Teodora Buiţă

Membru din 10.02.2010, 5 abonati

Logheaza-te pentru a te putea abona sau trimite mesaj privat.

Nu ai cont? Creeaza-ti cont.

Activitate
Originalitate:
100.00%
Prezentari: 132 prezentari
Prezentari proprii: 132 prezentari
Comentarii: 904 comentarii
Prezentari apreciate: 1556 aprecieri

Comentarii scrise de Teodora Buiţă

Vă mulțumesc, dl. Emil, pentru vizionare, notare și cuvintele frumoase lăsate!
Îmi place să privesc pozitiv viața și tot ce mă înconjoară, să văd partea frumoasă a lucrurilor, de aceea consider că fiecare anotimp are frumusețea lui. Și totuși, toamna îmi place cel mai mult pentru tot ce îmi oferă, pentru felul special cum mă face să mă simt, pentru că este cel mai romantic dintre toate, desenându-mi sufletul cu nostalgii și vise în culorile ei de curcubeu și aducându-mi multă inspirație.
Vă doresc să vă bucurați în continuare de o toamnă minunată, bogată în împliniri, cu sănătate, plină de speranță și stări sufletești plăcute, să faceți cu doamna multe excursii, ca să ne mai încântați cu prezentări frumoase de călătorie, așa cum ați făcut-o până acum!
Cu toată stima,
Teodora Buiță

Comentariu la Când toamna vine..., data: 19.10.2019, 22:03


Ai dreptate, Helmut, într-adevăr „teleobiectivul aparatului de fotografiat a realizat minuni” din nou, imaginile din ultimele postări sunt minunate! Frumoase și melodiile alese, mi-au plăcut!
Dar, succesul reușitei nu se datorează doar teleobiectivului, ci și ochiului care știe să surprindă frumosul! Iar tu, se vede că ai acest dar, de a descoperi frumosul cu care natura ne răsfață din plin, mai ales toamna, cu toată bogăția ei de culori, dar pe care, mulți nu știu să-l vadă sau au uitat să o mai facă, preocupați de altele…
Felicitări și mulțumiri pentru încă o bucățică de frumos oferită nouă cu dărnicie cu încântătoarele tale pp-suri!
Ție și doamnei Edda, vă doresc multe excursii frumoase în continuare, cu plimbări romantice în mijlocul naturii, în această toamnă de vis, colorată și plăcută, ca să ne încânți cu alte pps-uri minunate!
Cu stimă și prețuire,
Teodora Buiță

Comentariu la Zile de toamna in Dolomiti.Lago di Misurina., data: 18.10.2019, 22:48

Mulțumesc, Cipri, pentru mesajul tău special, scris într-un moment important din viața ta! M-a bucurat, dar m-a și emoționat! E prima oară când povestești ceva din viața ta personală.
Să știi că și eu iubesc toamna, e anotimpul care mă tulbură, dar mă și inspiră cel mai mult, cu frumusețea lui uimitoare și toate minunățiile pe care ni le oferă!
Acum îmi explic iubirea ta pentru artă, pentru frumos... Cineva care s-a născut toamna, nici nu putea fi altfel.
Platon compară viaţa cu jocul de zaruri, „la care arunci cum îţi convine, iar după ce ai aruncat, trebuie să te foloseşti bine de ceea ce a căzut.” Din cele scrise de tine am înțeles că la tine așa a fost și mă bucur! Îți doresc ca viața ta să fie și în continuare la fel de frumoasă ca până acum, plină de reușite, bucurii, lumină și iubire, cu cei dragi alături! Binele şi frumosul să-ţi ţese cu magia lor destinul, astfel ca fiecare zi să-ţi fie sărbătoare şi binecuvântare!
Şi nu uita, fă întotdeauna ceea ce-ţi dictează inima..., ceea ce simţi cu adevărat, să te bucuri de fiecare moment frumos oferit de viaţă! Să trăieşti în aşa fel încât să fii cu adevărat fericit...!
Din toată inima îți transmit urarea mea simplă, dar plină de încărcătură emoţională:
LA MULŢI ANI!

De ziua ta vin c-o urare,
Cu emoție, virtual
Transmit caldă felicitare,
Azi, la ceas aniversar!

Viața blândă să îți fie,
Să ai tot ce îți dorești,
Doar frumos, cu bucurie
Destinul să-ți împlinești!

Mereu de bine să ai parte,
Haide, sus, paharul plin,
„La mulţi ani!” cu sănătate,
Azi cu tine vin să-nchin!

Cu stimă și prețuire,
Teodora Buiță

Comentariu la Când toamna vine..., data: 18.10.2019, 19:30

Mulțumesc, Helmut, că ai venit să-mi fii iar alături, cu aprecieri și cuvinte frumoase, privind prezentarea și versurile mele! Mă bucur că ți-a plăcut! Multe din imagini sunt colaje personale.
Îmi pare rău însă că te-a întristat puțin, deși nu aceasta a fost intenția mea!
Să știi că și eu, în general, sunt o persoană veselă și optimistă. Toamna însă, cu melancolia ei tulburătoare, cu misterul și culorile ei răvășitoare, de fiecare dată când sosește, îmi schimbă starea de spirit!
Uite, ca să mă revanșez, promit să revin cu o nouă prezentare, în ton mai vesel, așa cum e în acest moment toamna pe meleagurile mele: luminoasă, caldă, plină de parfum și culoare! Bănuiesc că în Germania e deja un pic mai rece...
Cu stimă și prețuire,
Teodora Buiță

Comentariu la Când toamna vine..., data: 18.10.2019, 19:25

Pe vremea când am citit prima oară această perlă a operei eminesciene, mi-l imaginam pe poet plimbându-se visător prin romantica Veneție, admirând frumusețile oraşului-insulă scăldat de strălucirea albastră a Adriaticei, privindu-i mărețele edificii, „cu scări de marmură” și „vechi portaluri” și meditând cu tristețe la vremelnicia lucrurilor, la cât de nemilos este timpul cu toate: ,,S-a stins viaţa falnicei Veneţii”, așa cum a scris în tulburătoarele sale versuri încă de când studia la Viena, înainte de a cunoaşte mirifica cetate a dogilor, tărâm edenic destinat odinioară artelor şi culturii.
„Veneţia este un exemplu unic în lume de felul în care viaţa poate fi ridicată în planul artei şi transformată în iluzie.”, spune Tudor Vianu.
Şi astăzi, în noaptea veneţiană vrăjită de boarea umedă a lagunei şi de parfumul discret al grădinilor, bătrânul clopot San Marco, ca un „preot rămas din a vechimii zile”, bate ora eminesciană…, în amintirea trecerii în 1884 a marelui poet prin strania cetate, atât de emoționant evocată de el.
Veneția, acest tărâm tainic de frumusețe și vis, rămâne poate cel mai potrivit loc extraromânesc pentru a-l evoca pe Eminescu!
Adrian, ai realizat o lucrare foarte frumoasă, te-ai străduit să culegi multe informații, fapt pentru care te felicit, mulțumindu-ți totodată pentru bucuria făcută, prin reîntâlnirea cu nemuritoarea poezie eminesciană!
Cu stimă și prețuire,
Teodora Buiță

Comentariu la EMINESCU-VENETIA-Note de lectura, data: 18.10.2019, 01:28

Se vede că ați avut noroc de vreme frumoasă, imaginile sunt excelente, iar apa lacului pare că surâde în sclipiri de soare. Plăcut și fondul muzical ales! M-am bucurat să o văd și pe doamna Edda!
Felicitări și mulțumiri pentru tot frumosul împărtășit cu noi!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la Zile de toamna in Dolomiti, data: 09.10.2019, 00:00

Am vizionat cu plăcere toate cele 4 pps-uri „Lumea ieșită din comun”, cu subiecte interesante, unele cunoscute, citite de mine chiar de pe site, iar despre altele am aflat acum, datorită acestor frumoase lucrări, bine realizate, pentru care vă felicit și vă mulțumesc!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la Lumea ieşită din comun - IV, data: 07.10.2019, 00:46

