La Iași - 2019
Bogat în monumente istorice, dar și clădiri spectaculoase, cu o arhitectură deosebită, adevărate opere de artă, ce impresionează prin măreția lor, frumosul Iași mi-a cucerit sufletul, lăsându-mi amintiri de neuitat la întâlnirea avută de curând cu o parte dintre autorii de pps. De câte ori voi avea ocazia, voi reveni cu mare drag, fiindcă încântătorul oraș patriarhal, fosta capitală istorică și culturală a țării, mai are încă multe obiective deosebite cu „comori” neprețuite, de oferit vizitatorului, iar eu nu le-am văzut pe toate. Așa cum am scris și în versurile incluse în prezentarea mea, pe care am realizat-o cu impresiile avute în urma vizitei de la Iași, e foarte greu de exprimat în cuvinte emoțiile și trăirile din acele momente, când cu sfială, pașii mei și ai prietenilor din grup, au călcat prin locurile sfinte, sau acelea unde au trăit mari personalități și au scris talentații noștri scriitori. Aici, fiecare loc și fiecare piatră vorbește de istorie, purtând în ele amintirile trecutului... Dar, emoția cea mai mare cred că ne-a cuprins pe toți când am ajuns la Copou, la statuia iubitului nostru poet, Mihai Eminescu și teiul lui drag, strălucind în raze aurii și mângâiați de adieri de vânt, ce aduceau către noi parcă frânturi din versurile lui, unele scrise chiar în acest parc, sub bătrânul tei, țesând vise și speranțe, pe care le punea în versuri... Da, deosebite momente am trăit cu toții, peste tot pe unde Felicia, gazda noastră amabilă și buna noastră prietenă, ne-a dus, prin toate locurile încărcate de istorie, de tradiție, de frumos... ale vechii capitale moldave. „Iașul este prin sine însuși un muzeu național”,
Comentarii (6)
Helmut Guertler
Hallo Teodora, bine te-am gasit .
Nu este de mirare ca ai lipsit atat de demult dar ai realizat un pps de toata frumusetea. Jos cu palaria ! N-am fost nici odata in Iasi dar acum dupa ce am vazut atatea fotografii ,demne de toata lauda, parca as fi fost.
Reintalnirea cu unii din colaboratori a fost cat se poate de prietenoasa.Toti erau bine dispusi si bucurosi de intalnire. Pe unii i-am recunoscut, pe altii nu. Ce sa facem, toti am imbatranit ceva.
Prezentarea orasului, in versuri a la Teodora Buita, deosebit de sugestiva.
Ce sa mai spun ? In putine cuvinte , un PPS deosebit de reusit.
Multumesc Teodora ca mi-ai adus in casa Iasul si pe deasupra si unii din colegii cunoscuti.
Un salut deosebit de prietenos Helmut , sau daca vrei ,Christian HG
Teodora Buiţă
Mulțumesc, Helmut, pentru vizionarea, notarea și mesajul drăguț! Mă bucur că ai rămas același domn amabil și prietenos, cum te știam! Și mă bucur că ți-a plăcut ce ai văzut!
Păcat că nu ai putut veni la Iași, sunt sigură că ai fi fost încântat de frumusețea acestui minunat oraș moldav, cu locuri deosebite, încărcate de istorie și cultură și oameni calzi și primitori!
„Iașul este prin sine însuși un muzeu național”, spunea Nicolae Iorga și așa și este!
Tocmai pentru că am fost impresionată de toate locurile vizitate, de măreția și monumentalitatea unor construcții, ca și de istoricul lor, m-am hotărât să realizez această prezentare, ca să-i invit pe toți cei care nu au fost încă la Iași, să meargă să-l viziteze și sigur nu vor regreta!
Totodată, am dorit să realizez un album pentru grupul nostru de prieteni care mi-au fost alături, construind împreună, an de an, amintiri prețioase, mai ales că nu toți sunt realizatori de pps-uri!
Helmut, dacă ai fi venit, sigur și tu și d-na Edda v-ați fi simțit bine cu grupul nostru, fiindcă toți suntem persoane sociabile, vesele, prietenoase (cum ai observat și tu în poze)! Este firesc ca pe unele persoane din grup să nu le fi recunoscut, fiindcă sunt nou venite, nu au mai fost până acum la întâlnirile noastre. Unii, așa cum am menționat mai sus, nici nu sunt autori de pps, ci au venit să ne cunoască personal, știindu-ne doar după nume, din lucrările vizionate.
Închei mulțumind încă o dată pentru tot și cu dorința să te bucuri în continuare, împreună cu familia, de o vară minunată, să faci multe excursii, ca să ne încânți în continuare cu lucrările tale frumoase!
