PÂNĂ CÂND NU TE IUBEAM - Maria Tănase
În anul 2013 s-au împlinit 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase. Atunci, formaţia Pink Martini, o trupă americană de muzică instrumentală - clasică, împreună cu solista Storm Large, a lansat la Bucureşti coverul după melodia "Până când nu te iubeam", culeasă şi pusă pe note de Anton Pann. Pot spune despre această melodie că este o manea. Adevărata manea, cu influenţe orientale, adusă la noi în ţară de fanarioţi, în secolul 18. Anton Pann s-a născut în Sliven, Imperiul Otoman, azi Bulgaria. M-a impresionat faptul că o americancă interpretează această melodie într-o română aproape perfectă. Dar eu am lucrat acest clip, cum era şi firesc, cu vocea reginei de aur a muzicii populare româneşti, Maria Tănase. Acest clip l-am lucrat atunci, în 2013. L-am descoperit, acum, în arhiva mea. Sper să vă fie pe plac.
Comentarii (2)
Teodora Buiţă
Nu am mai ascultat-o de mult timp pe Maria Tănase, cea care era numită „regina cântecului popular românesc”, „pasărea măiastră a muzicii româneşti”, „privighetoarea Bucureştiului” sau „Edith Piaf a României”.
A fost considerată un fenomen unic în muzica românească. Dincolo de cariera fulminantă, care a propulsat-o din cartierul sărac bucureştean Cărămidari, până în reflectoarele scenelor din Paris sau New York, Maria Tănase a fost o femeie specială, care a trăit şi a iubit aşa cum a cântat: cu pasiune.
Se spune că era o prezenţă facinantă, iar bărbaţii care ajungeau în preajma ei, sfârşeau inevitabil prin a se îndrăgosti de frumuseţea ei tulburătoare, de atitudinea demnă, care nu de puţine ori intimida, şi de ochii verzi pătrunzători.
A iubit cântecul cum a iubit viaţa. Despre cântecul românesc, Maria Tănase spunea: „Interpretându-l, e cea mai mare satisfacţie pe care am trăit-o în lume. E sensul dăruirii mele colectivităţii”.
Deşi manelele nu se numără printre preferinţele mele, cântecul din prezentarea ta, cu vocea caldă şi specială a Mariei Tănase, să ştii, dragă Cristina, că l-am ascultat cu multă plăcere!
Felicitări pentru realizare şi calde mulţumiri pentru bucuria făcută!
Cu drag,
Teodora Buiţă
Cristina G
Îţi mulţumesc, Teo, pentru comentariu, completări şi notă.
"Manelele" de azi ar trebui să poarte altfel de nume. Nu ştiu, habar n-am...
Manelele, cu originile lor fanariote, şi-au pierdut azi, farmecul. Au devenit...altceva. Ceva ce nu este nici pe placul meu.
Cu drag,
Cristina