GIORDANO BRUNO Viata si Moartea.
Au trecut 420 de ani de când, în ziua de 17 februarie 1600, Giordano Bruno (1548-1600) unul dintre cei mai curajoși gânditori ai Renașterii, a fost ars pe rug pentru erezie, la Campo dei Fiori din Roma, pentru concepţia sa panteistă şi pentru convingerile că Universul este infinit, deoarece contraziceau dogmele religioase despre creaţia lui Dumnezeu. In istoria gândirii a rămas peste secole un punct de reper ca martir al gândirii libere și antidogmatice. Teoria heliocentrică a lui Copernic i-a oferit un punct de plecare pentru ceea ce el a numit o „nouă filozofie”. El poate pretinde că este primul gânditor din Evul Mediu care a integrat metafizica, fizica, psihologia și etica într-o filozofie originală, care aspira să depășească re-elaborarea platonismului, aristotelismului sau scepticismului într-un context creștin care până atunci predomina. A respins axiomele filozofiei naturale a lui Aristotel care presupunea că universul era finit. Bruno susținea că Universul era infinit, animat și populat de sisteme solare nenumărate. Era și veșnic. Ca atare, Universul a cunoscut toate posibilitățile în orice moment dat, și în toate părțile acestuia de-a lungul timpului, constituind manifestarea cognitivă a unui principiu atemporal și absolut, Dumnezeu, conceput ca unică ființa care a existat cu adevărat. Rezultatul a fost o alternativă radicală la interpretările medievale și renascentiste ale naturii umane, cosmosului și ale lui Dumnezeu. Ideile și operele sale au influenţat știința și filosofia secolelor care i-au urmat. Galileo, Newton, Huygens, Leibniz, Spinoza, au elaborat unele opere pornind de la ideile sale.
Comentarii (5)
Adrian TOIA
Multumiri pentru cele peste 300 vizionări, aproape 90 downloads și 3 aprecieri, înregistrate de acest pps in primele două săptămâni de la publicarea lui, care demonstrează un interes neașteptat de mare dar deplin meritat, în zilele în care comemorăm amintirea unui mare gânditor al Renașterii, ale cărui idei și opere scrise au influenţat știința și filozofia.
Teodora Buiţă
Felicitări, Adrian, pentru noul tău pps, bine realizat, bogat în informații, dedicat marelui teolog şi filosof umanist italian din epoca Renașterii, Giordano Bruno, o personalitate complexă şi fascinantă, specialist într-o serie de arte astăzi uitate, ca arta memoriei, care-l face celebru în epocă.
Giordano Bruno a scris o serie de tratate de magie, fiind intens preocupat de teoria şi practica „Marii arte” (o combinaţie de divinaţie, astrologie, alchimie, magie etc.).
Teoriile lui au influenţat ştiinţa şi filosofia din secolul al XVII-lea şi începând cu secolul al XVIII-lea, au fost preluate de mulţi filosofi moderni. Ca simbol al libertăţii de gândire, a inspirat mişcările liberale europene din sec. al XIX-lea, mai ales Risorgimento italian (mişcarea pentru unitate naţională şi politică). L-a influenţat şi pe filosoful olandez Baruch Spinoza, care în secolul al XVII-lea a anticipat dezvoltarea monismului, ca mod de reprezentare a lumii (identifică divinitatea cu întreaga materie şi cu Universul).
Condamnarea lui Giordano Bruno constituie unul din momentele cele mai întunecate ale Contrareformei catolice.
Numele lui a devenit sinonim cu cel de victimă a obscurantismului. La patru sute de ani după executarea sa, Biserica Catolică, prin glasul papei Ioan Paul al II-lea, şi-a exprimat „profunda durere” pentru eroarea comisă prin condamnarea sa la moarte.
Cu stimă,
Teodora Buiță
Adrian TOIA
Mulțumiri Teodora, pentru timpul acordat vizionării și aprecierii acestui pps, ca și pentru evocarea locului pe care îl are Giordano Bruno în istoria șțiinței și filozofiei.
Mulți ani pentru mine Giordano Bruno a fost o informație de cultură generală – un ganditor de acum peste 400 ani, condamnat de o Inchizitie dogmatică, de teama căreia a tremurat și Copernic, și în fața căreia a cedat și Galilei....
După ce am realizat pps The Masterpieces in the history of science, când l-am inclus în selecția mea după ce am citit fragmente din operele lui, Giordano Bruno a devenit aproape un model intelectual, amplificat și de reflecțiile despre lumea de atunci și de azi, în care „ dreptului forței” i se opune „forța ideilor”.
De aceea realizarea acestui pps a fost o provocare din multe puncte de vedere.
Ca informație documentară, am folosit cărțile lui Bruno și articole despre viața și procesul lui.
O parte dintre ele, din care am extras și sintetizat în formulări cât mai scurte pentru a avea loc în dimensiunile inerent mai reduse ale unui pps, le-am menționat la Bibliografia selectivă.
Pentru că nu am vrut să aleg calea ușoară a folosirii unor imagini actuale ale locurilor celebre menționate în biografia lui Bruno, am căutat cu răbdare imagini de epocă (sec XVI) ale clădirilor și oraselor în care a trăit și a murit.
Cred că realizând acest pps am depășit nu numai eu, ci – sper - și cei care au l-au vizionat, perspectiva parțială asupra personalității și operei sale științifice și filozofice.
Angelica1
Felicitari Adrian !
Azi am urmarit si eu ,cu intarziere dar cu o deosebita placere ,am descoperit un om care a crezut in ideile lui,chiar cu pretul vietii !
Adrian TOIA
Stiam din alte surse ca iti place istoria, Angelica1.
Cu intarziere de cateva luni, ai rasfoit cateva pagini din istoria Europei si a gandirii.
Este important ca ai reusit sa vezi acest pps mai special pana la capat – nu prea este in tematica ta preferata...
Poate acum daca ai timp, vei descoperi si alte pps-uri interesante.