Din istoria skiului alpin.Heliskiing.
Heliskiing. Helicopterul ne duce in zone unde nu se poate ajunge pe jos sau cu un alt mijloc de transport.Coborarea pe skiuri sau snowboard este un vis. Or care skior viseaza sa traiasca acest vis !!! Zapada imaculata, neatinsa de altul inaintea lui. Zapada pulvar. Zapada adnca. Partii fara sfarsit. Creme de la Creme al skiului alpin. Sper sa va convinga aceste imagini. Vizualizare placuta.. Helmut.
Comentarii (4)
Teodora Buiţă
Felicitări și mulțumiri, Helmut, pentru prezentările tale instructive, despre istoria schiului și cu imagini deosebit de frumoase!
Da, pentru mulți, schiul este un mod plăcut de a petrece timp în natură, un sport foarte căutat mai ales de cei care iubesc adrenalina, iar pentru alții, această activitate este o rutină, cum sunt civilizațiile nordice, care fiind înconjurate de zăpadă o mare parte din an, trebuie să se deplaseze în aceste condiții.
Dar, indiferent de motivul pentru care oamenii practică acest sport, un lucru este sigur: spiritul competitiv străvechi cu care fiecare dintre noi ne naștem, ne face să vrem să încercăm lucruri noi. De foarte mult timp oamenii au început să dezvolte o pasiune pentru jocurile care provocă adrenalină.
De fapt, așa cum ai menționat, schiul cunoscut în prezent nu este altceva decât o versiune îmbunătățită a prototipurilor din timpurile preistorice. Există o legendă care spune că prima schioare a fost zeița frumuseții și dragostei din regiunea nordică, Skade, care, încercând odată să vâneze un ren în munți, fiindcă acesta era mult prea rapid, pentru a nu rata prada, și-a pus niște tălpici de lemn în picioare și astfel a devenit prima schioare cunoscută umanității.
Deși la ora actuală schiul este considerat a fi unul dintre cele mai scumpe sporturi, totuși există multă lume care îl practică atât ca pasiune, cât și la nivel de profesie.
Iar printre pasionații acestui sport, am văzut că te numeri și tu și încă de foarte mulți ani! Felicitări, Helmut și mult succes în continuare, cu satisfacții din plin!
Cu stimă,
Teodora Buiță
Helmut Guertler
Multumesc Teodora pentru ca ti-ai luat timp sa te uiti la acest pps,dar mai ales ca ai gasit de cuviinta sa-mi scrii cateva randuri.
N-am stiut de aceasta legenda a zeitii frumusetii Skade din tarile Scandinave,dar este foarte probabil ca cuvantul skiu sa fie derivat din Skade.Eu doar atata stiu ca este un cuvant Norvegian.
Intradevar skiez de peste 70 de ani !, o viata de om ! Copil, competitie,apoi monitor . S-au adunat anii, a trecut timpul !
Azi ma simt mai sigur pe skiuri decat pe pcioare.
Ca este scump ? totul este relativ ! Noi (batranii) avem echipamentul nostru,(care este scump).dar pentru 3-4 zile el se poate inchiria. Scump este doar mijlocul de transport.
Inca odata multumesc pentru apreciere.
Cu stima.
Helmut
Teodor Gorunescu
Minunati sunt muntii, la fel si cei care au determinarea si curajul sa practice acest sport periculos, mai ales pentru unul ca mine care inca n-a vazut de aproape zapada in aceasta iarna.
Nici nu stiu daca mi-as dori-o, caci implica o serie de neajunsuri, parca e mai comod sa o privesc pe monitor, caci oricum aici n-ar avea farmecul pe care-l are la munte.
Asa ca aleg sa ma bucur de aceste frumoase peisaje, din pozitia stand pe scaun...
Cu stima,
T Gorunescu
Helmut Guertler
Intradevar, cateodata el poate deveni periculos (ca or ce sport practicat in natura) dar nu este mai periculos decat alt sport.. Intr`o statistica despre accidente in sport, am citit odata, ca sporturile considerate periculoase : alpinism, automobilism, ski, parasutism etc.etc. se afla deabea sub locurile 6-7. De necrezut , dar sahul se afla pe locul 2. Pe locul 1 se afla sportul nautic, barci cu motor.
Nici la noi nu este zapada. Doar la munte. Dar este bine asa.
Cu aceeasi stima,
Helmut