SCENARII pentru secolul XXI-5a_Schimbarea climei
Grupul Interguvernamental privind Schimbǎrile Climatice (IPCC) a prezentat începând cu 1997 mai multe Rapoarte Globale de Evaluare a Schimbărilor Climatice, privind cauzele şi efectele schimbǎrilor climatice la nivel global, precum şi previziunile şi Scenariile realizate pe baza utilizǎrii modelelor climatice. Concluziile principale ale acestor documente pot fi rezumate astfel • Concentraţia gazelor cu efect de serǎ din atmosferă depǎşeşte în prezent valorile înregistrate în ultimii 650.000 de ani, iar previziunile indicǎ o creştere fǎrǎ precedent; • În absenţa unor măsuri adecvate, pânǎ în 2100, temperatura globalǎ va creşte cu 1 pânǎ la 6,3 C iar nivelul oceanului planetar poate creşte cu 19 pânǎ la 58 cm; • Scǎderea grosimii şi a extinderii gheţarilor din zona articǎ (cu 40% în ultimii 30 de ani) şi posibilitatea dispariţiei complete a acestora pânǎ în 2100. Se consideră că pe lânga ciclurile naturale şi activităţile umane au o mare influenţă asupra schimbării climei. Rapoartele recomandǎ urgentarea stabilirii de politici si măsuri la nivel naţional şi global pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de serǎ a căror creştere este direct influenţată de activitatea umană. Este necesară limitarea creşterii temperaturii globale medii, până în 2100, cu maximum 2 C peste valoarea pre-industrialǎ şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de serǎ de cel puţin 50% pânǎ în 2050. În lipsa acestor mǎsuri creşterea temperaturii globale poate ajunge la cca. 6 C până la sfârşitul secolului XXI.
Comentarii (3)
Teodora Buiţă
Aşa cum susţin oamenii de ştiinţă şi cum ai prezentat în acest pps, unele schimbări climatice vor fi inevitabile, pentru că oamenii au emis deja gaze cu efect de seră în atmosferă, iar atmosfera şi oceanele au fost deja încălzite.
"Nu este uşor de intuit impactul exact al încălzirii anuale a temperaturilor cu 6 grade C", a spus Noah Diffenbaugh, un profesor asociat de ştiinţa sistemului de mediu al Pământului. "Dar acest lucru ar fi o noutate pentru orice climat şi pentru cele mai multe suprafeţe de teren. Având în vedere impactul acestor tipuri de sezoane ce îl au în prezent asupra pădurilor terestre, agriculturii şi sănătăţii umane, vom vedea probabil un stres substanţial provenind de la aceste condiţii grave."
Schimbările dramatice ce ar putea avea loc până la sfârşitul secolului, nu sunt totuşi scrise în piatră. Există multe variabile umane în joc, care ar putea încetini ritmul şi amploarea schimbărilor - sau l-ar accelera.
"Nu există nicio îndoială că un climat în care fiecare vară este mai fierbinte decât cea mai fierbinte din ultimii 20 de ani, prezintă riscuri reale pentru ecosistemele din întreaga lume," a spus Diffenbaugh.
"Cu toate acestea, există oportunităţi pentru a reduce aceste riscuri, asigurând în acelaşi timp accesul la beneficiile consumului de energie."
Felicitări, Adrian, pentru o prezentare bine realizată, cu multe date, care ar trebui citită de cât mai mulţi, pentru că, deşi unele schimbări pe care le va suferi planeta în următoarele decenii „se coc deja în sistem”, cât de diferit va fi climatul la sfârşitul secolului 21 va depinde în mare măsură de modul în care oamenii reacţionează!
Calde mulţumiri!
Cu preţuire,
Teodora
Adrian TOIA
Iti multumesc Teodora Buita, pentru solidaritatea ppsista si pentru intelegerea si sublinierea rolului pe care il au oamenii in ceea ce se poate intampla in viata lor....
M-ar bucura ca explicatiile si argumentele tale, sa se adauge avertismentelor din pps-ul meu, si „cat mai multi” din cei care il vad sa inteleaga primejdiile care pandesc civilizatia omenirii in acest secol XXI...Dupa statistica vizionarilor se pare ca mai avem de asteptat...
Va urma un alt pps in continuare in care voi aduce alte exemple, informatii si avertismente...
atics
Daca taiem in nestire padurile,de ce ne mai miram de incalzirea globala !
Aveam doar cateva zile foarte calduroase pe vara,iar acum,avem doar cateva mai racoroase.Iernile sunt tot mai calde,nu prea mai avem zapada,dar avem tot mai multe furtuni si inundatii.Primavara, florile infloresc si se trec prea repede,nu ai timp sa te bucuri prea mult de ele.
Dioxidul de carbon,metanul,dioxidul de azot sunt raspunzatoare de efectul de sera,dar nu se poate renunta la avioane,masini sau curent electric.Apare un paradox:cu cat ne modernizam,ne dezvoltam,cu atat mai mult ne intoxicam si ne facem viata mai grea.
Felicitari pentru prezentarea ta interesanta !