Chiparosul
Se spune ca lemnul chiparosului este sfant, pentru ca din el a fost facuta crucea mantuitorului. Din acest motiv, orice biserica din Grecia are un chiparos in preajma. Icoanele grecesti sunt facute din lemn de chiparos, de aceea nu mai trebuie sfintite.
Comentarii (6)
Helmut Guertler
Minunata melodie, minunate imagini, interesante informatii.
De trei ori MINUNAT !
Helmut
Angelica1
Foarte frumos Angi draga mea,mi-a placut mult plimbarea
printre falnicii chiparosi ... frumos inca o data...!!!
Numai bine draga mea si un wikend placut si linistit ,Angelica.
maia / angi
Multumesc, Helmut. Sincer, ma bucur ca ti-a placut. O zi buna.
maia / angi
Iti doresc Angelica1 numai bine si iti multumesc pentru vot si comentariu. Si tu sa ai un sfarsit de saptamana linistit.
Teodora Buiţă
Felicitări, d-na Angi, pentru frumoasa lucrare, cu un subiect deosebit, chiparosul (Cupressus sempervirens), arborele care a primit numele de „viaţă veşnică”, fiindcă, după cum se ştie, aceasta este traducerea denumirii lui ştiinţifice "sempervirens", cuvânt provenit din vechea greacă!
O veche legendă spune despre chiparos că a fost adus şi plantat pe malurile mediteraneene chiar din Paradis, fiind considerat un arbore sacru, simbol al nemuririi, al longevităţii, al biruinţei vieţii.
Pe lângă frumuseţea uimitoare, chiparosul a fost înzestrat şi cu o mulţime de calităţi, începând cu cele curative până la marea rezistenţă la umezeală. Numai dintr-un lemn de esenţă deosebit de tare se poate construi o ambarcaţiune, cum a fost vestita arcă, cea construită de Noe, la îndemnul lui Dumnezeu, aşa cum apare în Biblie, în cartea Genezei, capitolul 6.14.
Ca o completare a textului din pps, fiindcă şi mie mi-e drag chiparosul, vă las o frumoasă parabolă tradusă dintr-un vechi manuscris:
"Un înţelept al vremurilor a fost întrebat de ce dintre toţi copacii de faimă pe care Domnul i-a făcut să crească, niciunul nu a fost numit "copacul cel liber", în afara chiparosului, deşi de felul lui el nu produce fructe şi e sterp. Înţeleptul a răspuns:
- Fiecare copac dă roade la timpul potrivit, după ce mai întâi însă dă la iveală frunze şi flori; rămas fără de roade, pomii încep a se veşteji; nimic din toate acestea nu se potrivesc chiparosului. El toată vremea rămâne proaspăt şi verde, aceasta fiind o însuşire pe care o au doar cei liberi.”
Mulţumesc, d-na Angi, pentru bucuria făcută! De la mine, bineînţeles că aveţi 10 steluţe!
Închei, dorindu-vă o viaţă longevivă, asemeni mândrului chiparos, să rămâneţi mereu frumoasă şi proaspătă, ca el!
Cu stimă, Teodora Buiţă
maia / angi
Splendid comentariu, utile completari. Multumesc, d-na Teodora pentru cuvintele frumoase, pentru vot si pentru bucuria de a fi citit ceva atat de interesant . Va doresc o zi buna.