PICASSO-GUERNICA-Note de lectura (1) - Scurta Istorie
2022 marchează cea de-a 85-a aniversare a primei apariții publice a uneia dintre cele mai emblematice picturi din istoria artei: GUERNICA lui Pablo Picasso. La 26 aprilie 1937, orașul Guernica a fost bombardat de forțele aeriene fasciste și naziste, pentru a sprijini tentativa de lovitură de stat din Spania. Sute de locuitori ai acestui orășel de 7.000 de suflete au pierit în timpul atacului. În scurt timp, masacrul a devenit simbolul represiunii împotriva celor care luptau împotriva lui Franco, și datorită picturii lui Pablo Picasso, Guernica a evoluat către personificarea, în artă, a atrocităților războiului.Pictura a fost prezentată la Pavilionul Republicii Spaniole la Expoziția mondială de la Paris din 1937, dar a devenit aproape o icoană pe măsură ce a călătorit prin lume în anii următori, stârnind controverse cu privire la semnificația sa și la domiciliul său de drept.În acest prim episod, o Scurtă Istorie a realizării picturii și a călătoriilor sale în muzeele din Europa și America de Nord și de Sud și a reîntoarcerii ei în Europa (Spania)
Comentarii (6)
Teodora Buiţă
Unii pictori par să devină una cu țara lor și desigur, la fel se întâmplă și când spui Picasso, imediat te gândești la Spania.
Referitor la celebra pictură „Guernica”, a marelui artist spaniol, ce exprimă violența și suferința, cu figurile tragice, umane și animale, ce-și strigă disperarea, durerea (femeia cu copilul mort în brațe, calul muribund urlând de durere cu trupul străpuns de lance, pasărea de pe masă, ce pare a urla) sau având întipărită pe chip groaza în fața morții (acel cap tăiat, a cărui gură păstrează expresia terorii), mi-a dat fiori din prima dată când am văzut-o și acum la fel mi s-a întâmplat, la vizionarea acestei prezentări. Singura imagine luminoasă din tablou este micuța floare albă ce se înalță de pe sabia ruptă, ca un simbol al speranței într-un alt viitor, mai bun!
Se spune că cea mai bună semnificație imediat perceptibilă la o observare directă a picturii, ar fi reacția unei mame în vizită la Expoziția de la Paris din 1937, care aflată în fața tabloului lui Picasso, îi spune fiului său: „Nu înțeleg ce reprezintă, însă îmi dă un sentiment ciudat... ca și cum m-ar tăia în bucăți. Vino, hai să plecăm! Războiul e îngrozitor... biata Spania.”
După interpretarea criticului Juan Larrea, pânza devine expresia emblematică a subconștientului național și a luptei pentru libertate și democrație în Spania.
Deși s-a plimbat atât prin lume, pictura monumentală a lui Picasso, ca o lecție pentru omenire, fiind una dintre cele mai izbitoare imagini ale suferinței și durerii umane cauzate de ororile războiului, așa cum foarte bine ai prezentat în lucrarea ta, foarte detaliată, cu lux de amănunte, pentru care te felicit, Adrian, uite că, din păcate, am ajuns și în aceste zile să vedem prezente în lume aceleași imagini nefaste, cu tot ce înseamnă războiul!
Cu stimă,
Teodora Buiță
Adrian TOIA
Mă așteptam Teodora ca tu să observi de ce am postat acest prim pps Guernica (1)-Scurtă istorie „în aceste zile când vedem prezente în lume aceleași imagini, cu tot ce înseamnă războiul”
Se discută mult și în multe feluri despre războiul din Ucraina, și de către cei – ca mine - care au trăit războiul și bombardamentele din București și din alte orașe, din primăvara-vara lui 1944, și de către cei care nu cunosc războiul, distrugerile și morții lui, decât din filme sau lecturi.
Nu am găsit o modalitate mai convingătoare de a exprima unele gânduri și sentimente în legătură cu războiul din Ucraina.
Este doar o Scurtă istorie (cronologie) a realizării tabloului și a călătoriilor sale prin Europa și Americi, fără multe din detaliile, amănuntele și comentariile care au marcat (și au rămas în) istoria artei.
În funcție de audiența acestui prim episod, foarte mare în prima zi, și în diminuare treptată în următoarele zile, poate voi continua cu prezentarea acestei celebre pânze-simbol a lui Picasso, care a creat multe discuții și interpretări, în alte episoade pps-iste.
În acest caz, aș vrea să includ în ele și unele din comentariile tale care descriu percepția ta de om, mamă, poetă și iubitoare de artă și frumos, despre „celebra pictură „Guernica”, a marelui artist spaniol, ce exprimă violența și suferința, cu figurile tragice, umane și animale, ce-și strigă disperarea, durerea (femeia cu copilul mort în brațe, calul muribund urlând de durere cu trupul străpuns de lance, pasărea de pe masă, ce pare a urla) sau având întipărită pe chip groaza în fața morții (acel cap tăiat, a cărui gură păstrează expresia terorii), mi-a dat fiori din prima dată când am văzut-o”
Cu mulțumiri pentru popasul făcut în fața Guernica lui Picasso.
