Cu Nikonul la drum. 40 Jahre Dolomiten.Episodul 9.Cele mai frumoase lacuri alpine.Partea patra..
Astazi va prezint ultimile sase lacuri, cu care inchei serialul cu "Cele mai frumoase lacuri din Dolomiti" in 40 de ani de colindat prin Dolomiti. Aceste lacuri sunt : Lago di Landro, Lago di Dobbiaco, Lago di Molveno, Lago di Crespenia, Lago di Allege si Lago di Fedaia. In patru serii v-am prezentat un numar de 18 lacuri, din cele mai frumoase lacuri din Dolomiti, pe care le-am vizitat personal. Sper sa va fi placut si sper sa-mi urmati exemplul . Cu stima Helmut Gürtler.
Comentarii (9)
Helmut Guertler
Bine inteles ca si lacul "Lago di Molveno - Molvenosee" face parte din lacurile Dolomitice. L-am uitat sa-l descriu impreuna cu celalalte lacuri. Localnicii il considera ca cel mai frumos lac Italian (nu Südtirolez).
Lacul se afla in provincia Italiana Trentino la o altitudine de 822m in rasaritul grupului muntos Dolomiti di Brenta - Adamello. Este un lac mai mare si deosebit de iubit de Italini. Pe marginea lacului s-a desvoltat un mic orasel bijuterie - oraselul Molveno. Lacul are o lungime de 4,4 km, latime de 1,5 km si o adancime maxima de 124 m.
Masivul muntos Brenta - Adamello este deosebit de iubit de alpinistii din intreaga lume. La poalele muntelui , in partea Westica se afla renumitul oras Madonna Di Campiglio.
Facem un concediu pe malul lacului Molveno ?
Cu stima, Helmut
Karel Hofmann
Hallo Helmut,
wieder ein sehr schönes Ensemble (erinnerte uns an einen Urlaub in der Stadt Canazei und Umgebung) natürlich besuchten wir auch den See und den Passo Fedaia.
Wir wollten einen Ausflug zum Marmolada-Gletscher machen, reparierten aber die Seilbahn zum Gletscher. Vielen Dank für die Präsentation.
Freundliche Grüße,
Karel
Teodor Gorunescu
Buna seara domnule Helmut !
Iata ca am acceptat invitatia de a parcurge trasee alpine la inaltimi mult mai mari decat ale muntilor nostri, m-au fascinat lacurile cu frumusetea lor, dar am simtit, ca la o carte care-ti place tare mult, dezamagirea ca se termina.
Parca si slide-urile s-au derulat mai repede, dar lasa ca am posibilitatea sa le vad ori de cate ori doresc, asta e avantajul ca sunt stocate unde trebuie.
Nu va lasa actuala situatie sa va mai deplasati si nici inspiratuie nu mai aveti ? Eu sunt sigur ca e o stare de moment, zestrea fotografica e inca partial neutilizata, dar si imprejurimile aflate la altitudini mai scazute pot oferi teme de creatie, caci nu va cred ca ati abandonat aceasta pasiune.
Asa ca va rog :
Cu Nikonul la drum,
caci altfel ruginesc mecanismele aparatului
si se anchilozeaza incheieturile creatorului !!!
Cu stima,
T Gorunescu
Helmut Guertler
Buna seara , buna sa-ti fie inima !
Doar doamna Buita mai concepea asemenea frumoase randuri. Multumesc pentru ele. Ma simt tare magulit. In Martie deabea am scapat din carantena din Tirol (de la ski) , iar in restul anului, pana acum , vacanta fortata. Dar este bine asa. Am cam exagerat in ultimul timp, "de parca au intrat zilele in sac". Am timp pentru altceva.
Lungimea slidelor trebue sa o fac in functie de lungimea melodiei insotitoare. Imi place ca ea sa se termine odata cu terminarea imaginilor.
Deasemenea numarul de imagini trebue sa se incadreze in marimea de 10MB. Melodia sub 1MB. M-am hotarat sa fac numai asemenea pps-uri
care se pot vizualiza cu melodie.
Ce PPs-uri mai am de gand ca fac ? Am descoperit niste fotografii cu cabane, Rifugio cum le spun Italieni.
Ce ati zice "Arhitectura montana" - cabane si refugii in Dolomiti ? Suna frumos nu-i asa ?
Ce mai face Tiza Dumneavoastra ? Sper sa fie sanatoasa ! Nu mai am vesti de la ea de demult .
Va doresc o noapte buna cu somn usor.
Servus,
Helmut
Teodor Gorunescu
Buna seara domnule montagnard !
Si eu ma simt magulit de maguleala adusa.
Nu sunt eu un foarte priceput in ale scrierii ca doamna Buita, nici nu prea ma pricep la complimente, de aceea scriu intotdeauna ce simt in momentul respectiv, caci nici nu vreau sa mint sau sa exagerez, apoi sa uit si sa spun altceva, caci nu vreau sa fiu luat drept mincinos, calificativ care mi-ar fi tare neplacut.
Doamna Buita nici mie nu mi-a mai scris de cateva zile, s-ar putea sa fie ocupata cu muraturi, zacusti, conserve de tot felul, sau o fi plecata pe undeva. Inteleg, caci cu toata pandemia si eu voi fi plecat saptamana care vine pe la mosiile ( Eeeee !!! ) de pe la tara, caci sunt niste activitati care striga la mine.
In legatura cu viitoarele PPS-uri nu-mi fac griji, caci iata ca au aparut idei mununate pe care le vom savura, sunt sigur, destul de curand.
Am luat cunostina si de datele tehnice ale PPS-urilor, e interesanta ideea.
