Cu Nikonul la drum.Trecatori in Valle d Aosta
Cum ajungem din Elvetiea sau Franta in Valle d Aosta !? Vizualizati fotografiile a doua din multele trecatori din Alpi : Petit si Grand -Saint Bernard.
Cum ajungem din Elvetiea sau Franta in Valle d Aosta !? Vizualizati fotografiile a doua din multele trecatori din Alpi : Petit si Grand -Saint Bernard.
Comentarii (7)
maia / angi
Foarte interesant sa urmam traseul tau, Helmut. O calatorie minunata si imi place ca ai inceput sa dai detalii. Pentru mine este foarte util acest lucru, avand in vedere ca alt prilej nu am sa vad asa ceva. Imaginile cu crescatoria de caini au fost grozave. Multumesc
Teodora Buiţă
Dl. Helmut, v-am vizionat cu aceeaşi încântare şi ultimele două minunate prezentări, pentru care vă felicit şi vă mulţumesc din nou, pentru bucuria şi sentimentul de frumos pe care mi l-au transmis!
Cred că nu v-am spus, dar să ştiţi că eu iubesc şi muntele, nu doar marea. Pentru ea nutresc un veşnic dor fiindcă e departe de mine, la sute de km., nu o pot vedea de câte ori îmi doresc, pe când muntele, locuind la poalele lui, îl am mereu aproape. Acum cred că înţelegeţi mai bine de ce îmi sunt dragi prezentările dvs. cu munţii şi privesc cu încântare imaginile cu locurile superbe, pe care le-aţi vizitat!
Şi fiindcă dvs. mi-aţi lăsat un citat deosebit, privind comparaţia dintre mare şi munte, făcută de Albert Dauzant, vin şi eu acum cu un citat din cartea „Chemarea munţilor”, care sper să fie pe gustul şi în asentimentul dvs.:
”Muntele e vasta şi necontenit noua lume de privelişti, natura în soare, ceaţă şi furtună, omul în lupta cu înălţimile şi cu el însuşi.
Marea a dat mai mulţi cuceritori, hoinari şi artişti: Columb şi Magellan, Loti şi Gerbault, Debussy şi Rimski Korsakov, Thurner şi Gauguin.
În schimb, muntele rămâne măreţ prin chemarea, prin mirajul, prin ispita sa de necunoscut, frumuseţe şi glorie.
Purtăm în noi cele două chemări - chemarea muntelui şi a mării. De la simfonia verdelui şi înaltului, la simfonia întinsului şi albastrului, de la efortul urcuşului şi al luptei pentru vârf, la reveria plajei însorite şi a valurilor nesfârşite.
Prin varietate, prin bogăţia lui de locuri şi întâmplări, muntele poate fi socotit o înaltă şcoală a curajului, a caracterului, a personalităţii, într-adevar, nu există o şcoală mai bărbătească, mai dârză, dar şi mai plăcută în acelasi timp, ca muntele.
Oameni, iubiţi muntele!... De pe înălţimi, frumuseţile naturii şi înţelesurile vieţii sunt altele. Mergeţi spre munte ca spre o bucurie necunoscută, dar dorită. Nu e nevoie să asaltaţi fisurile albastre şi piscurile inaccesibile. E de-ajuns să priviţi saltul curajos al caprelor negre şi zborul înalt al vulturilor. Mâine, sufletul vostru le va semăna. Atunci muntele va fi pătruns în voi, ca seva în copaci primăvara. Şi veţi putea, peste ani, spune fericiţi: noi am iubit muntele!” (Bucura Dumbrava)
Şi... referitor la câinii din prezentarea dvs., există şi în carte un citat cu descrierea lor:
„Câinii St. Bernard, imenşi şi buni, sunt şi ei un simbol al purităţii muntelui.”
Cu stimă,
Teodora Buiţă
Adrian TOIA
O foarte reusita excursie oferita de Helmut, neobositul nostru prieten, calator si fotograf...
Il felicit pentru ceea ce a reusit si mai ales pentru hartile care insotesc prezentarea, asa ca sper sa nu ma ratacesc daca voi ajunge pe acolo, pe urmele lui Napoleon...pe care l-am cautat si l-am gasit pe
campurile bataliilor sale, din alte zone...
Helmut Guertler
Frumos a scris Bucura Dumbrava !
Am auzit de el ca fiind scriitor Roman si un drumet neobosit dar nu l-am citit (n-am avut timp pentru toate.studiu sport) ; doar pe Dumitru Almas.El spune: "Drumetia cere rabdare, convingere, hotarare, pasiune. Noi nu batem recorduri ! Cautam sanatate si frumusete, aer si privelisti, lumuna si libertate " Nu este minunat ???
Multumesc doamna Buita si am sa va invit mereu sa ma insotiti in aventurile mele, mai ales acum cand am aflat ca locuiti (traiti) in mijlocul muntilor. Pot afla care munti ?
Va doresc in continuare o zi minunata. Helmut
Helmut Guertler
Multumesc Adrian pentru randuri tale.
Rascolind printre fotografiile mai vechi am descoperit una cu trecatoarea Sanct.Gothard si cu statuia generalului Rus Suworov, care si el a trecut peste Alpi. M-a facut curios si in Toamna am de gand sa dau o fuga pana acolo.
Pana atunci mai am insa alte planuri.
Pe curand Helmut
Helmut Guertler
O greseala de neiertat !
Pasul St.Gotthard la 2091 m se scrie cu doi t si nu cu unul cum am scris in comentariul anterior. Gotthard deriva de la Dumnezeu care in Germana se scrie cu doi t= Gott, iar Suworow cu doi w, nu cu w si v
Helmut
Karel Hofmann
Sehr schöne Bilder Helmut, wo ich vor etwa 30 Jahren mit meinem Bruder auf einer Autofahrt war, danke.
Karel 😀🚴