum acolo, sau urme fosilizate și alte semnături biochimice care au existat acolo. Acum câteva miliarde de ani Marte semăna cu Pământul ca factori fizio-chimici, avea o altă atmosferă, avea apă lichidă, delte, mări. Doar că miezul magnetic al planetei a devenit inactiv și prin urmare Soarele a spulberat atmosfera, apa s-a evaporat și planeta a rămas deșertică.”
El a punctat că unul dintre rosturile roverului Perseverance este de a găsi probe la nivelul solului pe care să le pună în recipiente speciale și pe care le va lăsa în urma sa. O misiune ulterioară va fi să găsească o formă să trimită aceste capsule pe Pământ pentru a fi studiate în laboratoarele performante existente deja. De altfel, fizicianul a explicat că din 2004 NASA are în permanență cel puțin un robot pe suprafața Planetei Marte.
Iar astronomul Jonathan Lunine, într-un interviu, la întrebarea dacă există viață pe mica lună înghețată Enceladus, unul dintre sateliții naturali ai planetei Saturn, a declarat:
„Unul dintre comentariile făcute imediat după anunțul descoperirii noastre a hidrogenului molecular, a fost că există prea mult hidrogen, deci nimic nu trăiește acolo ca să-l consume. Este foarte posibil. Da, este posibil ca mediul să fie propice vieții, dar fără viață. Dar o altă posibilitate este că hidrogenul molecular este produs în cantități atât de mari, încât posibilele organisme de acolo nu sunt suficient de numeroase pentru a-l consuma. Și avem unele zone pe Pământ, în jurul sistemelor hidrotermale de pe fundul oceanelor noastre, unde hidrogenul molecular este produs într-o cantitate atât de mare, că organismele de acolo pur și simplu nu-l pot consuma pe tot. Este un banchet mult prea bogat, așa că multă mâncare este risipită și se strică - ori, în cazul lui Enceladus, este aruncată în spațiu. Sau poate că viața are o amprentă atât de mică pe Enceladus, că nu poate consuma prea mult hidrogen. Putem specula enorm pe aceste subiecte, dar singura modalitate prin care putem ști cu adevărat este să ne întoarcem și să căutăm semne moleculare de viață în jeturile acelea.”
Felicitări, Adrian, pentru realizarea unei lucrări bogate în informații interesante, aducătoare de speranță pentru viitorul omenirii, în caz că viața pe frumoasa noastră „Planetă Albastră” ar lua sfârșit într-o zi!
Cu stimă,
Teodora Buiță
Adrian TOIA
Felicitări, Teodora, pentru informațiile acumulate și prezentate despre un subiect aflat de mulți ani în atenția multor oameni, unii cercetători ai cosmosului, alții pasionați de minunile și necunoscutele cosmosului...
Întrebarea dacă suntem singuri în Univers este veche, se crede, de când lumea...
Mărturie stau mitologiile și textele vechi de mii de ani ale multor comunități umane, și povestirile științifico-fanatastice sau cercetările astrofizicienilor și cosmologilor din zilele noastre...
Viața pe frumoasa noastră „Planetă Albastră” va lua sfârșit într-o zi...
Mai curând sau mai târziu, amenințată de pericole cosmice sau provocate de activități iresponsabile ale oamenilor, numite RISCURI EXISTENȚIALE, adică situații și întâmplări inevitabile sau provocate, care pot determina dispariţia prematură a vieții și civilizației actuale sau distrugerea permanentă şi drastică a potenţialului său de dezvoltare viitoare.
Am observat că deși domeniul tău preferat este poezia, ai acordat atenție prin comentarii competente la multe dintre cele câteva zeci de pps-uri realizate de mine, în această tematică științifică, de la cele 2 pps din seria SCENARII pentru secolul XXI, la cele 5 pps din tema Științe, și la 27 pps din tema Cosmos, între care pps Colonizarea planetei MARTE (la care faci și tu referire) completată de viziunea literară a povestirilor din Cosmicomicării ale lui Italo Calvino, cărora le-am consacrat mai multe pps...
Îți mulțumesc pentru aprecieri, comentarii și companie la astfel de pps...