SCULPTURI PREFERATE
O selectie personala a unor SCULPTURI CELEBRE, inspirate de motive si subiecte celebre, aflate în muzee sau in locuri (spatii) publice, prin fata carora milioane de turisti ocazionali si/sau iubitori de arta trec si se opresc pentru a le privi si admira.. Am fost si eu unul dintre ei.... Invit si pe altii sa le admire...
Comentarii (6)
maia / angi
Totul mi-a placut la acest pps. Ideea, realizarea, documentarea si fondul sonor. Ma bucur, ca te-am cunoscut, Adrian si felicitari pentru acest splendid pps.
Helmut Guertler
Un splendid document de sculpturi celebre.
O descriere cum n-o gasesti in nici un muzeu pentru care autorul (Adrian) merita toate felicitarile. Spre rusinea mea, recunosc, ca nu mi-am petrecut prea mult timpul prin muzee. Acum m-a impresionat in mod deosebit acest pps si mai ales explicatiile.
Multe multumiri pentru el si sincerele mele felicitari.
Helmut.
PS : Adrian am mari probleme la descarcarea lui. Or ce am facut , sunt multe pagini care se lasa extrem de greude vizualizat (Imaginile se "agata") si dureaza enorm pana apar.
. L-am dowluat, degeaba. tot asa ramane.
Sa vedem daca si altii au aceiasi problema. Ar fi pacat !
Adrian TOIA
Si mie imi pare bine de cunostinta, Maia/Angi.
Cu atat mai mult cu cat inteleg din cuvintele tale ca ti-am facut cateva minute placute.
Adrian TOIA
Helmut draga, asa cum tu ne oferi imagini frumoase cu pasiunile si din calatoriile tale, asa incerc si eu sa impartasesc din ceea ce am vazut si
n-am uitat…
Poate si acest pps te va stimula sa recuperezi timpul petrecut in muzee.
PS. Imi pare rau ca ai probleme cu download pps.
Poate este o problema de acces la sever NICEPPS sau poate vrei sa-l urmaresti vizualizat si atunci pot apare problemele de care spui.
Am facut si eu operatia download, si nu am avut nici o problema la deschiderea pps salvat (downloadat).
Daca doresti sa-l ai, si nu ai reusit din NICEPPS, putem gasi o solutie
e-mail
Teodora Buiţă
Ce pps încântător, ce bucurie să admir, adunate laolaltă, o parte dintre sculpturile cele mai frumoase ale lumii, care am înţeles că sunt preferatele tale!
Nu pot decât să te felicit, Adrian, pentru această excelentă lucrare, dar şi pentru faptul că eşti un norocos care a şi văzut multe din aceste minunăţii şi ca urmare, tu ne-ai prezentat ceea ce ai privit cu sufletul şi a rămas acolo cuibărit, printre amintirile nepreţuite!
Adevărul este că dintre atâtea opere de artă desăvârşite, multe sculpturi de o frumuseţe tulburătoare, unele maiestuoase, începând cu lucrările lui Michelangelo, adevărate capodopere şi continuând cu ale lui Bernini, Donatello, Verrocchio, Brâncuşi, Rodin, Claudel şi ale altor mulţi artişti, prezentaţi şi în pps-ul tău, e greu să alegi doar una sau două... ca preferate. Şi totuşi, în fruntea preferinţelor mele rămâne delicata „Pietà”, ce se află în Bazilica Sfântul Petru din Vatican, ce mi s-a lipit de suflet din prima dată când am văzut-o şi pe care, ori de câte ori o privesc, simt aceleaşi emoţii profunde. Numai un artist desăvârşit ca Michelangelo a reuşit să transmită, printr-un bloc de marmură prelucrat, mulţimea de sentimente ce se citesc pe chipul blând al curatei Fecioare Maria, aşezată pe o piatră din Golgota, avându-l în braţe pe Iisus, după crucificare.
Sculptura aceasta, de o gingăşie aparte, ne vorbeşte despre suferinţă, despre tragism şi durere, duioşie şi resemnare... De câte ori o privesc, simt nevoia să întind mâna şi s-o mângâi pe mama sfâşiată de durere, ţinând în braţe corpul fiului crucificat şi să plâng alături de ea.
Am citit că o copie a acestei statui, realizată de sculptorul István Toth, se află şi la noi în ţară, în curtea Bisericii Sfântul Spirit din Oradea.
Închei, mulţumindu-ţi pentru tot frumosul transmis şi împărtăşit cu noi, frumos ce mi-a luminat sufletul!
Cu preţuire,
Teodora Buiţă
Adrian TOIA
Multe multumiri, Teodora, pentru aprecierile si felicitarile tale la acest pps...de suflet.
Ai dreptate, nu a fost usor sa ma opresc la aceste „sculpturi preferate” dintre multele pe care le-am vazut si le-am pretuit...
PREFERINTELE NU INSEAMNA CLASAMENTE DE NICI UN FEL (si exemplific cu paralela David – Pieta, afirmand ca nu pot spune ca din punct de vedere artistic una este prima si alta este dupa ea, desi pot prefera pe una sau pe alta dupa alte criterii personale subiectiv-emotionale, cum faci tu...Eu le-am inclus pe amandoua, pe buna dreptate, cred, pentru ca amandoua mi-au „vorbit” in felul lor....).
De aceea am si adaugat in Descriere si Preambul un text in care spun ca este „o selectie subiectiva” adica anume preferinte particulare chiar si in cazurile dificile de "Primus inter pares" care fara sa implice o ierarhizare, marturisesc o alegere si un fel de a fi si a simti.