o raita prin Europa Centrala - 58 - Praga - A
Ajungem la Praga pe la ora 20 si oprim pe langa Cechuv most - Podul Cechuv. O parte din turisti au optat pentru o croaziera pe Vltava, iar noi am optat pentru o scurta plimbare, spre frumosul centru vechi al orasului!
Comentarii (1)
Teodora Buiţă
V-am vizionat cu bucurie şi multă emoţie, pps-urile cu Praga, fiindcă mi-au trezit dulci amintiri, dintr-o altă perioadă a vieţii mele, când am vizitat şi eu oraşul, dar pe atunci nu realizam pps-uri.
Praga, unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Europei, este plin de obiective turistice şi locuri frumoase, ce pot fi explorate zile întregi. Oraşul are un farmec aparte, cu o arhitectură pe care nu îmi amintesc să o mai fi văzut în vreun altul din întreaga lume! Iar plimbarea pe străduţele cu pavele, m-a făcut să mă simt ca şi cum aş fi intrat într-o lume de basm, într-o cu totul altă epocă, o lume cu construcţii aurite, cu multe biserici construite în stilul gotic (dintre care, cea mai mare, mai reprezentativă şi mai impresionantă este Catedrala Sf. Vitus, fiind şi cea mai importantă catedrală din Republica Cehă), multe muzee cu adevărat fascinante, clădiri istorice deosebite (cum ar fi vechea Primărie, al cărei turn este unul din cele mai impresionante clădiri ale oraşului Praga, construit în 1338, dinăuntrul căruia se poate admira Piaţa vechiului oraş), ca să nu mai vorbesc de minunatul Pod Carol, cel mai vizitat şi mai cunoscut dintre cele 100 de poduri din Praga. Cu toate că ziua este foarte animat (caricaturişti, muzicanţi, statui umane... etc.), eu, care sunt o romantică, mi-a plăcut mult mai mult seara, privind statuile în lumina blândă a lunii, la fel şi clădirile liniştite din jur, fără prea mulţi turişti şi toată acea agitaţie ameţitoare...
Şi, bineînţeles, printre primele locuri vizitate, a fost Piaţa Primăriei Vechi, cu obiectivele turistice: Ceasul Astronomic, statuia lui Jan Hus, biserica Sf. Maria din Tyn. Ajunsă în faţa Primăriei Vechi, cea care găzduieşte Ceasul Astronomic, curioasă, ca toţi turiştii străini, m-am alăturat şi eu mulţimii care privea la această minune a mecanicii, construită acum 500 de ani şi unde, din oră în oră, o uşiţă mică se deschide şi procesiunea unică în lume, a celor doisprezece apostoli este pusă în mişcare la ora fixă, iar tot ritualul se încheie odată cu cântatul unui cocoş de aur, care anunţă ora şi încep să bată clopotele.
Sub ceas sunt 12 medalioane cu semnele zodiacului, adăugate de Josef Manes în 1865.
Dacă aţi fost în centrul vechi, cred că aţi fost surprins de frumuseţea Bisericii Sf. Nicolae, o biserică barocă, al cărei interior a fost inspirat din interiorul bisericii de la Domul Invalizilor din Paris şi care, acum serveşte nu doar ca biserică, ci şi ca sală pentru unele concerte de muzică clasică.
Păcat, dl. Doru, că nu aţi avut mai mult timp pentru vizitarea în linişte a cartierului evreiesc, un punct de atracţie deosebit, al cărui muzeu deţine una din cele mai impresionante colecţii de artă evreiască, cărţi, textile şi argintării din lume.
Am menţionat, doar o parte din punctele turistice importante, ce pot fi vizitate, dar desigur sunt multe altele, în funcţie de gusturi, dorinţe şi timp (Prague Castle – unde se schimbă garda o dată pe oră şi cu o ceremonie mai amplă la ora 12, Petrin Hill & Observation Tower - un turn Eiffel în miniatură, cu o vedere incredibilă, Mirror Maze - 2 camere cu oglinzi, John Lennon’s Wall - zid dedicat lui John Lennon, The Dancing House, Piaţa Wenceslas / Vaclavske Namesti, Palatul Lobkowicz - unul din cele mai frumoase locuri culturale din Praga, Sea World, Palatul şi grădinile Wallenstein... etc.), în acest splendid oraş „de aur”, de unde te întorci cu sufletul strălucind de frumos şi, cum spunea cineva, „în ochi, cu sclipiri de aur”.
Furată de amintiri, m-am cam întins cu mărturisirile... aşa că e cazul să închei, nu înainte de a vă transmite mulţumiri şi felicitări pentru minunatele dvs. pps-uri! Cred că şi dvs., dl. Doru, aţi fost foarte încântat, la fel ca mine, de frumosul întâlnit în acest fermecător oraş.
Cu stimă,
Teodora Buiţă