Am citit cu mare interes, atât pe internet, cât și materialul foarte bine prezentat de tine în acest pps, la fel ca și în celelalte, pentru care te felicit, dar am citit și părerea unor cercetători și oameni de știință privind încălzirea globală, care susțin că totul este o o afacere mondială și că de fapt nu există încălzire globală, că aşa-zisa schimbare climatică este o fraudă perpetuată pentru scopuri financiare şi ideologice, de către sistemul internaţional de putere.
O echipă de oameni de ştiinţă, condusă de geochimistul Tunli Lu, de la Universitatea Siracuza, New York, a descoperit, contrar credinţelor generale, că „Perioada Caldă Medievală”, cu aproximativ 500 – 1.000 de ani în urmă, când Pământul a trecut printr-o încălzire accentuată și temperatura medie globală a fost cu până la 3 °C mai mare decât în prezent, nu a fost doar în Europa, ci s-a extins până în Antarctica, ceea ce înseamnă că Pământul a avut deja o încălzire globală fără ajutorul emisiilor de dioxid de carbon produse de oameni, informează Daily Mail.
Unele studii, amănunțit efectuate de către oamenii de știință în Antarctica, au arătat chiar opusul la ceea ce prevăzuseră în ultimii ani, alarmiştii climei, că se va întâmpla la Polul Sud, cu excepţia activităţii vulcanice de dedesubtul câtorva părţi ale banchizei Antarcticii. Chiar când au prezis că Polul Sud se va încălzi şi va începe o topire dramatică, s-a întâmplat de fapt chiar opusul, suprafața mării pe timp de vară de jur împrejurul coastei Antarcticii (SSTs) este în RĂCIRE.
Patrick Moore, co-fondator Greenpeace, folosește cuvinte dure la adresa mișcărilor ecologiste moderne, numind încălzirea globală „cea mai mare înșelătorie din istorie” și denunțând folosirea de către acestea a sentimentelor de „frică și vinovăție” pentru a-și accentua mesajele.
„Ticăloșia contemporană privind problemele climatice este cea mai mare amenințare pentru iluminare de la Galileo încoace.”
„CO2 este hrana vieții! Nu este poluare”, declară Moore, susținând că folosirea combustibililor fosili de fapt „a salvat viața de la dispariție prematură”, pentru că CO2 a scăzut în continuu de la ultima eră glaciară, abia ajungând pentru plantele de pe pământ pentru a supraviețui, până când omenirea a intervenit în timpul Revoluției Industriale.
Laureatul Premiului Nobel Ivar Giaever a vorbit și el despre minciuna încălzirii globale la întâlnirea laureaților Nobel din 1 iulie 2015 și a împărtășit publicului alte fapte care nu sunt bine cunoscute despre starea climei planetei şi despre evoluția ei.
Giaever a afirmat în studiul său cu privire la modificările climatice că este necesar să ne ridicăm ceața de pe ochi şi să devenim conștienți de această minciună.
„Faptele sunt că în ultimii 100 de ani am măsurat temperaturile, ele au crescut cu până la 0,8 grade Kelvin, iar totul în lume a devenit mai bun. Deci cum pot spune unii că oamenii nu fac decât să înrăutățească clima atunci când nu avem dovezi? Trăim mai mult, avem o stare de sănătate mai bună și totul este mai bine.”
Acestea sunt doar câteva exemple cu părerea oamenilor de știință privind minciuna încălzirii globale și cum suntem manipulați din anumite interese.
Așadar, citind toate astea, cu îngrijorare mă întreb acum, adevărul care e, de fapt?
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la SCHIMBAREA CLIMEI -Greva climatica globala, data: 05.10.2019, 20:52

Se pare că romantica și dulcea toamnă ți-a schimbat și ție starea de spirit, dovadă această emoționantă prezentare, minunat realizată, cu una dintre cele mai cunoscute și melancolice poezii eminesciene, cu o muzicalitate deosebită, care, de altfel, a fost transpusă și pe muzică de unii artiști.
„Eminescu este primul nostru poet liric, în adevăratul sens al cuvântului. Este primul poet care ajunge să „audă” şi apoi să „transcrie” în sistemul muzical al propriului lirism.”, spune Tudor Vianu.
Prima ediţie a romanţei „De ce nu-mi vii?”, creată de Carol Decker, pe versurile lui Mihai Eminescu, a apărut în 1884, aşadar, înainte ca poezia să fie publicată, lucru se va întâmpla abia în 1887, în revistele „Convorbiri literare” şi „Familia”.
În „Revista nouă” (15 mai 1890), dramaturgul Vasile Cosmovici, elev al lui Eminescu, scria: „Dacă a fost vreodată un poet fericit, ca să-şi asculte versurile cântate astfel, precum el singur le-a dorit, apoi desigur a fost Eminescu.”
Felicitări, Adrian, pentru o realizare deosebită, romantică... și mulțumiri pentru clipa de frumos, de melancolie și visare!
Sper să mai vii și cu altele, la fel de încântătoare, în această minunată toamnă, pe care eu ți-o doresc cât mai plăcută, bogată, cu spor în toate și multă inspirație!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la Eminescu-De ce nu-mi vii-Note de lectura, data: 30.09.2019, 17:37

Încă două pps-uri cu imagini frumoase, cu scene uimitoare ale temerarilor alpiniști urcând pe scările de fier, dorind să ajungă cât mai aproape de cer. Ce tulburătoare trebuie să fie senzația, când ajungi sus, în vârf și să admiri de acolo toată priveliștea ce se desfășoară în fața ochilor...! Nu am urcat niciodată atât de sus, nu știu cum este, doar încerc să-mi imaginez! Tu cum te-ai simțit, Helmut?
Felicitări sincere și pentru aceste realizări minunate, cu imagini deosebite!
O toamnă minunată doresc întregii familii, cu excursii de vis, care să te inspire în realizarea de noi frumoase prezentări!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la Am indragit muntii.Via delle Bocchette, data: 30.09.2019, 17:29

Știu că iubeşti toamna la fel de mult ca mine, eram sigură că te va inspira cu măreţia şi frumuseţea ei misterioasă, cu romantismul și superba ei paletă de culori, și vei veni cu o nouă creație, ca și în alți ani!
Și cum Nichita Stănescu este unul din preferații mei, pot spune că încântarea a fost deplină!
Felicitări, dragă Cristina, și calde mulțumiri pentru frumoasa ta prezentare!
Îți doresc multă inspirație și în continuare, doar toamna aceasta minunată abia a început...! Să fie una de neuitat, cu emoții și trăiri speciale!
Cu drag,
Teodora Buiță

Comentariu la ÎNSERARE DE TOAMNĂ-Nichita Stănescu, data: 30.09.2019, 17:18

Mai întâi, doresc să vă spun că mă bucur că ați revenit, mai ales că s-a redus numărul autorilor, mulți dintre vechii noștri colegi au ales să-și posteze lucrările pe YouTube, iar unii... au renunțat să mai realizeze prezentări!
Felicitări, dl. Teodor, pentru frumosul dvs. pps, foarte bine realizat, cu multe informații privind istoricul și beneficiile remarcabile ale argintului, beneficii constatate de specialiști încă din antichitate, dar ținute ascunse timp de milenii.
După cum ați văzut, în ultimul timp s-a constatat un adevărat reviriment în ceea ce priveşte interesul medicinei moderne în folosirea argintului, deoarece acest metal preţios este eficient în distrugerea bacteriilor rezistente la antibiotice, precum stafilococul auriu.
În 2007, clinicile din Marea Britanie au cheltuit peste 25,75 milioane de euro pentru achiziţionarea de bandaje confecţionate din fire de argint, ce pot fi aplicate pe ulcerele membrelor inferioare, iar Health Protection Agency a recomandat introducerea imediată în practica medicală a cateterelor placate cu argint, ca metodă de prevenire a infectării tractului urinar.
În plus, argintul este folosit tot mai mult în procesul de fabricare a echipamentelor şi furniturilor medicale, în scopul de a preveni infecţiile nosocomiale.
Argintul este folosit şi ca un element eficient în tratamentul unor maladii ale pielii, arsurilor, alergiilor, eczemelor şi plăgilor deschise.
Cercetătorii consideră că, în viitorul apropiat, acest metal preţios va putea fi folosit şi ca antibiotic cu uz intern. Potrivit unui studiu efectuat de University of Texas (SUA), particulele de argint au distrus în proporţie de 100% virusul HIV, în mai puţin de trei ore. Potrivit unor experimente de laborator similare, acest metal a fost extrem de eficient şi împotriva virusului gripei.
Mi-a plăcut comparația romantică pe care ați făcut-o, asociindu-l cu luna, cu „lumina blândă și plină de mister” a acesteia.
Închei cu speranța că veți reveni și cu alte lucrări frumoase și interesante!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la Argintul, data: 22.09.2019, 23:51

Mă uimești, Helmut, cât de harnic poți fi, cât de multe prezentări ai realizat într-un timp scurt! Și toate minunate, cu imagini frumoase, cu lacuri splendide, adevărate minuni ale naturii!
Pe aceasta, cu „Lago di Tovel”, nici n-ai postat-o bine, că deja am primit-o și pe e-mail, de la corespondenții mei, dovadă că lucrările tale plac oamenilor.
Și eu le-am urmărit cu multă încântare, de aceea te felicit și îți mulțumesc pentru bucuria făcută! Cred că nimic nu se poate compara cu frumusețea naturii..., acest neobosit creator de uimitoare minunății, ce nu încetează să ne surprindă iar și iar...!
Bineînțeles că le-am notat pe toate cu 10 steluțe. Iar dacă vreuna mi-a scăpat, să știi că tu ești de vină, fiindcă te tot răzgândești, ba alegi notarea cu steluțe, ba renunți la ea!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la Din perlele Dolomitilor. Lago di Tovel., data: 22.09.2019, 23:43

„Două lucruri sunt imposibile: a vedea cu ochii pe Dumnezeu şi a povesti dragostea.”, spunea Adrian Păunescu și totuși, el a povestit-o atât de frumos în versurile inspirate de marile iubiri din viața lui.
Dăruit cu un mare talent, o energie nemăsurată și o extraordinară carismă, poetul a cucerit și a fermecat multe inimi, a fost iubit, adorat de multe femei, dar și el, la rândul lui a iubit cu o pasiune devastatoare, mistuit de focul iubirii.
Probabil că, așa cum spunea cineva, „poetul din el avea nevoie de muze care să-i alimenteze torenţial marele har artistic.”
Într-un interviu acordat revistei Tango, Păunescu dezvăluia, aproape surprinzător, anumite detalii ale iubirilor lui. Astfel, referindu- se la numărul acestora, “bardul de la Bârca” mărturisea: “Nu cred că ştiu să număr, nu în sensul că ar fi foarte multe. Cred că trei. Deşi consider că sunt nedrept. Trei şi 14 – pi. Aproape că n-aş putea hotărî. E ceţos totul”.
De altfel, în poezia „Iertările”, el singur își mărturisește infidelitățile și regretul de a fi „călcat strâmb”, față de soția pe care o iubea: „Ai să mă ierţi în fiecare noapte
Şi-am să te mint în fiecare zi
Şi cât putea-va sufletul să rabde
Cu cât îţi voi greşi te voi iubi”.
Felicitări, Adrian, pentru realizarea unei prezentări minunate, ai ales unele dintre cele mai frumoase poezii de dragoste ale regretatului și talentatului poet! Recitirea lor pentru mine a fost o mare bucurie! Mulțumesc!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la ADRIAN PAUNESCU-poezii de dragoste (II), data: 19.09.2019, 15:15