Adrian
Radu Liliana
Bună ziua domnule Adrian Toia,
Am urmărit cu emoție și plăcere pps-ul dumneavoastră despre celebra pictură Guernica a lui Picasso. Felicitări pentru așa un pps bine documentat și realizat.
Am fost de mai multe ori în Spania, cu probleme de serviciu sau ca turist și deși mi-am dorit să văd această pictură, n-am ajuns.
Așa că mi-ar face plăcere să continuați cu noi pps-uri pe acestă temă.
Numai bine !
Liliana Enescu Radu
Radu Liliana
Domnule Adrian Toia,
O mică completare la ce v-am scris.
Cred că ar fi bine să postați materiale așa de interesante și pe YouTube.
Trebuie doar să salvați ppt în mp4 și apoi să puneți pe YouTube, unde
materialele postate sunt accesate de mai multe persoane.
Cu stimă,
Liliana Enescu Radu
Adrian TOIA
Bună ziua doamnă Radu Liliana
Vă mulțumesc pentru comentariile și sugestia Dv.
În ceea ce privește comentariile pe NICEPPS, poate ați observat că sunt doar câteva persoane active din acest punct de vedere...
De acea m-a surprins plăcut faptul că ați găsit timp pentru a viziona și comenta pps Guernica – (1) – Scurtă Istorie, și dacă asta s-a întâmplat este desigur meritul lui Picasso...
Am remarcat prezența Dv. pe NICEPPS, cu mai multe pps-uri realizate de Dv. din călătoriile făcute...
Unele dintre ele sunt și pentru mine „Drumuri în memorie”, cum este și cazul Spaniei și Andaluziei, și chiar intenționam să scriu câteva gânduri despre vizita mea la Alhambra; pentru că nu doresc să deranjez pe nimeni, mă întrebam însă în ce măsură sunteți disponibilă pentru un dialog, măcar așa cum era cu ani în urmă pe NICEPPS....
Fac astfel de pps-uri cu teme culturale pentru a mă bucura de (re)întâlnirea cu personalități creatoare care au marcat arta și cultura universală, și pentru capodoperele lor, pe care le postez pentru cei – probabil destul de puțini – eventual interesați de astfel de subiecte.
De când NICEPPS a ajuns și pe Facebook, pps-urile pot fi accesate de mai multe persoane...
Așa cum este menționat în pps, îmi doresc să continui acel Va urma anunțat.
Pentru a rezuma însă în spațiul unui pps, deceniile de comentarii și analize ale acestei picturi celebre, este nevoie de timp...Dacă-l voi avea, voi continua.
Sigur, am notele de lectură pregătite, dar selecția lor pentru pps nu este prea ușor de realizat, pentru că implică și unele percepții și interpretări personale ale operei lui Picasso (prezentate în pps PICASSO – o viziune personala, acum 8 ani).
Am reținut sugestia Dv. pentru trecerea pe video a pps, dar pentru asta sunt necesare unele modificări ale pps-ului, în special în ce privește timingul și fonturile textelor. Ceea ce presupune timp...Știu asta de la alte pps transformate în video.
Am și alte astfel de proiecte de pps în lucru, și mă lupt în fiecare zi cu FUGIT IRREPARABILE TEMPUS...
Cu mulțumiri,
Adrian Toia
Radu Liliana
Bună ziua din nou, domnule Adrian Toia,
Postați pe nicepps.ro ca ppsx sau pps, pornind de la pptx sau ppt.
Acest ppt sau pptx poate fi salvat și ca mp4, fără nici o problemă și pus pe YouTube. Dați doar Save as și alegeți mp4. Nu trebuie să faceți nici o modificare.
Pe YouTube au mai mare succes postările cu filmări, uneori 4K sau 8K, filmările cu drone. În plus, trebuie știut cum să atragi privitori la postările tale. De exemplu, sunt doi tineri, soț-soție, care colindă lumea, haihuin2 și după o zi de la postare, au zeci de mii de vizualizări.
Dar putem posta și noi, poze, chiar dacă avem puține vizualizări.
Nu știam că nicepps e și pe Facebook. Nu prea intru pe acest site.
YouTube are marele avantaj că pot fi postate materiale mari, chiar de ore. Eu postez întâi pe YouTube și apoi mă chinui să tot tai din poze, ca să mă încadrez în cei 40 MB. Se pot și micșora pozele, ca număr de KB, dar ia timp. Așa că las pozele, așa cum le-am făcut, cam de 800 KB, dar la nicepps.ro pot pune doar cam 10 poze.
Postez de un an doar și am în jur de 200 postări și pe nicepps.ro
și pe YouTube.
Am fost în multe locuri, eu sunt fizician, PhD în fizică și am participat la multe (44) conferințe internaționale, dar am fost și în multe (55) excursii
pe cont propriu sau organizate. Așa că am multe amintiri frumoase.
De exemplu, la Alhambra, de care amintiți, am fost de două ori.
Mă voi uita în continuare la postările dumneavoastră.
Liliana Enescu Radu