Manastirea Argesului
Va propun o scurta vizita intr-un oras care are cate ceva de spus despre framantarile sociale cere s-au derulat de-a lungul timpului in tara noastra. Curtea de Arges are cateva vestigii istorice interesante, pe care va invitam sa le vizitati, sperand ca nu veti fi dezamagiti. De la restul orasului e bine insa sa nu aveti mari pretentii, caci si acesta, ca si multe alte localitati din tara au ajuns pe mana unor nepriceputi, incompetenti sau neinteresati de dezvoltarea lui, ci doar de cea personala !
Comentarii (8)
Helmut Guertler
Sunt suparat !
Sunt suparat pe tine Teodore ! Sunt suparat ca esti un egoist !!!
Ai tinut aceest minunat PPS doar pentru Tine ! Deabea dupa ce ai vazut in pps-ul "Minimundus Austria", biserica manastire Curtea de Arges (din greseal s-a strecurat un r in denumire) te-ai adus aminte ca si tu o cunosti si ai fotografii, hai sa fac un pps. Bine te-ai gandit si hotarat. Te iert.
Un pps de exceptie.
Bineinteles ca m-am concentrat intai asupra fotografiilor. Impecabile !!! Legenda constructie acestei biserici, legenda "mesterului Manoli" parca-mi suna si acuma in urechi (din timpul scolii). Am vrut sa-ti comentez lucrarea.
Pentru asta l-am cautat pe Vasile Alexandri. Am gasit poezia. Tare lunga este .
M-am lasat pagubas si am luat din nou pps-ul tau. Mare surpriza si uimire.
Ce n-am remarcat de la inceput, am vazut si citit, deosebita descriiere a istoriei si legenda acesti biserici CURTEA de ARGES.
FELICITARI cu litere mari !
Asa cum ti-am mai scris. -Te iert - pentru acest minunat PPS !
Servus,
Helmut
Teodora Buiţă
Avem o țară frumoasă, ascunzând adevărate miracole ale naturii, dar și construcții deosebite, minuni arhitecturale realizate de mâna omului, demne de admirat, așa cum este și Mănăstirea Curtea de Argeș, care oferă publicului larg o splendoare arhitecturală, dar și o legendă pe măsură, cea a Meșterului Manole, care recurge la sacrificiul suprem și își zidește soția, pe Ana, într-unul din zidurile exterioare ale mănăstirii, legendă frumos explicată în prezentarea dvs. minunată, excelent realizată!
Mănăstirea, ctitorită în vremea lui Neagoe Basarab (1512-1517), este cunoscută și ca Biserică Episcopală, pentru că a fost scaun Episcopal între 1739 și 1748, și poartă hramul Adormirea Maicii Domnului.
Biserica este plină de semnificație creștină, cei 12 apostoli fiind reprezentați de 12 coloane executate dintr-un singur bloc. Izvoarele istorice susțin faptul că aici s-a petrcut la 16 august 1517 canonizarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarh al Constantinopolului și Mitropolit al Munteniei. De aici, moaștele Sfântului au plecat într-un sicriu de argint placat cu aur la Mânăstirea Dionisen - Athos.
Din același ansamblu mănăstiresc face parte și Capela - Paraclis, unde se află moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia.
Mulțumiri și felicitări, dl. Teodor, pentru această frumoasă lucrare, bogată în explicații și cu fotografii de foarte bună calitate, în care ne este prezentată această bijuterie arhitecturală, spirituală, culturală, un loc binecuvântat de Dumnezeu, care, celor care îl vizitează, le umple inimile cu toată bogăția spirituală emanată aici!
Cu stimă,
Teodora Buiță
Teodor Gorunescu
Aaaaa, bun gasit domnule Helmut !
Este adevarat ca am vazut Manastirea Argesului in acea prezentare si m-am bucurat ca este reprezentat si un monument din Romania si mai ales ca a fost aleasa aceasta manastire. Mai este adevarat ca aveam in lucru acest PPS, caci aveam in colectia mea digitala unele fotografii, dar erau facute toamna si iarna, asa ca am asteptat sa inverzeasca putin natura, ca sa am si niste poze mai tineresti. Asa ca nu mai fi suparat, nu sunt egosit, bani nu prea dau, dar poze, slava domnului, se pot face copii cu nemiluita...
Da, legenda scrisa de Alecsandri este destul de lunga, am intentionat sa fac diaporama urmand versurile poeziei, dar mi-am dat seama ca ar iesi excesiv de lunga si implicit plictisitoare, de aceea m-am limitat doar la inceputul care mi s-a parut interesant.
Oricum, am fost incantat sa fiu felicitat de unul dintre greii din acest domeniu, caci eu ma consider totusi printre incepatori, chiar daca nu mai sunt chiar asa de tanar !
Cu prietenie,
T Gorunescu
Teodor Gorunescu
Sarut mana, stimata tiza !
Ca intotdeauna comentariul este insotit de completari interesante, care nu concureaza, ci creeaza o aura in plus la cele spuse in diaporama, sporind interesul pentru tema in discutie.
Asa ca nu pot decat sa multumesc, atat pentru completari, cat si pentru comentariul care este mai mult decat favorabil, dar promit ca nu mi-o voi lua in cap, imi stiu limitele si-mi vad si lipsurile. Dar nu le sun la nimeni, poate nu se prinde chiar toata lumea in astfel de cazuri !!!
Cu respect,
T Gorunescu
Christian HG
Fotografii de o calitate deosebita !
Pentru continut numai cuvinte de lauda. Nu-mi place sa comentez, dar in fata unui asemenea ppa, fac exceptie si-mi scot palaria.
Felicitari domnule Gorunescu !
Teodor Gorunescu
Multumesc mult domnule Cristian, ma bucur ca v-a placut, inseamna ca am facut ceva bun daca v-ati calcat obiceiul.
Si la randul meu, imi ridic virtual palaria, caci de obicei port sapca !
Cu prietenie,
T Gorunescu
Averio (V.I.)
Una dintre cele mai bune si frumoase prezentări, dedicate uimitoarei opere de arta medievală, care este Biserica Mînăstirii Curtea de Argeș.
Biserica am văzut-o anul trecut și am revăzut-o și anul acesta, împreună cu grupul prietenilor adunati sub sigla „Club PPS.RO”, din care face parte si autorul.
Nu cred că ar putea fi alta mai frumoasă, căci diaporama este lucrată cu sufetul de un argeșean împătimit de istorie, măreție si de tot ce este frumos.
Cu admirație!
Teodor Gorunescu
Multumesc doamna Veronica pentru frumoasele cuvinte, pe care poate nu le merit in totalitate, dar tot ma bucur sa le aud ! Caci nu sunt eu foarte priceput la istorie, dar am trait o buna perioada de timp in apropierea ei si nu se putea sa nu-mi ramana cate ceva despre trecut si chiar dspre prezent.
Caci lumea se schimba in permanenta si noi o data cu ea, chiar daca uneori mai ramanem in urma cu unele noutati, pe care apoi le recuperam din mers.
Cu stima si pretuire,
T Gorunescu