Ce bucurie, domnul Teodor, să vă văd aici! Dvs., care sunteți o persoană veselă și plăcută, la fel ca și doamna Olimpia, sunt sigură că ați petrecut frumos, cu cei dragi alături! Și eu am făcut la fel, fiindcă am o sărbătorită dragă chiar în familie, pe mama mea.
Vă mulțumesc pentru vizionare, pentru amabilitatea de a-mi lăsa un comentariu și pentru dărnicia notării!
Aceleași calde mulțumiri pentru notele date, domnilor Emil și Ciprian!
La fel și tuturor care au trecut pe aici!
Cu respect și prețuire,
Teodora Buiță

Comentariu la La mulți ani, de Sfânta Maria!, data: 10.09.2019, 01:02

Mulțumesc, Helmut, pentru că ai venit să mi te alături, cu urări și gânduri bune, în această mare sărbătoare creștină, pentru toți sărbătoriții care poartă frumosul nume al Preacuratei Fecioare Maria!
În semn de prețuire, le-am dedicat această prezentare, cu speranța să le aduc un plus de bucurie în această frumoasă și binecuvântată zi!
Le doresc tuturor petrecere frumoasă! Preasfânta Fecioară Maria să-i binecuvânteze, să-i ocrotească, să aibă parte numai de bucurii, să fie sănătoși și fericiți alături de cei dragi!
Cu respect și prețuire,
Teodora Buiță

Comentariu la La mulți ani, de Sfânta Maria!, data: 08.09.2019, 12:58

Îmi pare rău că ai muncit degeaba, fiindcă la mine nu se aude muzica nici în pps-ul repostat! Ești sigur că ai inserat-o în același mod ca la celelalte?
Interesant că în prezentarea nouă, cu Lacul d’Antermoia, se aude muzica!
De altfel, nici nu contează aici! Imaginile sunt atât de frumoase, că nu au nevoie de vreun fond muzical, ele în sine acaparează toată atenția!
Închei cu mulțumiri pentru tot și felicitări pentru noul pps, la fel de frumos!
Un minunat sfârșit de săptămână doresc întregii familii!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la Am indragit muntii.Lago di Carezza., data: 24.08.2019, 20:38

Ideea că universul nostru a avut un început, că n-a existat dintotdeauna, ci, conform teoriei Big Bangului, ceea ce a provocat apariţia universului era în afara timpului, în afara spaţiului şi în afara materiei, nu dă oare de gândit?
Dacă citim textele sacre ale tuturor religiilor mari, vom vedea că doar Biblia descrie ceea ce au descoperit oamenii de ştiinţă: a existat o explozie de lumină şi un început al universului nostru… din exteriorul universului. Odată cu asta au început să existe spaţiul, materia şi timpul. A fost un singur punct de pornire pentru toate. În cartea Facerii, citim în mod repetat: „Şi Dumnezeu a zis: «Să fie lumină!». Şi a fost lumină.”.
Am putea spune că universul nostru a luat fiinţă prin legile fizicii, precum gravitaţia, electromagnetismul, viteza luminii etc.? Nu, căci acestea nici nu existau pe atunci. Abia apariţia universului a pus în mişcare legile fizicii. Întregul univers a apărut fără ele.
Concluziile pur ştiinţifice indică în mod consecvent spre o singură concluzie: universul a apărut în urma unei explozii, când a apărut de altfel tot ce ştim – universul, timpul, spaţiul şi legile ştiinţifice pe care le observăm.
Prin urmare, chiar dacă voi primi critici, așa cum ți-am mai spus, eu cred ceea ce susțin și alții că reiese din Biblie: „Este logic să tragem concluzia că Dumnezeu, care este de la începuturi, veşnic şi în afara timpului, este Cel care a creat timpul. Dumnezeu, care este prezent pretutindeni şi care nu poate fi limitat în spaţiu, în spaţiul creat. Dumnezeu, care este spiritual, fără formă fizică şi în afara materiei, este sursa universului nostru şi a tot ce există.”
Felicitări, Adrian, pentru cele 2 pps-uri, pentru munca depusă, pentru amplele informații prezentate!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la Din Istoria universului (2) 13,8 miliarde de ani, data: 24.08.2019, 20:28

Se pare că pe zi ce trece, viziunea asupra cosmosului continuă să evolueze, să se extindă, odată cu noile cercetări și informații apărute!
Cândva, Pluto și Ceres au fost și ele considerate planete, până când noile descoperiri au declanșat aprinse dezbateri științifice, care au dus la o nouă definiție a unei planete.
Prin urmare, Uniunea Astronomică Internațională a stabilit că o planetă, ca să poată fi numită astfel, trebuie să îndeplinească trei condiții: să orbiteze o stea (în vecinătatea noastră cosmică, Soarele), să fie suficient de mare pentru a avea gravitație care să-i modeleze forma sferică și să fie suficient de mare încât gravitația să îndepărteze alte obiecte de dimensiuni similare în apropierea orbitei sale în jurul Soarelui.
Printre informațiile citite, m-am bucurat să aflu că în aprilie 2008, un crater, cu un diametru de 125 Km, aflat pe Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, a primit numele marelui nostru poet, Mihai Eminescu.
În schimb, m-au îngrijorat previziunile privind viitorul planetei noastre și deci, al omenirii, așa cum arăți și tu în pps!
Adrian, să știi că ți-am urmărit cu mult interes laborioasa ta prezentare, frumoasă, bine realizată, cu multe date și informații interesante, o spectaculoasă călătorie prin vastul nostru Sistem solar, pentru care te felicit!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la O CALATORIE INEDITA prin SISTEMUL SOLAR, data: 19.08.2019, 17:07

Un pps cu imagini absolut minunate, cu fotografii cu Lago di Carezza, numit și „Lacul Curcubeului”, de o frumusețe ireală. Am văzut filmulețe făcute cu această minune a naturii, care m-au lăsat fără cuvinte, la fel ca și imaginile din prezentarea ta.
Un joc de lumini mai rar văzut în natură, pe de o parte, verdele pădurii combinat cu culoarea rocilor greu de definit, ceva între alb, roz și bej pal, iar, pe de altă parte, oglinda apei cristaline, de o limpezime desăvârșită, în al cărei luciu se răsfrâng vârfurile Latemar, asemeni unor turnuri ale unui castel gotic, pădurea de brazi, care înconjoară lacul, seninul cerului albastru și străluciri jucăușe de raze...!
Deși n-am fost acolo, după sutele de fotografii văzute, videoclipurile admirate și textele citite, iar acum urmărind și încântătorul tău pps, m-am convins că pe drept cuvânt Dolomiții sunt considerați cei mai frumoși munți, cu locuri spectaculoase, peisaje superbe, unele, adevărate colțuri de rai, precum și acest lac.
Felicitări, Christian, pentru realizare, și mulțumiri pentru frumosul împărtășit cu noi!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la Am indragit muntii.Lago di Carezza., data: 19.08.2019, 16:59

Pentru mine, unul din cele mai frumoase lucruri pe care le poți face în viață este să călătorești, să ajungi în locuri pe care îți doreai să le vezi, să intri în contact cu noi culturi, să-ți îmbogățești cunoștințele, fiindcă, așa cum bine spune George Călinescu, „Dintr-o călătorie se învață mai mult decât dintr-o bibliotecă.”
Din păcate, în Japonia nu am ajuns încă, e un vis pe care sper să pot într-o zi să mi-l împlinesc, dar, în timpul ocupat cu documentarea pentru realizarea acestei prezentări, m-am simțit ca și cum aș fi fost acolo. Pe lângă cele știute deja, am aflat și o mulțime de alte noi lucruri uimitoare, care mi-au amplificat admirația pentru minunatul popor nipon, dar și dorința de a vedea fascinanta Japonie!
Așa cum i-am scris și lui Helmut, găsesc că un simplu „mulțumesc” mi se pare prea puțin, ca răspuns la frumosul tău comentariu referitor la prezentarea mea! Da, Adrian, cuvintele tale m-au emoționat, mă simt onorată, ținând cont că vin de la un realizator de pps-uri deosebite, și destul de exigent în acordarea notelor!
Din suflet îți mulțumesc pentru tot!
Aceleași calde mulțumiri îi adresez și domnului Ciprian, pentru vizionarea și mărinimia notării lucrării mele!
Cu stimă și aleasă prețuire,
Teodora Buiță