Aceleași calde mulțumiri, doresc să transmit și domnului Emil Pantazopol, pentru vizionarea și mărinimia notei date lucrării mele!
La fel, mii de mulțumiri, tuturor celor care au trecut și vor mai trece pe aici!
Cu stimă și aleasă prețuire,
Teodora Buiță
Angelica1
Multumiri pentru acest frumos pps. amintire,frumos si Iasul si toti cei
care a-ti fost acolo.
Numai bine si un weekend minunat tuturor prietenilor nicepps.ro,
Angelica.
Teodora Buiţă
Mulțumesc, dragă Angelica, pentru vizionarea lucrării mele, dărnicia notării și comentariul lăsat, frumos ca întotdeauna! Mă bucur că ți-au plăcut imaginile din prezentarea mea, fotografii făcute cu ocazia întâlnirii în acest an la Iași, a grupului autorilor de prezentări.
Începând cu anul 2012, când doamna Felicia Popescu, prietena noastră dragă, a luat inițiativa primei noastre întâlniri la Bran, în fiecare an mergem în câte un oraș al țării, schimbăm impresii, facem fotografii, culegem informații despre istoricul orașului (de la ghizi sau chiar gazdele noastre, care se ocupă de organizarea întâlnirii în orașul respectiv), apoi realizăm prezentări de promovarea orașului, dar și albume cu amintiri frumoase.
Așa cum am menționat în răspunsul dat domnului Helmut, la întâlniri au participat și prieteni ai noștri, nu doar realizatori de pps-uri, așa că, dacă dorești să vii și tu la viitoarele noastre întâlniri, noi te vom primi cu drag! Și cine știe, poate până la urmă vom reuși să te convingem și pe tine să realizezi prezentări în PowerPoint, cu atât mai mult că tu faci multe călătorii, deci subiecte care să te inspire ai avea destule!
Aceleași urări de bine pentru tine, toți cei dragi și tuturor celor care trec pe aici!
Cu drag și prietenie,
Teodora Buiță
Cipri
Mă bucur că ți-a plăcut Iașul, este unul dintre cele cinci orașe care sunt foarte dragi sufletului meu. Prezentarea PowerPoint este o contribuție la promovarea acestor minunate locuri. Felicitări, Teodora Buiță !
Teodora Buiţă
“Odată ce ai călătorit, voiajul nu se mai termină niciodată, ci este reluat iarăși și iarăși în cele mai tăcute camere. Mintea nu poate să-ți întrerupă vreodată acea călătorie.”, spune Pat Conroy și aceasta mi se întâmplă și mie, după fiecare călătorie făcută.
De mult timp mi-am propus ca în fiecare an să vizitez câte un loc unde nu am mai fost, începând mai întâi cu România. Întâmplarea a făcut ca dorința mea să corespundă cu cea a grupului autorilor de pps, așa că, în fiecare an am norocul să călătoresc în câte un oraș al țării, în modul cel mai plăcut, în compania prietenilor!
Iar printre orașele care cu adevărat m-au încântat, se numără și Iașul. M-a fascinat și mi s-a lipit de suflet de la prima întâlnire, așa că nu mă mir că ți-e drag!
Străveche vatră de istorie, cultură, ştiinţă şi spiritualitate românească, Iașul are atâtea construcții istorice monumentale, de o frumusețe uimitoare, că nu te mai saturi, privindu-le!
„Orașul celor 7 coline” curat, liniștit, civilizat, e fermecător și ziua și noaptea. Pentru romantici ca mine, va rămâne de neuitat plimbarea nocturnă în zona grandiosului Palat al Culturii (conceput arhitectonic în stil neogotic flamboyant impozant, împodobit cu detalii ornamentale şi cu elemente heraldice), în parfumul de flori al Grădinii Publice Palas, aflată în spatele Palatului, unde se deschid largi şi monumentale scări, străjuite de numeroase fântâni arteziene, cu apa susurând și luminile feerice, ce-i puneau şi mai mult în valoare frumuseţea nişelor, ornamentelor şi crenelurilor, m-am simțit ca și cum aș fi intrat într-o lume de basm...!
Îți mulțumesc, Cipri, pentru mesajul tău amabil și pentru dărnicia notării lucrărilor mele! Știu că tu ai realizat multe pps-uri frumoase dedicate ținuturilor moldave și, în timp ce le admiram, vizionându-le, să știi că am avut sentimentul că aparții acelor locuri! Așa este sau mă înșel?
Aceleași calde mulțumiri îi adresez și domnului Toader Bendriș, pentru vizionarea și mărinimia notării lucrării mele!
Cu stimă și aleasă prețuire,
Teodora Buiță