Privind tablouri de Magritte
Te poţi uita la un tablou in multe feluri.Ca un vizitator grăbit, intr-un muzeu, sau privind reproduceri dintr-un album de artă.Ca iubitor de pictură vei încerca să descoperi și să înţelegi mesajul vizibil sau ascuns pe care pictorul îl transmite, căutând să exprimi în cuvinte, ce vezi si ce înţelegi, privindu-l…Sigur ca depinde mult de persoana care priveşte, și de momentul sufletesc si de viață in care a văzut prima dată tablourile...Pentru că mai tarziu, în alt timp sufletesc s-ar putea să le vadă „altfel”... Va invit să priviti împreună cu mine trei dintre tablourile lui Magritte, si sa reflectati la viziunea personală si gândurile pe care le-am avut in acea zi tarzie de toamna in care le-am privit multe minute, la un muzeu din Bruxelles...
Comentarii (7)
Angelica1
MINUNAT !
Am urmarit de mai multe ori !
Felicitari Adrian pentru frumosul,interesantul pps.
Un sfarsit de saptamana placut ! Angelica .
Helmut Guertler
Hallo Adrian.
Admir munca depusa de ine la crearea acestui PPs,dar ca si Angelica1 am trebuit sa-l vad (mai mult sa citesc comentariile) de mai multe ori ca sa inteleg ceva . Ma depaseste. si nu este neaparat genul meu.
N-am filozofiat niciodata.
PPs-ul este, cu toate asta de nota 10 cu mai multe +++++
Salutari prietenesti Helmut
Adrian TOIA
Multumiri Angelica1 pentru ca l-ai vazut de mai multe ori (si ai privit impreuna cu mine si gandurile mele) aceste tablouri de un pictor suprarealist – Magritte.
De aceea, probabil, si gandurile mele au trecut de realitatea prezentata in tablouri....
Multumesc si tie Helmut pentru ca l-ai vazut de mai multe ori (“ca sa intelegi ceva”, dupa cum spui...).
Sa nu exageram insa – chiar daca filozofia este o dimensiune culturala importanta pentru multi oameni, asta nu inseamna ca in “comentariile” mele privind acele tablouri de Magritte, ar fi o incercare de a filozofa...
“Comentariile” mele, impreuna cu ceea ce am scris in descrierea pps, sunt doar o posibilitate de a prezenta felul in care le-am vazut si interpretat eu, in incercarea de a trece “dincolo” de ceea ce se vede la prima privire...
Ceea ce nu este “filozofie”...
Sunt sigur ca altii le pot vedea altfel decat le-am vazut eu, inclusiv pictorul, atunci cand le-a pictat....
Pop Ion
O, Doamne, cate trairi in acest pps!
Asa este. Suntem ca o sfera. Ne deschidem pe dinafara dar ne inchidem pe dinauntru. M-am regasit aici, cu totul...
Cu stima,
Teodora Buiţă
Deosebit subiectul acestui pps, mai ales că René Magritte este unul dintre artiştii care îţi oferă o veritabilă provocare intelectuală!
Cu siguranţă, textul şi trăirile tale, privind cele trei tablouri, sunt originale, văzute altfel decât oricare alt privitor şi probabil, chiar ale artistului însuşi!
Ţinând cont că la René Magritte există un „paradox al semnificaţiei”, întocmai ca în picturile lui suprarealiste, pentru ca misterul să poată fi evocat, alături de imaginea „sferei - simbol al perfecţiunii, univers al singurărăţii absolute”, ai adăugat imaginea mării, solitare şi misterioase, venind apoi, prin comparaţie, cu o altă imagine imediată, familiară, a iubitei, care pentru tine pare la fel de misterioasă, ca marea, dar şi ca sfera, din moment ce „gânduri, ezitări şi întrebări” le-a adunat „într-o sferă”, „într-un echilibru cuminte şi misterios”.
Misterul şi magia apar, la fel ca în tablourile lui Magritte, pe care le priveşti, prin juxtapunerea surprinzătare şi trecerea amplă dinspre una înspre cealaltă a imaginilor, care, deşi nu ar părea să aibă vreo legătură aparentă între ele, de fapt, simbolizează acelaşi lucru: misterul. Totul duce la mirarea aceea dătătoare de nelinişti metafizice, întocmai ca în picturile artistului, care mărturiseşte că: „Tot ce vedem ascunde un alt lucru, întotdeauna dorim să vedem ce este ascuns în locul imaginii reale", întocmai ca punctele sferei şi „lumea de gânduri, ezitări şi întrebări” a iubitei.
Alegerea ta, denotă o preocupare elevată, rafinată, deloc simplă.
Cel de-al doilea tablou l-ai prezentat ca văzându-l prin perspectiva sumbră a viitorului iubirii de cuplu... Iar repetarea a pus şi mai bine în evidenţă durerea partenerului, care simte că iubita se înstrăinează în iubire, deşi sunt încă „o singură fiinţă”, cu „acelaşi gând, acelaşi vis”, o simte parcă totuşi îndepărtându-se..., într-un viitor în care, în loc de lumină, el vede întuneric.
Interesante mărturisirile şi simţămintele referitoare la privirea celui de-al treilea tablou, „La magie noire”, cu întrebările personale despre metamorfoza întrezărită în femeia cu care împărţeai „gândurile, tăcerile, jurămintele, aşteptările, credinţele şi dorinţele” voastre!
Fără îndoială că într-un muzeu vezi multe tablouri, fiecare cu istoria lui, cu povestea lui..., iar tu, Adrian, prin descrierea trăirilor şi emoţiilor personale, într-un mod atât de original, i-ai dat noi dimensiuni tablourilor lui Magritte!
Felicitări pentru un pps frumos, interesant, deosebit!
Cu stimă,
Teodora Buiţă
Adrian TOIA
Domnule Pop Ion, va multumesc pentru interesul pe care il aratati pps-urilor mele, de aceasta data nu numai prin nota acordata ci si ,pentru prima data, printr-un comentariu care spune totusi ca ati ati parasit pentru cateva momente universul insingurat al unei Sfere, si v-ati deschis spre in afara….Astept sa ne intalnim intr-un fel si altadata…
Adrian TOIA
Sunt recunoscator Teodora Buita pentru analiza pe care o faci acestui pps in care am incercat, asa cum am mai spus, sa descriu ceea ce am simtit, si ceea ce am gandit, cand am vazut aceste tablouri, si le-am privit multe minute, intr-o zi tarzie de toamna, la un muzeu din Bruxelles...
Iata cate ganduri si interpretari, altele decat cele ale criticilor de arta din websites si albume de arta, pot fi facute de o persoana cu intuitie poetica si sentimentala, prezentata intr-o viziune personală la fel de posibila ca si cea derscrisa de mine in pps...
Asa cum spui, si am spus si eu in alt comentariu de mai sus, si stim din analizele experte ale operei lui Magritte, viziunea mea despre cele trei tablouri, este probabil diferita chiar de cea a artistului însuşi!
Ca iubitor neprofesionist de pictura, nu am facut decat sa descriu misterul si magia resimtite de mine privind cele 3 cunoscute tablouri ale sale -
La Belle Captive, La Réponse imprévue si La Magie noire
Nu este de mirare ca tu, care esti si femeie si poeta, poti interpreta, pornind poate si de la titlurile tablourilor, intr-o viziune personala, care poate nu este departe de adevar, textele mele si tablourile care le-au inspirat…
Este firesc, desigur, sa-ti multumesc pentru felicitari, dar da-mi te rog voie sa spun ca analiza si viziunea ta merita aceleasi felicitari…