Comentariu la Călător prin Japonia, data: 16.08.2019, 16:35

“Odată ce ai călătorit, voiajul nu se mai termină niciodată, ci este reluat iarăși și iarăși în cele mai tăcute camere. Mintea nu poate să-ți întrerupă vreodată acea călătorie.”, spune Pat Conroy și aceasta mi se întâmplă și mie, după fiecare călătorie făcută.
De mult timp mi-am propus ca în fiecare an să vizitez câte un loc unde nu am mai fost, începând mai întâi cu România. Întâmplarea a făcut ca dorința mea să corespundă cu cea a grupului autorilor de pps, așa că, în fiecare an am norocul să călătoresc în câte un oraș al țării, în modul cel mai plăcut, în compania prietenilor!
Iar printre orașele care cu adevărat m-au încântat, se numără și Iașul. M-a fascinat și mi s-a lipit de suflet de la prima întâlnire, așa că nu mă mir că ți-e drag!
Străveche vatră de istorie, cultură, ştiinţă şi spiritualitate românească, Iașul are atâtea construcții istorice monumentale, de o frumusețe uimitoare, că nu te mai saturi, privindu-le!
„Orașul celor 7 coline” curat, liniștit, civilizat, e fermecător și ziua și noaptea. Pentru romantici ca mine, va rămâne de neuitat plimbarea nocturnă în zona grandiosului Palat al Culturii (conceput arhitectonic în stil neogotic flamboyant impozant, împodobit cu detalii ornamentale şi cu elemente heraldice), în parfumul de flori al Grădinii Publice Palas, aflată în spatele Palatului, unde se deschid largi şi monumentale scări, străjuite de numeroase fântâni arteziene, cu apa susurând și luminile feerice, ce-i puneau şi mai mult în valoare frumuseţea nişelor, ornamentelor şi crenelurilor, m-am simțit ca și cum aș fi intrat într-o lume de basm...!
Îți mulțumesc, Cipri, pentru mesajul tău amabil și pentru dărnicia notării lucrărilor mele! Știu că tu ai realizat multe pps-uri frumoase dedicate ținuturilor moldave și, în timp ce le admiram, vizionându-le, să știi că am avut sentimentul că aparții acelor locuri! Așa este sau mă înșel?
Aceleași calde mulțumiri îi adresez și domnului Toader Bendriș, pentru vizionarea și mărinimia notării lucrării mele!
Cu stimă și aleasă prețuire,
Teodora Buiță

Comentariu la La Iași - 2019, data: 16.08.2019, 16:26

Bună ziua, Helmut!
Bucuroasă să te văd aici! Un simplu „mulțumesc” mi se pare prea puțin spus pentru cuvintele atât de frumoase privind prezentarea mea, care mă onorează, ținând cont că vin de la un realizator de pps-uri excelente, cu călătorii!
Lucrarea în original, cea pe care am trimis-o corespondenților pe e-mail, e mult mai mare, are peste 20 MB, dar am redus-o la 15 MB, ca să poată fi postată pe site! Am șters atâtea fotografii, că la un moment dat nu știam ce să mai șterg..., ca să rămână măcar cele mai reprezentative!
Dl. avocat George Vale, autorul fotografiilor, de asemenea îți mulțumește, pentru amabilele felicitări!
Adevărul este că eu am fost doar cu gândul în toate locurile prezentate în lucrările mele de călătorii, care nu sunt în versuri (Mexic, Singapore, țări din America de Sud…), toate fiind realizate cu fotografiile primite de la dânsul, pe care mi le-a trimis, știind că îmi place mult să citesc, să mă documentez despre tot ce e frumos, interesant..., cum sunt aceste țări minunate!
„Avem cu toţii o valiză de vise gata făcută, oricând pregătiţi de a zbura pe prima fereastră deschisă”, spune așa de frumos Carmen Firan în cartea „Unde începe cerul”. Da, și eu am „o valiză de vise” pe care o deschid ori de câte ori mă apucă dorul de a călători în lumile unde îmi doresc să ajung și nu pot în acel moment.
Și totuși, așa cum bine știi, fiindcă și tu ești un călător pasionat, o călătorie adevărată este mai fantastică decât orice vis închipuit! Doar călătorind, vizitând locuri noi, întâlnind oameni și culturi noi, încercând lucruri interesante, ajungem să înțelegem cât de minunată e lumea în care trăim, dar și să ne cunoaștem mai bine, să aflăm mai multe și despre noi înșine, să ne învingem temerile, să ne satisfacem setea de cunoaștere, curiozitățile, să ne îmbogățim experiența de viață…, fiindcă, așa cum înțelept ne sfătuiește Sfântul Augustin, “Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc, nu pot citi decât o pagină din ea.”
De aceea îți doresc „ca a ta călătorie prin lume să fie vibrantă și plină de culorile curcubeului”!
Aceleași calde mulțumiri îi adresez și domnului Emil Pantazopol, pentru vizionarea și mărinimia notei date lucrării mele!
La fel, mii de mulțumiri tuturor celor care au trecut și vor mai trece pe aici!
Cu stimă și aleasă prețuire,
Teodora Buiță

Comentariu la Călător prin Japonia, data: 10.08.2019, 16:51

Bună ziua, Christian!
Lucrările tale sunt minunate, multe cu imagini de o frumusețe tulburătoare, așa că nu puteam să trec fără a nu le nota după cum merită! Iar azi, având mai mult timp la dispoziție, am revenit și pentru a te felicita, impresionată de imaginile văzute, care m-au dus cu gândul la cuvintele lui Dan Rather: “Dacă am cunoaște toate dificultățile ce ne așteaptă de-a lungul unei călătorii, nu am mai pleca deloc de acasă.”
Sunt unele fotografii în ultimele pps-suri, care pur și simplu mi-au tătiat respirația! Cred că e fantastică senzația pe care trebuie să o ai când te afli în vârf de munte și simți că poți atinge cerul!
Presupun că între alpinist și munte există o anumită comuniune, o legătură misterioasă care îi face nedespărțiți, acea armonie care probabil exista cândva între om și univers și care îl determină pe alpinist, de câte ori e departe, să revină, așa cum se întâmplă într-o mare iubire! Altfel, cum se explică faptul că atâția alpiniști temerari, pentru a ajunge în vârful unui munte ce părea de neatins, și-au sacrificat chiar viața, expunându-se primejdiilor, cum a fost cazul cu Everestul (după care s-a făcut și film)!
În privința întâlnirii cu grupul nostru, al autorilor de pps, „undeva pe cărări de munte sau într-o mică căbănuță”, din păcate, ține într-adevăr, de domeniul viselor, având în vedere faptul că unii dintre dânșii au probleme de sănătate, care nu le-ar permite urcarea pe un munte! Așa că, rămâne tot varianta să vii tu la una din întâlnirile noastre anuale, într-unul din orașele României!
În privința textelor scrise, știind că nu locuiești aici, și cum pe mine mă interesa ce dorești să-mi transmiți, nu credeam că e cazul să te corectez. Dar fiindcă m-ai întrebat, îți răspund că în formularea de mai sus, corect este „n-am putut veni” (cu un „i”).
Închei cu aceeași urare: să fii sănătos, să faci cât mai multe călătorii, ca să ne bucuri cu minunățiile tale!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la Dolomiti di Brenta.Via ferrata delle Bocchette, data: 10.08.2019, 16:35

Nu e prima oară când, printre sportivii cărora le dedici un pps, omagiind valorile românești, se numără și Simona Halep, dar acesta este surprinzător prin felul cum l-ai conceput și realizat! Mă așteptam să prezinți câteva comentarii privind succesul strălucitor al Simonei în finala de la Wimbledon 2019, dar nu să redai secvențe cu partida de tenis, exact cum s-a desfășurat! Felicitări, Adrian!
Și felicitări, Simonei, care, într-adevăr a fost uimitoare, s-a întrecut pe sine, cum de altfel, chiar ea însăși mărturisește: „Nu am jucat niciodată mai bine. A fost cel mai bun meci făcut de mine.”!
Să o învingi pe una dintre cele mai bune jucătoare de tenis din lume, e într-adevăr o reușită formidabilă!
M-a impresionat ce frumos a vorbit și Serena Williams despre Simona: „Simona a jucat grozav. Nu e ușor să pierzi, dar când cineva își dă sufletul pe teren, nu prea ai ce să faci. Simona a dat totul.”
Da, așa cum ai scris, victoria Simonei Halep la Wimbledon, o bucurie pentru toți românii, „va rămâne încrustată pentru totdeauna în istoria sportului românesc”!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la SIMONA HALEP-Victoria de la Wimbledon 2019, data: 05.08.2019, 11:07

Mulțumesc, dragă Angelica, pentru vizionarea lucrării mele, dărnicia notării și comentariul lăsat, frumos ca întotdeauna! Mă bucur că ți-au plăcut imaginile din prezentarea mea, fotografii făcute cu ocazia întâlnirii în acest an la Iași, a grupului autorilor de prezentări.
Începând cu anul 2012, când doamna Felicia Popescu, prietena noastră dragă, a luat inițiativa primei noastre întâlniri la Bran, în fiecare an mergem în câte un oraș al țării, schimbăm impresii, facem fotografii, culegem informații despre istoricul orașului (de la ghizi sau chiar gazdele noastre, care se ocupă de organizarea întâlnirii în orașul respectiv), apoi realizăm prezentări de promovarea orașului, dar și albume cu amintiri frumoase.
Așa cum am menționat în răspunsul dat domnului Helmut, la întâlniri au participat și prieteni ai noștri, nu doar realizatori de pps-uri, așa că, dacă dorești să vii și tu la viitoarele noastre întâlniri, noi te vom primi cu drag! Și cine știe, poate până la urmă vom reuși să te convingem și pe tine să realizezi prezentări în PowerPoint, cu atât mai mult că tu faci multe călătorii, deci subiecte care să te inspire ai avea destule!
Aceleași urări de bine pentru tine, toți cei dragi și tuturor celor care trec pe aici!
Cu drag și prietenie,
Teodora Buiță