Eu am adoptat stilul avansului cu clic al slide-urilor, caci mai bag si text in imagine si m-am lovit de cazuri in care nu apucam sa citesc bine si sa si admir peisajul, ca se schimba. Nu-mi plac nici cele la care animatia este prea lunga, iar imaginea se sterge imediat. E vorba aici de alte diaporame, nu de cele ale alpilor, care-mi plac asa cum sunt ...
Asa ca succes si inspiratie in noile creatii !
Cu stima,
T Gorunescu
Teodora Buiţă
Bună seara, Helmut!
Citind schimbul de comentarii de mai sus, mărturisesc sincer că m-am emoționat, dar am și zâmbit, la cele scrise de dl. Teodor, cuvinte presărate cu umor, în stilul dânsului!
E adevărat că în ultima perioadă nu am fost prea activă cu comentarii, dar am vizionat cu încântare toate lucrările tale și ale colegilor noștri! Problema este că de obicei am intrat pe site la ore târzii, așa că lucrările le-am salvat în calculatorul meu, ca să le vizionez când am timp și să revin cu comentarii. Din păcate, nu am mai revenit, fiindcă evenimentele din ultimul timp m-au luat prin surprindere, m-au tulburat profund și m-au întristat mult, deoarece moartea a început să secere în jurul meu, luându-mi prieteni dragi!
Noroc cu acest site minunat, cu WhatsApp și e-mailurile primite, că mă ajută să mă încarc cu frumos și încet, să-mi revin! Așa cum scria în primăvară romancierul francez Pascal Bruckner, m-am învățat să construiesc „o fortăreață interioară pentru a respinge urâtul și a lăsa să treacă doar frumusețea, talentul, umorul, insolitul – toate dovezi ale iubirii și prieteniei.”
De aceea te felicit și îți mulțumesc, Helmut, pentru tot frumosul transmis cu ultimele tale minunate pps-uri, care m-au făcut să evadez din lumea reală și tristă, aducându-mă în mijlocul naturii, înconjurată de imagini superbe, printre munți și lacuri, într-o revărsare de lumină și culoare, unde te simți cu adevărat liber și liniștit!
Mă bucur că sunteți bine cu toții. Vă doresc să fiți sănătoși, iar ție multă inspirație, să vii în continuare cu lucrări minunate, care să ne aducă frumosul în suflet și să ne facă să mai uităm de această perioadă nefastă pentru omenire, în care avem senzația că trăim ca într-un film de groază!
Cu stimă,
Teodora Buiță
Helmut Guertler
"ein Stein fiel mir vom Herzen" . Multumesc Teodora pentru randurile tale.
Suntem din nou linistiti. Esti, sunteti sanatosi ! Mai multe pe e-mail !
Multumesc pentru aprecierile tale, ma obliga la mai mult.
Cu deosebita stima,
Helmut.
PS. Si lui Teodor Gorunescu ai place natura si mai ales fotografiatul. este o placere sa conversezi cu el. Pacat ca si el are multe alte preocupari (casa, gradina, sotie, nepoti ) si nu ne mai poate incanta cu minunatele lui pps-uri.
Helmut Guertler
Hallo Teodor, ai perfecta dreptate, avem aceleasi peferinte.
Suntem amandoi fotografi. Dumneavoastra cu arhictectura eu cu natura, dar in ambele cazuri fotografia isi are legile ei. Legi ca : cea mai importanta "linia de aur".impartirea imagini in 3 parti. Nu fotografia niciodata subiectul principal in campul de mijloc ! Lumina. Niciodata nu fotografia la ora pranzului ! (subiectul nu arunca umbra.) Subiectul principal sa nu iasa din imagine (decat atunci cand vrem sa spunem ceva) ci sa intre in imagine !
Subiectul principal sa fie mereu clar conturat, restul nu conteaza. Ar mai fi multe alte "legi" dar desigur le cunoasteti. Motiv, lumina, inaltime sau latime, obiectele mici niciodata fotografiate de la inaltimea fotografului, etc.etc.
Mi-ar placea mult o discutie , la un pahar de bere, despre "arta fotografica" cu dumneavoastra. Pana atunci studiem mai departe lucrarile de specialitate.
Aveti grije sa terminati lucrarile de toamna din gradina !!!!
Cu stima,
Servus Helmut
Teodor Gorunescu
Buna seara, dragi prieteni !
M-am intors de la ''mosiile'' rurale, unde am fost primit cu bucurii neasteptate.
Mai intai am gasit loc de parcare, prima bucurie, apoi am fost atentionat ca s-au scris mesaje unde am scris si eu. Si ce sa zic, e de bine, nu prea stiu de ce, dar am fost laudat. Si asta e inca o mare bucurie...
Da domnule Helmut, aceste sfaturi sunt cele care ne asigura o fotografie buna.
Eu cand dau un sfat unuia care si vrea sa ma auda, ii spun ca pentru inceput macar, soarele sa fie situat in spatele fotografului, nu al subiectului.
Dar, caile fotografierii, ca si ale vietii de altfel, sunt foarte intortocheate, incat acum, dupa ce au aparut o sumedenie de formate, lumea noastra a devenit cand prea lunga, cand prea lata in multe imagini de pe internet.
E clar ca trebuie pusa la cale activitatea de fotograf la o bere, sau mai multe, caci e un subiect care trebuie tratat cu seriozitate.
Chiar daca acum suntem intr-o stare speciala, nu trebuie sa strangem cartile, niciodata nu putem sti ce ne rezerva viitorul.
Va urez o viata plina de culoare si ferita de pandemii !
T Gorunescu