Perlele Dolomitilor. 10 din cele mai frumoase cabane din Dolomiti.
O multime de Rifugio, (cum le numesc Italienii), care de fapt au statut de cabana se afla pe tot cuprinsul Dolomitilor. Unele la marginea lacurilor, altele pe varf de munte, altele in locuri imposibile. Mi-a fost greu sa aleg pe cele mai frumoase. M-am rezumat la acelea care mi-au fost gazda sau numai unde am baut o bautura rece intaritoare. Vizionalizare placuta.
Comentarii (5)
Karel Hofmann
Hallo Helmut,
Sehr schönes und perfektes Set!!!
Ich wünsche Dir viel Gesundheit und Wohlbefinden in der heutigen wilden Zeiten.
Karel ????????
Teodor Gorunescu
Bun gasit stimate alpinist !
Iata ca dupa ce am peregrinat pe saturate pe meleaguri romanesti, mi-a venit pofta sa respir putin aer de munte. Si am si reusit, caci am ametit deja de la imaginea de prezentare. Minunata priveliste, de fapt pot sa spun la plural, caci toate sunt spectaculoase. Iar ideea de a arata cate paturi are fiecare, m-a dus cu gandul la posibilitatea de a ramane cateva zile la una dintre ele, fara grijile cotidiene, doar de admirat natura inconjuratoare si relaxat total. Spun asta deoarece intotdeauna am fost un perpelit, daca am privit putin, si asta mai mult din punct de vedere fotografic, am facut cateva poze si am baut o apa, un suc sau o bere dupa caz, gata, hai sa mergem, de parca ne alerga cineva. Ca mai tarziu sa regret ca am stat prea putin.
Aici insa e si pacat sa nu stai un timp mai lung, caci oriunde te uiti, ai ceva de admirat. Si de fotografiat !
Deocamdata numai am admirat, pentru care, multumim de ocazia oferita !
Cu prietenie,
T Gorunescu
Helmut Guertler
Hallo prietene Teodor,
Refugiul, Rifugio cum ai spun Italienii, care te-a impresionat atat de mult, Rifugio Guido Lorenti, este dupa mine cel mai frumos din toti Dolomitii, de aceia l-am lasat si la urma.
Nu numai prin asezarea lui la o altitudine de 2932 m. in grupul muntos Cristallo (3222 m) deasupra minunatului oras Cortina d`Ampezzo dar si prin usurinta cu care se ajunge la el .
Refugiul este in propietate privata construit in anul 1959 de catra alpinistul Beniamini Francechi si are numai 20 priciuri in lagar. Constructia lui a fost usurata dupa Olimpiada de iarna din Cortina in 1956 prin constructia telefericului in seaua Forcela Staunies la 2918 m (10 minute sub refugiu)
Deci, cu ajutorul telefericului din Cortna d`Ampezzo, se ajunge la refugiu im maximum 1 ora.
De ce a fost construit tocmai aici ? Pentru ca de aici este punctul de plecare in 2 din cele mai frumoase asa zise "via ferata"- "kletersteige" din masivul muntos Cristallo care se pot "face" intr`o zi plecand din Cortina.
"Via Ferata Ivano Dibona" si "Via ferata Mario Bianchi"
Am petrecut 4 zile in Cortina d´Ampezzo si am "facut" si cele 2 trasee. A fost un concediu de neuitat.
Cu traseul "Via ferata Ivano Dibona" am facut un pps pe care l-am publicat si la Nicepps.
Si acum o veste trista : din anul 2019 refugiul este inchis pentru renovare si modernizare.
Imi pare rau ! N-ai sa mai poti ajunge acolo !!!!
Uita-te la poze ca asa n-ai sa il mai vezi.
Cu prietenie,
Servus Helmut
Teodora Buiţă
Bună dimineața, Helmut!
Deși nu am lăsat comentarii la toate pps-urile tale cu Munții Dolomiți (și sunt o mulțime), din motive obiective (majoritatea le-am vizionat noaptea), vreau să știi că le-am văzut pe toate cu deosebită încântare, dovadă fiind like-urile date!
Chiar dacă, așa cum am mărturisit, iubesc marea și nici nu am vizitat această zonă montană deosebită, a Munților Dolomiți, datorită ție, mi-a rămas pentru totdeauna în suflet, atât datorită peisajelor spectaculoase pe care le întâlnești la tot pasul, dar și din punct de vedere turistic, fiind poate, după cum am constatat, din cele văzute în lucrările tale minunate, dar și pe internet, una dintre cele mai bine puse la punct la acest capitol.
Practic, am văzut că nu-ți lipsește nimic acolo, ai la dispoziție tot ce îți dorești: parcuri naturale cu peisaje de poveste, ce-ți taie respirația, mai ales în primii zori ai dimineții, când soarele luminează în culori de purpură înălțimile, dar și totul în jur, cărări și trasee montane, trasee cicloturistice, cabane peste tot, unde să te poți odihni și mânca… dar și o mulțime de muzee și castele de vizitat. Nu ai cum să te plictisești acolo, având la dispoziție toate genurile de obiective turistice, așa că te înțeleg foarte bine de ce iubești acești munți deosebiți, despre care, cunoscutul alpinist tirolez Reinhold Messner spunea că „sunt cei mai frumoși munți din lume"! E clar că fascinanții Dolomiți îți fură sufletul și nu se lasă până nu revii iar și iar, să te bucuri de frumusețea sălbatică a locurilor!
Mulțumiri și felicitări, Helmut, pentru încă o prezentare frumoasă, pe care, așa cum spuneam mai sus, am vizionat-o cu multă încântare, la fel ca și pe celelalte minunat realizate de-a lungul timpului!
Cu stimă,
Teodora Buiță
Helmut Guertler
Multumesc Teodora pentru frumoasele tale randuri.
Nu am pretentia sa-mi comentezi toate pps-urile mele, dar faptul ca-mi apreciezi, prin like-urile date, este un semn ca te uiti la ele si-ti plac.
Este deosebit de greu, (cel putin pentru mine) sa descrii si sa comentezi frumusetea. Tu, prin versuri, o poti face de minune.
Esti o poeta desavarsita, si ma incanti mereu prin versurile tale.
Eu descriu frumuestea prin fotografie.
Sa trec insa la realitate.
In Dolomiti toate casele de adapost sunt numite "RIFUGIO". In realitate sunt aproape toate cabane iar unele chiar hoteluri cu restaurant.
Toate insa, or cum s-ar denumi, au ceva comun. curatenia desavarsita.
Se umbla numai in papuci de casa incaltamintea ramanand intr´o incapere speciala. Pentru dormit iti trebue NEAPARAT un sac de dormit din material usor impotriva transpiratiei. Exista un meniu special pentru alpinisti, numai pentru alpinisti din asociatii alpine.
Berea nu lipseste nicaieri !!!!
Am mai facut un pps cu rifugiouri (sa-i spunem pe Italiana) la care se poate ajunge usor nefiind neaparat alpinist.
Poate, cine stie ?
Cu deosebita stima ,
Helmut