Comentariu la La Iași - 2019, data: 03.08.2019, 00:59

Timp de milenii, oamenii au intuit importanţa crucială a naturii în viaţa omului.
Astăzi, prin intermediul cercetărilor ştiinţifice, oamenii de ştiinţă susțin că păstrarea conexiunii dintre om şi natură este indispensabilă, că un contact strâns cu natura ne poate ajuta să înlăturăm stările de depresie, ne stimulează autoaprecierea, ne ajută să devenim mai grijulii, mai puţin agresivi şi indiferenţi şi ne îmbunătăţeşte performanţele în activitatea profesională.
Iar cercetătorii de la Universitatea din Rochester au descoperit că nu doar când se află în mijlocul naturii, ci chiar și atunci când oamenii vizualizează fotografii cu natura, sunt mai înclinaţi să acorde prioritate valorilor eterne, decât aspiraţiilor pentru bogăţie şi faimă.
Așadar, în urma vizionării lucrării tale, cu imagini minunate din natură, încântată de cele văzute, fascinată de măreția munților, a orizonturilor..., înclin să le dau dreptate cercetătorilor, iar ție, Christian HG, îți mulțumesc pentru efectul benefic asupra stării mele de spirit, mulțumind pentru frumosul transmis, încărcat de magia muntelui și împărtășit cu noi!
Îți doresc cât mai multe excursii în continuare, pentru ca să realizări noi prezentări, la fel de încântătoare!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la Am indragit muntii., data: 03.08.2019, 00:53

Mulțumesc încă o dată, Adrian, pentru o nouă plimbare virtuală feerică, într-o lume de basm, cu imagini fermecătoare! Mi-a plăcut și fondul muzical ales, dându-i o notă de farmec în plus prezentării!
Felicitări pentru inspirația de a găsi imagini deosebite, cu locuri unde nu prea cred să ajung vreodată, așa că le-am privit cu plăcere!
Îți doresc în continuare multă inspirație și putere de muncă, ca să ne încânți cu noi lucrări frumoase, cu subiecte și imagini interesante!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la PE GLOB cu WINDOWS 10 HOME (5), data: 03.08.2019, 00:38

Mulțumesc, Helmut, pentru vizionarea, notarea și mesajul drăguț! Mă bucur că ai rămas același domn amabil și prietenos, cum te știam! Și mă bucur că ți-a plăcut ce ai văzut!
Păcat că nu ai putut veni la Iași, sunt sigură că ai fi fost încântat de frumusețea acestui minunat oraș moldav, cu locuri deosebite, încărcate de istorie și cultură și oameni calzi și primitori!
„Iașul este prin sine însuși un muzeu național”, spunea Nicolae Iorga și așa și este!
Tocmai pentru că am fost impresionată de toate locurile vizitate, de măreția și monumentalitatea unor construcții, ca și de istoricul lor, m-am hotărât să realizez această prezentare, ca să-i invit pe toți cei care nu au fost încă la Iași, să meargă să-l viziteze și sigur nu vor regreta!
Totodată, am dorit să realizez un album pentru grupul nostru de prieteni care mi-au fost alături, construind împreună, an de an, amintiri prețioase, mai ales că nu toți sunt realizatori de pps-uri!
Helmut, dacă ai fi venit, sigur și tu și d-na Edda v-ați fi simțit bine cu grupul nostru, fiindcă toți suntem persoane sociabile, vesele, prietenoase (cum ai observat și tu în poze)! Este firesc ca pe unele persoane din grup să nu le fi recunoscut, fiindcă sunt nou venite, nu au mai fost până acum la întâlnirile noastre. Unii, așa cum am menționat mai sus, nici nu sunt autori de pps, ci au venit să ne cunoască personal, știindu-ne doar după nume, din lucrările vizionate.
Închei mulțumind încă o dată pentru tot și cu dorința să te bucuri în continuare, împreună cu familia, de o vară minunată, să faci multe excursii, ca să ne încânți în continuare cu lucrările tale frumoase!

Aceleași calde mulțumiri, doresc să transmit și domnului Emil Pantazopol, pentru vizionarea și mărinimia notei date lucrării mele!
La fel, mii de mulțumiri, tuturor celor care au trecut și vor mai trece pe aici!
Cu stimă și aleasă prețuire,
Teodora Buiță

Comentariu la La Iași - 2019, data: 01.08.2019, 13:12

Mulțumiri și felicitări, Helmut, pentru frumosul oferit! Am vizionat pps-ul cu bucurie și încântare, imagini, muzică, gingășie, frumos împletite!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la Am indragit muntii. Brenta - Un buchet de flori montane., data: 18.07.2019, 14:37

Mulțumesc, Adrian, pentru onoarea de a-mi dedica acest pps, având unul din subiectele preferate și în creațiile mele! Ai intuit foarte bine, dintre cele 5 prezentări ale tale cu povestirile lui Italo Calvino din volumul „Cosmicomicării”, aceasta mi-a plăcut cel mai mult, fiind povestită de autor într-un stil mai deosebit, nu cu umorul din celelalte, ci cu sensibilitate și delicatețe, așa cum este și prima iubire din viața fiecăruia.
Felicitări pentru o lucrare frumoasă și interesantă totodată, prin tehnica utilizată, pe care constat că ți-ai îmbunătățit-o! Folosind gifuri, ai făcut-o și mai atractivă! Și nu mă refer doar la acest pps, ci și la celelalte 4, mai ales „Jocuri galactice”!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la Cosmicomicarii- (5)-Prima iubire, data: 18.07.2019, 14:24

Mulțumesc, Helmut, pentru urările transmise! Ești foarte amabil!
Desigur că totul este cu retur! Aceleași gânduri bune și dorințe de bine, sănătate și fericire pentru tine, doamna Edda și întreaga familie! Să vă bucurați de o zi binecuvântată cu pace, armonie și bucurie!
Cu toată stima,
Teodora Buiță

Comentariu la Cu Nikonul la drum.Mythos Pasul St.Gotthard., data: 16.06.2019, 13:54

Fără îndoială, cărțile lui Italo Calvino au un caracter singular în literatura italiană. Figurile create de el sunt mai mult simboluri și “situații”, decât personaje adevărate, dotate cu conotații fizice sau psihice.
Încă de la începutul carierei lui Italo Calvino, au fost critici care au văzut în acest scriitor un miracol, un fenomen literar. Mulți, au făcut o pasiune, după ce au decoperit operele originale ale lui Calvino, considerându-l drept unul dintre marii literați ai Italiei.
Italo Calvino spunea că „va fi asimilat neverosimilului și fanteziei din care sunt țesute” operele sale și nu s-a înșelat.
Mărturisesc că și eu mă număr printre cei care au fost fermecați de poveștile lui, chiar de la prima întâlnire cu basmele sale, în focul de artificii al fanteziei din „Cosmicomicării” („Cosmicomics”).
Inteligența, imaginația extraordinară și talentul lui Italo Calvino se combină aici într-o serie de 12 povestiri încântătoare, publicate în italiană în 1965 și apoi în engleză în 1968. Fiecare povestire are un „fapt" științific și construiește o poveste imaginativă în jurul său: „Pornind de la calculele lui Edwin P. Hubble referitoare la viteza de îndepărtare a galaxiilor, se poate stabili momentul în care, înainte de începerea expansiunii ei în spațiu, întreaga materie a Universului era concentrată într-un singur punct.” („Totul într-un punct”)
O ființă întotdeauna prezentă, numită Qfwfq, când dinozaur, când moluscă, de vârstă cu Universul, martor direct, dezvăluie anumite întâmplări (cu excepția a două;), ba chiar și despre înduioșătoare iubiri, fiecare dintre acestea fiind o amintire a unui eveniment din istoria evoluției Universului:
„- Bineînțeles că stăteam cu toții acolo, - zise bătrânul Qfwfq. Unde să stăm în altă parte? Că ar putea exista spațiu, nimeni nu bănuia. Nici timp; și, la urma urmelor, ce să facem cu timpul acolo, înghesuiți ca sardelele cum ședeam?”
Cartea este o explozie uluitoare a creativității, variind între știință, ficțiune, magie, fantezie (cine s-ar mai fi gândit să scoată lapte de pe Lună?), umor, dramă, filosofie, care uimește și te cucerește.
Felicitări, Adrian, pentru o prezentare deosebită, cu un subiect cu totul inedit! Mulțumesc pentru bucuria reîntâlnirii cu fermecătoarele povestiri ale lui Italo Calvino, o încântare atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari! Favorita mea rămâne „Distanța până la Lună”.
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la AT-Cosmicomicarii - (1) -Toti intr-un singur punct, data: 29.05.2019, 00:01

Vizitând așa locuri pitorești, chiar dacă ați avut mai mult de mers, până la urmă, a meritat efortul!
Mulțumesc, Helmut, pentru minunata plimbare virtuală făcută cu ajutorul acestui încântător pps, cu imagini frumoase, pentru care te felicit!
Bănuiesc că, în timp ce-l realizai, te-au cuprins nostalgice amintiri…!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la Cu Nikonul la drum. Col du Grand St.Bernard 2469m, data: 28.05.2019, 23:54


