ECRANIZARI din LITERATURA ROMANA (1)
Există în literatura română câteva capodopere care au inspirat cineaști cunoscuți la realizarea unor filme mult apreciate de cititori și spectatori.Uele dintre ele au devenit capodopere ale artei filmului și au fost in consecință laureate la Festivaluri internaționale sau/și au cunoscut o mare afluență de spectatori în timpul deceniilor trecute de la realizarea lor...In acest pps am reunit trei dintre aceste filme celebre – Moara cu noroc, Pădurea Spânzuraților și Cel mai iubit dintre pământeni. Chiar dacă unele fotografii nu sunt de cea mai bună calitate, vă propun să le (re)vedem impreună.
Comentarii (4)
Angelica1
Super !!!
Felicitari Adrian pentru acest pps.,in sfarsit unul mai lumesc dupa atatea
SCENARII ,ROBOTI si ce o mai fi prin UNIVERS !!!
Minunat ,mai astept si altele ,numai bine,seara frumoasa,Angelica.
Adrian TOIA
Un pps „lumesc” Angelica1 ?
Pentru ca este vorba de carti si filme celebre si nu despre Scenarii despre viitor si Cosmos, tu repiri usurata, si de bucurie dai un 10 invitatiei mele la Cinema...
Desi lumea din aceste filme nu arata prea bine, pare chiar mai rea decat cele cu roboti...Pentru ca este vorba de oameni care fac ce fac...
Iti multumesc pentru nota si aprecieri si te asigur ca daca ADMIN va fi mai prezent, vei mai avea peste nu stiu cat timp si alte surprize...placute...
Teodora Buiţă
Ai ales 3 dintre cele mai bune filme românești, ce s-au bucurat de mare succes național și internațional, obținând mai multe premii, inspirate din 3 capodopere ale literaturii noastre, de o mare măreție clasică, atât în ceea ce privește compoziția, cât și valorile etice și psihologice, prezentând eroi cu drame sufletești, torturați de îndoieli, remușcări, eșecuri, suflete zbuciumate ale căror destine (la unii se încheie chiar tragic: Ghiță din ”Moara cu noroc” este omorât, iar Apostol Bologa - condamnat la spânzurătoare) îndeamnă la reflecție profundă.
Felicitări, Adrian, pentru ideea avută, de a ne reaminti de celebrele noastre filme, cât și pentru frumoasa ta prezentare, vorbind despre fiecare film în parte!
Preferatul meu rămâne totuși „Cel mai iubit dintre pământeni”, „o capodoperă de suflet, o mărturisire sinceră și impresionantă, un plâns al tristeților interioare”, din care voi aminti un citat care îmi place: „Nu îți cere niciodată iertare pentru sentimentele pe care le afișezi. Atunci când faci acest lucru tu îți ceri practic iertare pentru adevărul din tine. Și puțini oameni au puterea să pună în palma altcuiva emoții, într-o lume plină de măști și suflete goale. Sunt puține lacrimi sincere pe pământ.”
Cu stimă,
Teodora Buiță
Adrian TOIA
Multumesc Teodora Buita, speram ca interesul tau cinefil nu va ocoli acest pps la care am lucrat cu multa daruire, cautand in arhive cinematografice texte si imagini despre cele trei capodopare ale artei romanesti din literatura si din cinematografie.
Mi s-a parut ca au fost uitate si neglijate sub avalansa de povesti si filme americane, turcesti si sud-americane, cu specificul lor atractiv pemtru multi cinefili si cititori.
Oricare dintre cele trei filme din pps, pe langa premiile primite care le-au consacrat valoarea, poate sta alaturi de alte mari realizari artistice de top international, din perspectiva cinefila si literara.
Ma bucur daca am reusit sa le reamintesc sutelor de persoane care au vazut pps-ul, dupa ce au fost in atentia mea inca de acum doi ani, cand am facut un alt pps de suflet "Prioritati Romanesti in Arta si Cultura", unde am selectat si prezentat mari personalitati din Romania si opera lor, care au deschis noi perspective si au influentat Arta si Cultura lumii...