VENUS din PALEOLITIC
Înregistrările arheologice din istoria timpurie a umanității conturează modul de viață în grupurile umane din Paleoliticul superior (cca. 50.000 -12.000 ani în urmă).A fost o perioadă lungă de zeci de mii de ani, când nu se sărbătorea Ziua Femeii deși femeile din acea perioadă aveau un rol împortant în comunitățile de oameni primitivi care trăiau atunci.Bărbații se ocupau în principal de vânătoare, de confecționarea uneltelor și luptele cu alte cete, pentru teritorii și protecție. Pe lângă ajutoare și partenere în activități care nu necesitau forță brută, misiunea principală a femeilor era nașterea, alăptarea și creșterea copiilor, ceea ce asigura continuitatea existenței grupului/cetei din care făceau parte. Una dintre ipotezele și teoriile care încearcă să explice apariția limbajului articulat este cea care sugerează că limba a evoluat inițial cu sunete articulate apărute în comunicarea dintre mame și urmașii ei biologici, și apoi s-a extins la alte rude adulte... Începând cu cca.40.000 ani în urmă au apărut reprezentări (statuete) ale femeilor, considerate poate chiar ca zeițe, și probabil ca simboluri ale fertilitățiii și procreării, ilustrate de hipertrofierea formelor feminine caracteristice, atât de deosebite de modelele feminine din zilele noastre...Ele sunt considerate de unii arheologi și istorici ca reprezentând ideea preistorică a frumuseții feminine, și de aceea au fost denumite „Venusuri” cu referire la zeița romană a frumuseții. Figurinele Venus au fost descoperite pe o arie geografică întinsă și distanțate în timp cu zeci de mii de ani, ceea ce poate spune că erau modelele feminine preferate în Paleolitic (durate de timp greu de reprezentat de noi, care numărăm doar ani și secole…). Aceste statuete sunt cunoscute ca fiind unele dintre primele opere de artă preistorică.
Comentarii (2)
Teodora Buiţă
Mulțumiri pentru toate informațiile prezentate în acest pps!
Ca să aduni toate pozele și să culegi datele referitoare la statuetele respective, sigur că a necesitat muncă și timp. Despre unele am mai citit și eu, iar altele acum le-am văzut prima dată…
Oricum, e clar că în vremurile străvechi cu totul altul era conceptul de frumusețe feminină, față de standardul actual…!????
Felicitări și mult succes în continuare!
Cu stimă,
Teodora Buiță
Adrian TOIA
Și eu îți mulțumesc pentru gândurile tale Teodora.
Îmi pare bine să găsesc și un comentariu alături de numărul neașteptat de mare de vizionări și downloads, având în vedere subiectul acestui pps.
Este așa cum spui, a necesitat multă muncă de documentare timp de cațiva ani, de pe vremea când am făcut câteva pps despre apariția, călătoria și evoluția Homo sapiens, și a societății omenești.
La început am fost interesat în primul rând de felul în care trăiau acei primi oameni, ce simțeau, care erau și cum își manifestau afectele în comunitățile primitive și atât de vulnerabile în care trăiau atunci, cu multe zeci de mii de ani în urmă...
Lecturile m-au ajutat să descopăr unele dintre dimensiunile existenței lor, și așa am ajuns la Venus din Paleolitic...
Am fost surprins și intrigat de tipologia atât de asemănătoare a acestor micute figurine.
Ele au fost făcute cu uneltele primitive acelei perioade, de sculptori anonimi care nu s-au întâlnit unii cu alții (decât poate întâmplător și foarte rar probabil) pentru că au trăit la mii și zeci de mii de ani distanță în timp, și într-o arie geografică foarte mare, din Franța pânî în Siberia de azi.
Din perspectiva artistică sau estetică a reprezentării FEMEII, m-a surprins tipul femeii din acele milenii, și nu doar formele hipertrofiate, ci și absența capului (chipului).
Semnificația lși rolul acestor Venus din Paleolitic, este dezbătută și în prezent de specialiști...
Pentru că eu am optat pentru una dintre explicațiile posibile, aceea că ar fi reprezentat și un OMAGIU adus femeii-mame și partenere în înfruntarea greutăților și pericolelor vieții de atunci, am făcut acest pps și ca un alt OMAGIU adus FEMEILOR din zilele noastre...