Mulțumim, dl. Cornel, pentru urări și frumosul pps!
Salutul pascal: „Hristos a înviat!, Adevărat a înviat!”, pe care-l adresăm unii altora în această perioadă, este o mărturisire de credinţă, care arată că adevărul Învierii lui Hristos a fost primit de noi, pentru a-l transmite mai departe lumii. Astfel, fiecare creştin ortodox devine un vestitor al Învierii Domnului, urmând pildei femeilor mironosiţe şi sfinţilor apostoli, care L-au întâlnit pe Hristos Cel înviat.
Aşadar, ca orice bun creştin ortodox, azi cu bucurie în suflet, vă adresez salutul pascal:
HRISTOS A ÎNVIAT!
Să fiți binecuvântat, împreună cu cei dragi sufletului dvs.!
Să vă bucurați de un Paște luminat și fericit, cu sănătate, iubire, pace, belșug și armonie!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la Paste Fericit 2019, data: 28.04.2019, 15:16

Da, Angelica, așa este, iubirea, sub toate formele ei, este cel mai frumos sentiment dintre toate! Să nu uităm că însuși Fiul lui Dumnezeu, din iubire pentru omenire a făcut cel mai mare sacrificiu pe care cineva îl poate face, a renunțat la propria viață, trecând pentru noi prin durerea morţii, pentru a deschide o cale către Împărăţia vieţii!
Învierea lui Hristos sau biruinţa asupra morţii este darul lui Dumnezeu pentru întreaga omenire.
Iubirea lui Hristos este mai tare decât moartea, a biruit păcatul prin sfinţenie, nu a răspuns la violenţă cu violenţă, nici la ură cu răzbunare. Hristos a pătimit pentru noi din iubire sfântă, ca pe noi să ne mântuiască de patimi.
Aşadar, ar fi bine să încercăm și noi să îi urmăm exemplul, să ne iubim semenii, să fim mai buni, mai înțelegători, mai iertători și în toată această zbatere zilnică să ne facem timp şi pentru suflet, pentru că, așa cum spun înțelepții, un suflet fericit va transforma un om nefericit într-unul cu adevărat mulţumit de viaţă! Iar un om fericit, îi va ferici și pe alții...
Îți doresc ca Lumina Sfântă să-ți strălucească în suflet, să-ți aducă speranță, bucurie și multă, multă iubire ție și întregii familii!
Să aveți un PAȘTE MINUNAT ȘI BINECUVÂNTAT! HRISTOS A ÎNVIAT!
Cu drag,
Teodora Buiță

Comentariu la FRAZE DESPRE IUBIRE, data: 28.04.2019, 15:13

Bună ziua, Helmut!
Mă bucur că ai revenit cu noi imagini din călătoriile tale prin locuri frumoase și că le împărtășești cu noi!
Ți-am mai scris, datorită ție avem posibilitatea să călătorim și noi, virtual, pe unde poate, fizic, unii nu vom ajunge niciodată.
Se pare că de data aceasta te-ai plimbat fără d-na Edda, fiindcă nu am văzut-o în nicio poză! Păcat, mai ales că ar fi avut parte și de momente romantice, în plimbarea cu poștalionul, ca pe vremuri.
Ai călătorit și prin noul tunel construit, Gotthard, care leagă Elveția de Italia, cel mai lung tunel din lume, depășindu-l pe Seikan din Japonia? Am citit că printre avantajele tunelului se numără scurtarea cu o oră a duratei călătoriei între Zürich și Milano.
Mulțumesc, Helmut, pentru tot frumosul transmis! Te felicit și îți doresc mult succes în continuare și cât mai multe excursii, ca să ne putem și noi bucura, măcar virtual, de minunățiile pe care le-ai vizitat!
Cum la tine Paștele deja s-a sărbătorit acum o săptămână, îți doresc să te bucuri cu întreaga familie, de o primăvară superbă, colorată, înmiresmată și cu așteptări împlinite!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la Cu Nikonul la drum.Mythos Pasul St.Gotthard., data: 28.04.2019, 15:05

„Totuși, El suferințele noastre le-a purtat, și durerile noastre le-a luat asupra Lui, și noi am crezut că este pedepsit, lovit de Dumnezeu, și smerit. Dar El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa, care ne dă pacea, a căzut peste El, și prin rănile Lui suntem tămăduiți.” (Isaia 53:4,5)
Frazele rostite de Mântuitor atunci când era răstignit pe crucea Golgotei sunt cea mai vie mărturie a bunătății și a marii Sale iubiri pentru omenire, până și în momentele cele mai dramatice din viața Sa. Deși batjocorit și umilit, Iisus, nu a răspuns cu insulte, cu ură sau răzbunare, celor răi, ci, în marea Sa iubire pentru oameni, dorind să îi dezrobească de povara păcatelor, a ales sacrficiul suprem.
Așa cum am mai spus, toţi trăim sub binecuvântarea Lui şi trebuie să nu uităm niciodată mesajul de iubire şi iertare, pe care ni L-a lăsat cu preţul suferinţelor Sale!
Prin Învierea Lui, redevenim ceea ce Dumnezeu a dorit să fim încă de la început, fiinţe nemuritoare, fiindcă omul a fost creat după chipul lui Dumnezeu, „copil de lumină, fiul luminii”.
Îmbrățișarea fără prihană a Fiului lui Dumnezeu, să aducă Omului din noi, darul iubirii, iar Sărbătoarea Învierii Mântuitorului, binecuvântată de lumina sfântă, doresc să-ți aducă credință, sentimente alese, bogăţie sufletească, speranță, bunăstare și voie bună, ție și celor dragi!
Hristos a înviat!
Cu drag și prețuire,
Teodora Buiță

Comentariu la Sapte cuvinte, data: 28.04.2019, 14:58

Crucificarea lui Iisus Hristos reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente descrise în Biblie, fiind sursa de inspirație a multor artiști, de-a lungul vremii, inclusiv a marilor pictori, care au imortalizat pe pânză scena dramatică a răstignirii Mântuitorului. Unii dintre ei au păstrat indicaţiile Bisericii, alţii însă au improvizat în moduri originale, așa cum și-au imaginat ei scena Răstignirii lui Iisus, de la El Greco, la Salvador Dali ș.a.
Opera "Hristos al Sfântului Ioan al Crucii" a lui Dali, un tablou suprarealist surprinzător, de mari dimensiuni, pictat în ulei pe pânză, în 1951, îl înfățișează pe Iisus Hristos răstignit într-o perspectivă cu totul neobișnuită: Hristos răstignit este privit de sus, de undeva din ceruri, ca și cum Tatăl ar fi Cel care privește spre Fiul Său cel răstignit.
Iată ce a declarat Dali, referitor la acest tablou: „Am avut în 1950 acest vis cosmic în care am văzut această imagine în culori care, în visul meu, reprezentau nucleul atomului. Acest nucleu a căpătat valențe metafizice, acelea ale principiului de unitate al Universului: Iisus.”
Felicitări, Adrian, pentru o lucrare foarte bine realizată, adunând la un loc picturi celebre, dar și citate emoționante, de înălțare spirituală! Am vizionat-o cu lacrimi în ochi, privindu-l pe singurul Om care ne dăruieşte toată experienţa bunătăţii şi adevărului lui Dumnezeu, care ne-a eliberat de rău nu într-un mod superficial şi trecător, ci radical, ne-a vindecat desăvârşit şi ne-a restaurat demnitatea, trecând pentru noi prin durerea morţii pentru a deschide o cale către Împărăţia vieţii. Cu El putem spera la o viaţă care este bună, deplină şi eternă, pentru că Dumnezeu Însuşi s-a apropiat de noi, împărtăşindu-se de umanitatea noastră.
Toţi trăim sub binecuvântarea Lui şi trebuie să nu uităm niciodată mesajul de iubire şi iertare, pe care ni L-a lăsat cu preţul suferinţelor Sale!
Și fiindcă suntem în Săptămâna Patimilor, cea mai sfântă săptămână a creștinilor, eu ți-o doresc cu liniște, pace, gânduri și fapte bune, cu inima plină de iubire, de credință și smerenie, de bunătate, de iertare...!
Lumina Sfântă să-ți strălucească în suflet, să-ți aducă speranță, bucurie și împliniri frumoase!
Să ai un PAȘTE MINUNAT ȘI BINECUVÂNTAT!
Aceleași urări pentru dl. administrator și pentru toți colegii, colaboratorii și vizitatorii acestui site!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la Hristos pe cruce, data: 25.04.2019, 19:27

Mulțumesc mult, Adrian, încă o dată, pentru amabilitatea și bunăvoința de care ai dat dovadă, de a posta un comentariu aici, cu toate problemele întâmpinate la trimitere! Știu că n-ai mai făcut-o de ceva timp, de aceea bucuria a fost cu atât mai mare!
Dă-mi voie însă să te contrazic, eu nu sunt de acord cu afirmația ta că visurile de dragoste sunt „ireale la superlativ”. Uite, și Walt Disney spune că „Toate visele noastre se vor realiza, dacă avem curajul să le urmăm.”
Deci, de ce aș face eu excepție de la regulă?
Eu îți doresc ca reale să devină toate visurile tale!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la Tu, data: 10.04.2019, 23:44

