Pictura figurativa
Artistul italian Silvio Portzionato s-a născut la Moncalieri în 1971. După absolvirea liceului de artă, a lucrat timp de un deceniu ca designer pentru o importantă companie din Torino, apoi a decis să înceapă o nouă viață în liniștea din mediul rural în strâns contact cu natura și cu arta. Este un pictor figurativ care preferă pictura în ulei pe pânze mari folosind fotografii făcute de el însuși. Activitatea sa de expozițională a început în 2007, anul în care a fost selectat pentru Mondadori Art Award. A câștigat numeroase premii naționale și internaționale . A susținut numeroase expoziții personale în Italia și în străinătate.
Comentarii (11)
Adrian TOIA
Ca și altadată, între interesantele, instructivele și INCREDIBILELE sale pps-uri despre și din LUMEA IESITA DIN COMUN, Cipri ne învită în galeriile de artă ale unor pictori din valul modernității…
De data asta este vorba de Silvio Portzionato, un pictor care face „fotografii ale familiei și prietenilor sau modele, ale căror trăsături îl interesează și le folosește ca material pentru munca sa.”
Pornind de la pps-ul lui Cipri, în care vedem ce și cum pictează Silvio Portzionato, mi-am amintit de filmul Never Look Away, Filmul are mai multe dimensiuni psihologice, istorice, morale și umane dar există și dimensiunea artistică, în care un pictor în căutarea descoperirii modului de exprimare deplin, ajunge la fotografii pictate.
Pornind de la unele reflecții și dialoguri despre artă din film, am descoperit în documentarea făcută un pictor real care a folosit acest mod de a picta inaintea lui Portzionato....
Este vorba de pictorul german Gerhard Richter (născut în 1932) care a avut o perioadă din lunga și apreciata sa carieră în care a creat diferite imagini picturale din fotografii alb-negru, în anii 1960 și începutul anilor 1970, bazându-se pe surse din ziare și cărți, deci înainte de nașterea lui Silvio Portzionato (1971)
Nu mă încumet să aprofundez această descoperire documentară, în spațiul restrâns al unui comentariu pe NICEPPS, și nici răspunsurile posibile la compararea picturilor celor doi artiști cu operă în domeniul picturii figurative, care în cele mai reușite tablouri ale lor acoperă fotografiile originale cu pete și vârtejuri de vopsea (în special înflorate la Portzionato), sau cu tranziții de culori și lumină, amintind de acel misterios sfumato din picturile maeștrilor italieni Leonardo, Correggio , Rafael sau Giorgione
Teodora Buiţă
Talentatul pictor italian Silvio Porzionato a început să expună în 2007, făcându-se repede remarcat, astfel că doar după un an a fost selectat pentru Premiul Arte Mondadori, de către unul dintre cele mai mari grupuri editoriale din Europa, Arte Mondadori. Pe lângă numeroase expoziții solo și de grup, a câștigat Premiul Criticii la Saluzzo Arte, Premiul Leonardo (2010) și a fost selectat pentru a 54-a Bienală de la Veneția (2011) pentru a 150-a aniversare a Unificării Italiei, expunând atât în Pavilionul regional Piemont, cât și în Pavilionul italian din Torino.
În 2013 a realizat 112 tablouri pentru MACS (Muzeul de Artă Contemporană din Sicilia), aproape o galerie de oglinzi care reflectă diferitele vârste ale omului de la copilărie până la bătrânețe: fiecare portret are aceeași intensitate și semnificație.
Ultimele sale expoziții solo și de grup au avut loc la Hong Kong, Miami, Chicago, Londra, Paris, Bogotá, New York, Seoul și Istanbul.
Îmi plac portretele fotorealiste ale pictorului figurativ Silvio Porzionato, foarte expresive, în palete colorate și alb-negru, m-au dus cu gândul la pictorul de portrete Chuck Close, ale cărui lucrări de asemenea le admir (și el execută portrete pe dimensiuni mari, de o mare perfecţiune tehnică şi atenţie la detalii), de aceea ți-am urmărit pps-ul cu încântare și te felicit, Cipri, pentru subiectul ales și modul de prezentare!
Așa cum ți-am mai scris, mă bucur că ești un căutător de frumos și mereu găsești subiecte cu care să ne încânți!
Cu stimă,
Teodora Buiță
Cipri
Mulțumesc, Adrian. De câte ori timpul îți permite adaugi comentarii care sunt foarte importante pentru mine. Nu am cum să uit că acum doi ani, când am trecut peste o situație de cumpăna și doream numaidecât să termin în anul Centenarului seria de pps-uri dedicate Patrimoniului UNESCO în România mi-ai fost alături.
Arta Portretizarii are o vechime de mii de ani, portretul fiind singura posibilitate de a păstra peste ani imaginea unei persoane importante a vremii. Cu timpul pictura figurativă a căpătat noi și noi valențe. Am alăturat și am privit de mai multe ori portretele lui Silvio Porzionato, toate sunt diferite între ele, fiecare reprezintă o altă tipologie umană, exprimă sentimente si emoții diferite.
