Craciunita - floarea Craciunului partea doua.
Craciunita -Floarea Cracinului- este de fapt o planta salbatica care creste in tarile Americii de mijloc (din Mexic pana in Guatemala ) Sunt multe legende care fac legatura acestei plante cu Craciunul. Cea mai populara este legenda micutei Mexicane Pepita.De atunci Mexicanii o numesc "Flores de Noche Buena".Francezii o numesc "Etoile d´amour" sau "Rose de Noel" deoarece ei o fac cadou si de "ziua Mamei". In latina ea se numeste "Artepitheton pulcherrina" ceeace inseamna "cea mai frumoasa" Doamna Cristina G. si subsemnatul am facut o descriere amanuntita in primul episod al Craciunitei. Din anul 1950 cand ea a fost adusa in Europa ea se cultiva in peste 150 de sorte. In Germania este cea mai numeroasa cultivata floare. Primul episod mi s-a parut incomplect , asa ca am mai adaugat cateva fotografii reprezentative. Vezi acelea cu floarea plantei. Sperand sa va placa si acesta inchei urandu-va un Craciun fericit plin de bucurii si sanatate. Cu stima Helmut Gürtler.
Comentarii (2)
Teodora Buiţă
Crăciunița, Floarea Crăciunului sau Steaua Crăciunului, floarea magică a sărbătorilor de iarnă, cu numele științific Euphorbia pulcherrima, cunoscută și sub numele Poinsettia, după numele ambasadorului SUA în Mexic, Joel R. Poinsett, care în 1820 o aduce din Mexic în SUA, face parte din categoria acelor plante care ne fascinează nu datorită florilor, ci a frunzelor frumos colorate. Frunzele sunt cele care impresioneză. Ele cresc până în vârful crenguțelor, având o caracteristică specială: în preajma Crăciunului își schimbă culoarea, devenind o minunată podoabă, cu un aspect deosebit, înveselind casa cu coloritul lor viu, aducător de bucurie și noroc. De fapt așa se și spune, că cine dăruiește o Crăciuniță, va avea parte nu doar de sărbători liniștite, ci și de o viață plină de noroc.
Această floare frumoasă, vedeta sărbătorilor de iarnă, este una dintre cele mai îndrăgite în Statele Unite, ca dovadă, ziua de 12 decembrie a fost desemnată Ziua Națională a Crăciuniței.
Asocierea acestei delicate plante cu Nașterea Domnului, a transformat Crăciunița într-un simbol al datinilor și obiceiurilor de iarnă, așa cum este și bradul de Crăciun.
Istoria Crăciuniței, care este numită și Floarea Nopții Sfinte, a făcut-o simbol al credinței, al purității, al încrederii.
Potrivit legendei, doi copii săraci au dorit să îi ducă lui Iisus, de Crăciun, un dar la biserică. Însă, fiind foarte săraci, tot ce au putut face a fost să culeagă niște crenguțe și frunze verzi de pe drum. Deși ceilalți oameni și copii au râs de cadoul lor, frunzele cele verzi se transformă în steluțe roșii scânteietoare. Credința copiilor este răsplătită de Dumnezeu. De aceea, Crăciunița este un simbol al simplității și al lucrului dăruit din inimă, care poate bucura prin mesajul lui propriu-zis.
Mi-e dragă această minunată floare (chiar zilele trecute am primit una), darul tău frumos și delicat m-a bucurat și pe mine, Helmut, de aceea am venit să-ți mulțumesc și să te felicit pentru tot frumosul transmis acum, dar și de-a lungul întregului an! Chiar dacă ne-ai oferit virtual, Crăciunițe, eu sunt convinsă că îți vor aduce noroc și că îți va merge foarte bine în anul care va veni, așa cum se spune! Eu aceasta îți doresc ție, doamnei Edda și întregii familii, să fiți sănătoși și fericiți, să vă vedeți visurile împlinite!
Să aveți un Crăciun fericit și binecuvântat!
La mulți ani!
Cu stimă,
Teodora Buiță
Helmut Guertler
Multumesc Teodora pentru urarile de sanatate si fericire cu ocazia Craciunului si al Anului Nou , multumesc pentru minunatul comentar si complectarea la acest pps.
Craciunita : O minunat planta devenita cu timpul floare.
Cu mare placere ti-am trimite una , dar deocamdata este imposibil.
Poinsettia , cum ea se numeste, ese o planta care face parte din asa zise plante de "zi scurta". Ca ea sa infloreasca si sa capete frunze de culoare rosie nu are voie sa primeaca lumina mai mult de 12 ore pe zi. La Ecuator ea indeplineste aceasta conditie de aceea creste doar in Mexico- Guatemala.
In sere ea este tinta artificial incepand cu luna August 12-14 ore in intuneric deplin. Inca ceva. : Deobicei ea este aruncata dupa sarbatori ! O mare greseala. Eu am una de 4 ani si sper sa mai traiasca inca catva.
Dupa sarbatori o scurtez pana la 10-15 cm . Pierde toate frunzele . Dupa 2-3 saptamani ele incep din nou sa creasca.Pe la sfarsitul lui August ea este mai frumoasa ca niciodata. Bineinteles frunzele sunt verzi. Din Sept. incep incet, incet sa o tin la intuneric. O bag in dulap de la ora 16-17 pana a doua zi dimineata. in Dec. am o craciunita de toata frumusetea. Crescuta de mine.
Doar flori nu prea are.
Poate incerci si tu sa-ti cresti una.
Si de la Edda multa sanatate si fericire.
La multi Ani !
Edda si Helmut