Plăcută și relaxantă această plimbare virtuală prin locuri frumoase, deosebite, pe un fond muzical încântător!
Da, îmi amintesc ce surprinsă am fost când am deschis calculatorul, după instalare Windows 10, și am văzut că îmi apare altă poză decât cea aleasă de mine!
Felicitări, Adrian, pentru lucrare, dar și pentru ideea originală, de a folosi fotografiile oferite de Windows 10, ca să ne plimbi prin lume!
Mulțumiri pentru frumosul oferit și starea de bine creată!
Mulțumesc, de asemenea, și pentru gestul tău amabil, pentru că ai încercat, și încă de mai multe ori, să postezi la pps-ul meu „Tu”, un comentariu! De ce nu apare, nu știu, fiindcă nu este normal, din moment ce aici văd că apar toate comentariile postate, inclusiv cel scris de mine la pps-ul meu, pentru verificare!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la PE GLOB cu WINDOWS 10 Home (1), data: 10.04.2019, 02:07

Mulțumesc, dragă Cristina, pentru vizionarea și notarea cu dărnicie a lucrării mele!
Mulțumesc, Adrian, pentru amabilitatea gestului tău, pentru încercarea de a posta un comentariu referitor la prezentarea mea, chiar dacă a fost fără succes, după cum mărturisești în comentariul de la pps-ul tău „PE GLOB CU WINDOWS 10 (1)”!
Mulțumesc, de asemenea, tuturor celor care au trecut și trec în continuare pe aici, pentru vizionarea lucrării mele!
Cu respect și prețuire,
Teodora Buiță

Comentariu la Tu, data: 10.04.2019, 02:00

Laureat cu importante premii literare, membru al Academiei Române și, pentru o perioadă de timp, Președinte de Onoare al Uniunii Scriitorilor, conștiință lucidă a timpului său, Ștefan Augustin Doinaş înseamnă în literatura română contemporană un destin literar profund particular, dovedind faptul că iubirea totală față de literatură și devoțiunea față de poezie pot fi coordonatele majore ale unei vieți de scriitor.
Poet adevărat al spiritului românesc, autor rafinat, cu formație culturală de elită, prețuitor al valorilor estetice, a căutat în drumul poeziei de idei și al timpului baladesc acea superbă rafinare a limbajului.
Lirica lui Ştefan Augustin Doinaş prinde contur dintr-o nevoie imperioasă de armonie şi raţionalitate, căutându-şi efigiile în valorile poeziei dintotdeauna, care sunt retranscrise cu o “umilitate” ce dă sens acelui “epigonism major” despre care face vorbire poetul într-un pasaj eseistic: “Marile adevăruri s-au rostit de mult şi rolul artistului de azi e doar acela de a furniza o nouă formulare a lor”.
Poezia „Omul din lună”, inclusă în pps, îmbrăcată cu imagini sensibile și bine alese, pe cât este de frumoasă, pe atât mi-a părut de tristă!
Versurile se remarcă prin claritatea și vraja muzicală a cuvintelor, tonalitatea poeziei menținându-se într-un regim al delicateții afective, cu o mare încărcătură de melancolie, de nostalgie...
Ca și în alte poezii, și aici răzbate tristețea scurgerii prea repede a timpului, acela care, prin rostogolirea atroce a secundelor, va „îmbrăca” cu „o mantie de praf” patimi, vise, aminitiri („și toate patimile puse vraf / vor îmbrăca o mantie de praf”).
La fel ca Blaga, Doinaș filosofează poetic, preferând lirica filosofică.
A fost o plăcere să mă reîntâlnesc cu poezia lui Ștefan Augustin Doinaș și pentru aceasta îți mulțumesc, Adrian, și te felicit pentru o realizare minunată, cât și pentru faptul că ai adus în atenția publicului o poezie frumoasă, deosebită, a unui poet proteic, ce a creat o operă prestigioasă, contribuind la păstrarea și perpetuarea în literatura noastră a tradițiilor spirituale europene, încadrându-se în „galeria poeților moderni cardinali ai literaturii române”!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la Doinas-Omul din Luna, data: 17.03.2019, 22:32

Mulțumesc mult, dl. administrator, pentru frumoasa surpriză! Nu mă așteptam să postați pps-ul așa de repede, ținând cont când l-am trimis!
Cu toată gratitudinea, vă urez azi „La mulți ani!”, de ziua dvs., alături de cele mai frumoase gânduri!
Să aveți o zi cu multe bucurii, să fiți sănătos, iubit și fericit, cu cei dragi alături!
Aceleași calde urări tuturor domnilor, de Ziua Bărbatului („Mucenicii”), sărbătorită la noi!
Cu stimă și aleasă prețuire,
Teodora Buiță

Comentariu la Cu iubire, de ziua ta!, data: 09.03.2019, 16:49

Ai ales 3 dintre cele mai bune filme românești, ce s-au bucurat de mare succes național și internațional, obținând mai multe premii, inspirate din 3 capodopere ale literaturii noastre, de o mare măreție clasică, atât în ceea ce privește compoziția, cât și valorile etice și psihologice, prezentând eroi cu drame sufletești, torturați de îndoieli, remușcări, eșecuri, suflete zbuciumate ale căror destine (la unii se încheie chiar tragic: Ghiță din ”Moara cu noroc” este omorât, iar Apostol Bologa - condamnat la spânzurătoare) îndeamnă la reflecție profundă.
Felicitări, Adrian, pentru ideea avută, de a ne reaminti de celebrele noastre filme, cât și pentru frumoasa ta prezentare, vorbind despre fiecare film în parte!
Preferatul meu rămâne totuși „Cel mai iubit dintre pământeni”, „o capodoperă de suflet, o mărturisire sinceră și impresionantă, un plâns al tristeților interioare”, din care voi aminti un citat care îmi place: „Nu îți cere niciodată iertare pentru sentimentele pe care le afișezi. Atunci când faci acest lucru tu îți ceri practic iertare pentru adevărul din tine. Și puțini oameni au puterea să pună în palma altcuiva emoții, într-o lume plină de măști și suflete goale. Sunt puține lacrimi sincere pe pământ.”
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la ECRANIZARI din LITERATURA ROMANA (1), data: 27.02.2019, 22:56

Mulțumesc, dragă Cristina, pentru gingașul tău dar!
Întotdeauna am privit cu încântare picturile talentatului artist rus, Alexander Averin, ce ne poartă într-o lume plină de lumină, armonie, suavitate…, iar tu, îmbrăcându-le într-o muzică dulce, caldă, prin realizarea unei creații minunate, le-ai dat o strălucire în plus!
Pentru toate acestea, pentru tot frumosul transmis, te felicit!
Și fiindcă suntem în prag de martie, îți doresc ca, împreună cu cei dragi, să te bucuri de o primăvară frumoasă, veselă, plină de împliniri și inspirație!
Cu drag,
Teodora Buiță

Comentariu la FOREVER MY HEART - Miriam Stockley, data: 27.02.2019, 22:41

La mulți ani, Helmut!
München, o metropolă modernă, fermecătoare, plină de viaţă, cu o tradiţie îndelungată, este un oraș splendid, care are multe lucruri minunate de oferit vizitatorului, așa că ai avut ce vedea și ce fotografia, pentru a adăuga noi frumuseți la colecția bogată a amintirilor, dar și a pps-urilor!
Să știi că a fost o adevărată încântare să vizionez acest pps, mai ales acum, în plină iarnă, când mi-e dor de soare și adieri de vânt călduț în surâs de primăvară!
Privind imaginile cu mulțimea de plante, copaci, flori multicolore, de la cele obișnuite până la speciile exotice, toată acea vegetație luxuriantă, într-o explozie amețitoare de culori și lumină, am avut senzația că am coborât într-un basm, într-un ținut fermecat! Nu știu cum te-ai simțit tu și cu d-na Edda, probabil e greu de descris în cuvinte senzațiile trăite în mijlocul acelor frumuseți ale naturii, în acel amestec de culoare și parfum, dar eu m-am simțit copleșită privind doar imaginile.
Felicitări, Helmut, și mulțumiri pentru bucuria făcută, pentru frumosul transmis cu această minunată prezentare!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la Hoinarind prin München.Episodul 5, data: 21.01.2019, 01:26