Cipri
Teodora, ca de obicei, găsesc comentariile tale bine-venite, de fiecare dată aduci completări care sporesc valoarea pps-ului. În ceea ce privește FRUMOSUL el se află în sufletul și în ochii privitorului, mă bucur că îl ai și asta e un lucru mare.
Helmut Guertler
Doamna Felicia Georgeta publica (nu este autorul) un pps intitulat Silvio Portionato cu picturi figurative. Am fost frapat de asemanarea acestui pps cu cel publicat de domnul Cipri, doar inlantuirea picturilor este alta si le am comparat
Ma intreb cine este oare creatorul adevarat al unui asemenea pps, doamna Danielle Lacour sau domnul Cipri ?
Cine s-a inspirat unul de la altul si a folosit imaginile ?
Convingeti-va si dumneavoastra.
Cipri
Cand a pictat aceste portrete si le-a expus in diferite expozitii si pe (@silvioporzionato) Silvio Portionato a facut asta pentru ca cei care au frumosul in suflet si in ochi sa se bucure de arta sa si eventual sa transmita aceasta emotie mai departe. Nu stiu daca Danielle Lacour care a facut un pps pe aceisi tema ar dori sa ma cunoasca, eu mi-as dori pentru ca am simtit probabil aceiasi emotie privind portretele lui Silvio Portionato.
''Doamna Felicia Georgeta publica (nu este autorul) un pps intitulat Silvio Portionato cu picturi figurative. Am fost frapat de asemanarea acestui pps cu cel publicat de domnul Cipri, doar inlantuirea picturilor este alta si le am comparat
Ma intreb cine este oare creatorul adevarat al unui asemenea pps, doamna Danielle Lacour sau domnul Cipri ?
Cine s-a inspirat unul de la altul si a folosit imaginile ?
Convingeti-va si dumneavoastra.''
Gasesc a fi oribila si total neavenita aceasta remarca facuta de catre Helmut Guertler si pentru elucidarea cazului propun o ancheta condusa bineinteles tot de catre Helmut Guertler. Ca prim indiciu asemanarea este izbitoare 67 de portrete sunt la fel de multe cu 39, 21 februarie pica in aceiasi zi cu 4 martie iar accesul pe (@silvioporzionato) este interzis.
''Ma intreb cine este oare creatorul adevarat al unui asemenea pps, doamna Danielle Lacour sau domnul Cipri ?''
''Cine s-a inspirat unul de la altul si a folosit imaginile ?'' - de-a dreptul oribila intrebare.
PS. Helmut Guertler, cred ca din nou ai gresit putin si vor fi din nou necesare scuze. Sunt sigur ca ai vrut sa spui cu totul altceva dar a iesit cumva aiurea. Este o vorba: Daca taceai filosof ramaneai. Iti doresc numai bine tie si familiei tale.
Cipri
Regret că la atacul suburban făcut de către Helmut Guertler mi-am pierdut calmul și de indignare nici nu mai vedeam tastatura am ortografiat greșit numele pictorului italian, corect este Silvio Porzionato. Aștept ca Helmut Guertler ce termină “ancheta” să dea răspuns la cele două întrebări “cine este oare creatorul adevărat al acestui pps, doamna Danielle Lacour sau domnul Cipri?” și “Cine s-a inspirat unul de la altul și a folosit imaginile?” În ceea ce privește că “doar înlănțuirea este alta și le-am comparat”, în pps-ul pe care l-am conceput eu nu este deloc întâmplătoare, fiecare chip prezintă emoții și sentimente diferite și tocmai modul în care au fost ordonate dorește să sugereze aceasta, doamna Danielle Lacour a ales în mod sigur alt criteriu și dacă ar ști ce Inepții a debitat Helmut Guertler sigur că ar avea o replică. Adevărul este că Helmut Guertler ar merita o replică mult mai dură din partea mea, dar nu am să o fac. Ca și în celelalte situații sunt de așteptat niște explicații și eventuale scuze.
Helmut Guertler
Se mai inseala oamenii suburbani, domnule. Mii de scuze !!!
Helmut
Cipri
Sesizez o oarecare ironie, dar consider subiectul închis. Învață să prețuiești munca altora și nu te mai avânta în fel de fel de supoziții, la acest pps am lucrat vreme de trei săptămâni pentru că dacă te-ai uita și ai înțelege nimic nu este la întâmplare și nu este corect să arunci cu noroi dacă tu nu înțelegi despre ce este vorba.
Helmut Guertler
Am inteles !.....sa traiti !
Helmut
Cipri
''doar inlantuirea picturilor este alta si le am comparat'' - atat ai inteles, atat ai putut spune. Poti continua ''ancheta'' - poate afli raspunsul la intrebarile pe care ti le-ai pus - ''Ma intreb cine este oare creatorul adevarat al unui asemenea pps, doamna Danielle Lacour sau domnul Cipri ?
Cine s-a inspirat unul de la altul si a folosit imaginile ?''