DESPRE BATRANETE...!
Bătrânețea Bătrânețea este văzută de cele mai multe persoane ca fiind doar o colecționară de boli și suferințe. Ea adună și astfel de lucruri, dar nu se rezumă doar la ele. Pentru unii bătrânețea stă într-o veșnică nemulțumire - că nu sunt tratați cum trebuie, că familia nu le acordă suficient timp…, dar pentru alții bătrânețea înseamnă liniște, retragere în ei însuși, o preocupare mai intensă pentru "a fi” și nu pentru "a face”. Sunt persoane care nici după trecerea multor ani, nu văd dincolo de biologic, nu simt nevoia să se împlinească spiritual. Acestor persoane le este greu să își asume suferințele și neputințele vieții și ajung cu ușurință la disperare. Dimpotrivă, bătrânul care stă de vorbă cu Dumnezeu, le primește pe toate cu bucurie. Este curat în privire și în gesturi. Este și înțelept tot timpul. Poate că nu-i întâmplător că termenul „călugăr” vine din grecescul kalos - frumos, bun și gheron - bătrân, de vreme ce bătrânul este chipul omului ca plinitate. Cine se apropie de astfel de persoane simte cu ușurința o plăcută senzație de căldură, mângâiere și o putere binefăcătoare. Acești oameni au adunat atât de multe lucruri în ei, încât orice gest de care dau dovadă este semnul bunului simț, al rânduirii și al frumosului. Noi ne-am obișnuit că atunci când vorbim de bătrânețe să luăm în discuție rezistența redusă a organismului: inima începe să bată cu o forța tot mai slabă, plămânii se fibrozează, puterea de gândire scade.., dar se pierde din vedere că bătrânețea este și o stare de spirit. S
Comentarii (1)
Teodora Buiţă
Da, aveţi dreptate, dl. Toader, „bătrâneţea este văzută de cele mai multe persoane ca fiind doar o colecţionară de boli şi suferinţe”, dar, probabil acestea nu înţeleg că starea de sănătate fizică şi psihică este direct influenţată de starea de spirit a fiecăruia dintre noi, indiferent de vârstă. Deci, dacă vrem să ne simţim bine la orice vârstă, alegerea ne aparţine! E adevărat că, odată cu trecerea anilor, trupul pare să se mai împuţineze, nu mai are vigurozitatea tinereţii, dar aceasta nu opreşte pe nimeni să evolueze spiritual, să se bucure de tot ce îi oferă fiecare moment, să iubească, să-şi trăiască viaţa frumos, cu înţelepciune şi seninătate.
Cum spunea maestrul Radu Beligan, „A îmbătrâni înseamnă a arunca peste bord toate ideile preconcepute. Înseamnă a deveni mai uşor, mai liber; într-un anumit sens, eşti mai tânăr când eşti bătrân şi mai bătrân când eşti tânăr. Avea dreptate Picasso când spunea că "îţi trebuie mult timp ca să devii tânăr."
Să nu uităm că Goethe a scris „Faust” la 82 de ani, Tiţian a pictat capodopere la 98 de ani, Toscasnini dirija orchestre la 87 de ani, Edison încă lucra în laboratorul lui, la 83 de ani, Benjamin Franklin a ajutat la proiectul Constituţiei Statelor Unite, la 81 de ani, este celebră povestea colonelului Sanders care a fondat KFC la 60 de ani… şi încă atâtea alte şi alte exemple...
Deci, pentru înţelept, vârsta a treia este sezonul de recoltare a tot ce a adunat într-o viaţă.
Mi-a plăcut mult prezentarea, atât ca imagine, cât şi ca text! Vă mulţumesc şi vă felicit, pentru tot frumosul şi înţelepciunea cuprinsă în ea!
Mă bucur, dl. Toader, că aţi revenit cu postarea pps-urilor dvs. minunate, multe dintre ele având mesaje emoţionante, de înălţare spirituală, pe care e bine să le vadă cât mai multe persoane!
De la mine, bineînţeles că aveţi 10 steluţe, nu doar pentru această frumoasă prezentare, ci pentru toate cele postate pe pagina aceasta!
Cu stimă,
Teodora Buiţă