La mulți ani, Helmut!
Îți mulțumesc că mi-ai răspuns rapid, fiindcă, așa cum am precizat în mesajul meu, trebuie să se știe numărul exact al celor care vor veni la Iași, la întâlnirea autorilor de pps, din perioada 24 - 29 iunie, pentru reținerea locurilor de cazare la hotel și plata avansului!
Îmi pare rău că nu poți veni cu d-na Edda! Sunt sigură că v-ați fi simțit bine cu noi, suntem un grup prietenos și vesel, dar, sigur, fiecare are prioritățile sale.
Am văzut că ți-a plăcut pps-ul meu cu întâlnirea de la Oradea, în 2018, de aceea m-am gândit că poate dorești să vii împreună cu d-na Edda, ca să ne cunoașteți și personal pe autorii care stau în spatele prezentărilor vizionate, multe postate și aici, pe site.
Invitația de a veni la întâlnirea anuală a autorilor de pps, am făcut-o și în alți ani, și aici pe site, pentru toți colegii, inclusiv domnului administrator! Cei care au dorit, au venit, și fiindcă au fost încântați, au continuat să vină și în anii următori. Ba au venit chiar și prieteni și admiratori ai lucrărilor noastre, și nu numai din țară, ci și din alte țări, din dorința de a ne cunoaște personal.
Referitor la comentariul tău privind pps-ul meu cu Oradea, te rog să mă scuzi că nu ți-am răspuns imediat, dar, din cauza unei întâmplări nefericite, o bună perioadă de timp am rămas fără calculator!
Acesta este și motivul că nu am mai realizat și nici nu am mai postat nimic!
Cât privește orașul, pentru mine întâlnirea cu Oradea a fost cu adevărat o mare încântare. Este frumos, curat, cu un centru elegant, spații pietonale amenajate, multe clădiri istorice renovate, un oraș modern și civilizat, care într-adevăr merită văzut și revăzut! Este și singurul oraş din România care face parte din prestigioasa reţea culturală Art Nouveau. Cinste edililor orașului, care au știut să atragă fonduri europene, pe care să le investească în oraș, în infrastructura de turism și acolo unde a fost nevoie, pentru a face din Oradea unul din cele mai vizitate orașe ale țării!
Îți mulțumesc, Helmut, și pentru urările transmise la început de an, pe care ți le reîntorc înmiit!
Îți doresc ție și familiei, să fiți sănătoși și fericiți, să vi se întâmple numai lucruri bune, să realizați tot ce v-ați propus!
Aceleași urări și gânduri frumoase pentru dl. administrator și pentru toți colegii și vizitatorii acestui site!
Cu stimă și aleasă prețuire,
Teodora Buiță

Comentariu la E iarăşi toamnă..., data: 21.01.2019, 01:18

Dotat cu un nemăsurat har poetic, dar și cu o bogată cultură (îi citise pe antici, de la greci, la vechea cultură indiană, pe romantici, pe marii filosofi...), căutând mereu sensul şi esenţa vieţii, în curgerea inexorabilă a timpului, pasionat şi creator el însuşi de mituri, purtându-ne, în vasta sa operă atinsă de genialitate, prin figuri de stil și imagini artistice inedite, într-o lume a fantasticului, a poveştilor, a visului, dar şi a vieţii reale, la 169 de ani de la naşterea sa, Mihai Eminescu nu ne lasă să-l uităm, continuând să “izvorască lumină”!
Şi cum l-am putea uita vreodată pe „voievodul spiritual al neamului”, când el este “partea noastră de cer”, semnul eternităţii noastre, care ne-a făcut să privim spre stele, ne-a metamorfozat, ne-a fixat alte repere valorice, a oferit, cum spunea eseistul şi filosoful Constantin Noica, “un model al fiinţei româneşti”.
Nu-l vom uita niciodată, pentru că locul lui este în inima noastră, noi cu operele lui am crescut, am evoluat şi ne-am îmbogăţit spiritual, am învăţat cum trebuie să fie construită identitatea neamului axată pe valori autentice morale şi spirituale.
Mă bucur și te felicit, Adrian, că din drag și prețuire pentru Mihai Eminescu, poetul care a dat măsura genialităţii poporului român, la zi aniversară, ai realizat acest frumos pps, cu una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite poezii eminesciene (pusă, de altfel, și pe note muzicale)!
„Atât de fragedă” face parte din seria numită veroniană, o poezie de dragoste, exprimată sub forma unui monolog adresat, alcătuită din trei secvențe de câte trei strofe, multiplu al lui nouă, numere simbolice, cu trimitere la sfera sacrului, ceea ce nu poate fi o simplă întâmplare la un poet care avea cultul formei.
Realizarea unui portret romantic al femeii adorate, un amestec de realitate şi vis constituie trăsătura romantică fundamentală a eminescianismului.
Toate tipurile de imagini, vizuale, cinetice şi auditive sunt eterate, estompate. Este procedeul prin care fiinţa iubită se diafanizează, capătă imponderabilitatea îngerului. Eminescu, aici nu a cântat femeia propriu-zisă, ci, cum spunea Maiorescu, prototipul ei, ideea absolută de femeie. Contrastul iscat din amestecul de regnuri – uman, vegetal, mineral – este poetic în sine şi induce ideea analogiei universale, acel Unu, care este absolutul. Iubita aceasta, făcută numai din suavităţi, „pluteşte deasupra realităţii, luând totuşi din ea materiile cele mai diafane.” (G. Călinescu)
Este evident că poetul glăsuieşte despre un vis, despre un ideal, în niciun caz lirica aceasta nu este una intimistă, autobiografică. El ştie că nu va putea împlini niciodată acest vis, că iubirea nu va atinge niciodată aceste trepte ale frumuseţii şi desăvârşirii, ale luminii, că va trăi doar spre a ispăşi acest vis. De aici şi încheierea, cu semnificaţii în sfera mitică, religioasă: „Şi-o să-mi răsai ca o icoană/ A pururi verginei Marii…”
Dacă poetul a cântat cu adevărat ceva din propria iubire, atunci iubirea, aşa cum a cântat-o Eminescu, este totdeauna o realitate transfigurată, deloc străină de cultul, de adoraţia Fecioarei. Eminescu îşi înalţă iubita pe un piedestal, o proiectează în absolut. Iubirea devine astfel o formă de apropiere a sacrului, o cale de evadare din orizontul existenţei limitate, de apropriere, fie şi iluzorie, a nemărginirii. Durerea şi tristeţea acestui fel de a înţelege iubirea este sentimentul fragilităţii, al visului repede spulberat, imposibil de fixat altfel decât poetic şi sub înfăţişarea visului. De unde şi melancolia, nota elegiacă ce însoţeşte mai toate poeziile de dragoste ale lui Eminescu.
Felicitări încă o dată, pentru o realizare deosebită, inclusiv pentru analiza bine făcută a versurilor din poezie!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la EMINESCU - ATAT de FRAGEDA-Note de lectura, data: 21.01.2019, 01:10

Venerat pentru extraordinara poezie pe care a scris-o, laureat în 1971 al Premiului Nobel, considerat de scriitorul Gabriel García Márquez drept „cel mai mare poet al secolului XX”, chilianul Pablo Neruda (1904 – 1973) rămâne un scriitor de vocaţie şi un creator veritabil, a cărui artă a influenţat în mare măsură literatura de limbă spaniolă (și nu numai!) din ultima jumătate de veac.
Volumul „Douăzeci de poeme de iubire şi un cântec de disperare”, scris la vârsta de 19 ani și publicat în 1924, este cel care îi aduce poetului consacrarea naţională şi internaţională. Tema majoră, așa cum o spune și titlul, este iubirea, iar inventivitatea scriitorului e uluitoare, el reuşind să dea o dimensiune cosmică şi o intensitate de-a dreptul mistică, rareori atinse în lirica universală.
Semnul distinctiv al acestui volum este prezenţa constantă în versurile care îl compun a unui contrast puternic între comunicarea mult dorită, pe de o parte, şi o speranţă (o aşteptare) care se vede mereu frustrată, pe de alta.
La 19 ani, vârsta trăirilor pline de pasiune, ne imaginăm alături de persoana iubită pentru toată viaţa, avem impresia că posibilităţile noastre sunt nelimitate, tumultul de sentimente şi speranţele pe care ni le creăm fac iubirea intensă... Și totuși, în „Poemul XX”, sentimentul de singurătate este cel ce domină întreaga poezie. Însă, la Pablo Neruda nu avem de-a face cu o singurătate horaţiană, senină şi detaşată, situaţie ideală pentru a contempla curgerea timpului şi adevărurile eterne, ci cu un mare însingurat, privind cu tristețe cerul, în „noaptea înstelată”, cu gândul la iubita pierdută.
Nu lipseşte sugestia că anterior, lucrurile stătuseră altfel, iar starea de plenitudine fusese atinsă şi trăită până la capăt: „În nopţi ca aceasta am ţinut-o în braţe. / Am sărutat-o de atâtea ori sub cerul nesfârşit.”
Fără să precizeze vreodată ce anume a determinat pierderea sau ce a provocat ruptura, poetul insistă pe efectele acestora, sentimentul dominant fiind mai ales acela al căderii în adâncurile din care nu mai există cale de întoarcere. „E-atât de scurtă iubirea”, spune cu tristețe poetul.
Pentru a surprinde şi a exprima în cel mai adecvat mod sentimentele trăite, poetul recurge la semnificaţiile umbrei care premerge noaptea: „Pot scrie versurile cele mai triste-n noaptea asta“. Doar noaptea mai face posibilă acea unitate a fiinţei – expresie a unităţii pierdute a cuplului – care mijloceşte cântecul şi versul. Amurgul e ceasul posibilei întâlniri şi al mult doritei consumări a iubirii, iar noaptea devine momentul în care experienţa erotică de-acum pierdută, trebuie cântată şi păstrată astfel într-un prezent etern, fie el şi al rememorării.
Iubita, cu toate atributele sale, cu amintirile pe care le-a lăsat în urma sa, devine, deci, catalizatorul experienţei poetice, iar actul rememorării, unica posibilitate pentru ca poemul să ia fiinţă, iar poetul, să devină creatorul, demiurgul.
„Poemul XX” este una din poeziile dragi mie, iar tu, cu versurile recitate în spaniolă și imaginile sugestive, cu care ai îmbrăcat-o, ai făcut-o și mai specială! Felicitări, Adrian, și mulțumiri pentru emoția transmisă, pentru frumosul cu care ne atingi sufletul!
Cu stimă,
Teodora Buiță

Comentariu la Pablo Neruda - Poemul XX-v2, data: 21.01.2019, 00:59